Valentin Ionescu: "ASF preocupată de creşterea gradului de cuprindere în asigurare a locuinţelor"

T.I.
Piaţa de Capital / 9 octombrie 2018

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu

"Forumul Internaţional al Riscurilor de Catastrofă Naturală 2018", cel mai mare forum european dedicat riscurilor catastrofale din această toamnă, se desfăşoară astăzi, la Hotelul Sheraton din Bucureşti, reunind specialişti din peste 20 de ţări.

Directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu, a declarat, în cadrul evenimentului, conform unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară remis Redacţiei noastre, că:

"Riscul de catastrofă naturală continuă să reprezinte o tema de interes pentru autorităţi din perspectiva dimensiunii şi duratei efectelor asupra vieţii şi bunurilor oamenilor, aflate pe zone geografice întinse, efecte care pot afecta creşterea şi stabilitatea economică, atât prin majorarea cheltuielilor bugetare cu ajutoare pentru victime şi refacerea serviciilor publice, cât şi prin discontinuitatea activităţii agenţilor economici. Un exemplu grăitor, de care cred că ne amintim cu toţii, sunt inundaţiile recente, dar dacă ar fi să cuantificăm valoarea pagubelor trebuie să amintesc inundaţiile din 2010 - care au cauzat pagube de 0,6% din PIB.

La opt ani distanţă s-ar putea că inundaţii de aceeaşi amplitudine să crească valoarea pagubelor, respectiv a costurilor de înlocuire datorită, concentrării populaţiei în anumite zone, creşterii valorii bunurilor populaţiei şi a întreprinderilor, în condiţiile în care modificările climaterice s-au amplificat şi au generat fenomene naturale extreme cu o frecvenţa crescută.

Un mijloc eficient de administrare a efectelor, de reducere a impactului economic şi a perioadei de redresare este reprezentat de asigurările de catastrofă naturală, care contribuie totodată la dezvoltarea prevenţiei şi în final la sustenabilitatea finanţelor publice. Asigurările nu reprezintă singură soluţie, în special în cazurile în care unele riscuri devin atât de mari, încât costul asigurării devine prohibitiv, ci fac parte dintr-un întreg sistem de administrare a riscului de catastrofă naturală.

Conform < Atlas of the Human Planet 2017- Global Exposure to Natural Hazards >, elaborat la nivelul Comisiei Europene, România face parte din primele zece ţări din punct de vedere al suprafeţei construite expuse la curtremure, cu o suprafaţă construită expusă la risc de 92%.

Totodată, conform datelor din studiul menţionat anterior, numărul locuitorilor expuşi la inundaţii a crescut între anii 1975 - 2015 cu 13%, în timp ce numărul locuitorilor a scăzut în acceaşi perioada cu 17%, gradul de expunere a populaţiei atingând 8% (din total populaţie).

Cu toate acestea, constatăm în România o subestimare a acestui risc din partea proprietarilor de locuinţe, având în vedere că în primul semestru al anului 2018, numărul de contracte în vigoare s-a mărit cu un procent nesemnificativ de 1% ajungând la circa 1,7 mil, iar primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 3% ajungând la 71,5 mil lei. În continuare populaţia se bazează preponderent pe ajutor guvernamental pentru compensarea pierderilor, cu toate că PAID s-a constituit că o soluţie socială pentru protejarea pe scară largă a intereselor cetăţenilor.

S-au împlinit 10 ani de la emiterea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor şi ne confruntăm în continuare cu un nivelul redus de acceptare în rândul populaţiei, gradul de acoperire situându-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea găsirii unor soluţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului în condiţiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de către legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere în asigurare de 100%.

Cu toate acestea, PAID este astăzi un asigurător solid din punct de vedere financiar, care a dovedit că îşi respectă obligaţiile faţă de asiguraţi, dar căruia îi rămâne obligaţia de a continuă eforturile de implementare a produsului PAD la nivel naţional.

În aceste condiţii, s-au discutat şi analizat în cadrul grupului de lucru constituit din reprezentanţii A.S.F., UNSAR/PAID, UNSICAR, PRBAR, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi reprezentanţi ai patronatelor din sectorul bancar - propuneri de modificare a legi care să contribuie la creşterea gradului de acoperire, dintre care amintesc: liberalizarea accesului în acţionariatul PAID; liberalizarea canalelor de distribuţie pentru poliţele PAD prin intermediari; clarificarea obligativităţii încheierii poliţei PAD pentru toate imobilele cu destinaţie de locuinţe indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate efectiv în acest scop; clarificarea dreptului proprietarilor de imobile în clasa I de risc seismic de a încheia un contract facultativ fără a prezenta dovadă încheierii PAD, în condiţiile imposibilităţii legale de a contracta o poliţă PAD în lipsa unor lucrări de consolidare a acestora; definirea clară a modalităţii de emitere pe cale electronică a poliţei PAD; introducerea posibilităţii că PAID să poată prelua activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat poliţa PAD, în urmă notificării prealabile a asigurătorilor de către PAID.

ASF este preocupată de creşterea gradului de cuprindere în asigurare a locuinţele, iar subiectele vor rămâne de actualitate până când scopul legii va deveni realitate şi nu deziderat."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se aproprie alegerile in ASF tic tac..si e bine sa aparem prin ziare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb