VALENTIN IONESCU, ASF: "Topul companiilor care vând poliţe RCA este format din Euroins, Groupama şi Allianz"

G.B
Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2021

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu

Topul companiilor care vând poliţe RCA este format din Euroins, Groupama şi Allianz, potrivit datelor prezentate astăzi de Valentin Ionescu, director general Sectorul Asigurări Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, transmite Agerpres.

"O să vă dau câteva informaţii la cald, ca să zic aşa. Monitorizăm săptămânal ce se întâmplă cu cotele de piaţă, atât pe garanţii cât şi pe RCA. Cele două clase de asigurări care au fost în atenţie în ultima perioadă şi pot să vă spun care sunt noii lideri pe RCA, sau topul RCA, ca să spun aşa. E un top provizoriu pentru că săptămânal noi monitorizăm şi lucrurile se ajustează. Pe măsură ce se reînnoiesc poliţele de la City acest top se ajustează. Dar de câteva săptămâni avem următorul top 3: Euroins, care îşi consolidează poziţia, dar nu creşte foarte mult, foarte important pentru noi. De ce? Pentru că a notificat creşteri de tarife şi pentru că a oferit comisioane foarte mici intermediarilor din dorinţa de a nu lua o cotă foarte mare din cota rămasă după City. Următoarele două surprize plăcute pentru noi. În ultima săptămână, Groupama, conform raportului primit de la toate companiile de brokeraj, este un raport pe care îl facem în urma intermedierii acestor poliţe. După cum ştiţi, intermedierea pe RCA e cam 90% la brokeri şi consider acest top relevant, dar aşa cum spuneam se el ajustează săptămânal până vor expira şi ultimele poliţe de la City. Groupama este a doua din prisma volumului de prime distribuite, iar pe locul trei este Allianz", a spus Valentin Ionescu.

El a menţionat că topul este continuat cu Asirom pe locul 4, Grawe pe locul 5, Omniasig pe locul 6 şi Generali pe locul 7. Compania Uniqa s-a retras de pe această piaţă.

"Ce rezultă din această situaţie, pentru că noi o monitorizăm săptămânal. Faptul că alte companii au fost dispuse să intre în piaţă. Piaţa s-a reglat, funcţionează, sperăm noi, pe principii corecte. Companiile au preluat riscuri. Deşi sunt puţine care au rămas, au hotărât să preia riscuri în această piaţă şi mă refer la cele două companii mari Groupama şi Allianz, iar Euroins nu a crescut proporţional cu cota pe care o avea. Acest lucru este foarte important. Şi-a consolidat portofoliul şi a crescut foarte uşor", a declarat Valentin Ionescu.

El a precizat că pe partea de garanţii sunt monitorizate contractele încheiate de societăţile de asigurare prin companiile de brokeraj. Din punct de vedere al primelor intermediate pe ultimele două săptămâni, liderul este Exim Asig, pe locul doi Euroins, iar pe locul trei două companii Allianz şi ABC.

"Mergând mai departe am o situaţie a activităţilor de control. La societăţile de asigurări, am avut anul acesta 7 controale periodice care erau în programul aprobat de Consiliul ASF la sfârşitul anului trecut. Deci sunt 7 controale periodice şi 17 acţiuni de control inopinate. De ce am avut 17 acţiuni de control inopinate? Pentru că am dorit să ne asigurăm că având în vedere perturbaţiile aduse de falimentul celei mai mari companii care vindea RCA am dorit să ne asigurăm că toate celelalte companii rămase în piaţă respectă procedurile în toate vigoare şi nu există riscuri foarte mari pentru cei care vor să subscrie o poliţă. Ultimele 8 controale care s-au închis pe 2 decembrie urmează a fi valorificate în Consiliul ASF. Având în vedere procedura ele încă nu au ajuns în Consiliul ASF pentru că există mai multe etape până ajung în consiliu", a spus Valentin Ionescu.

El a menţionat că ultimele 8 controale s-au desfăşurat între 2 noiembrie şi 2 decembrie şi au fost la asigurători care vând RCA, tematica fiind verificarea fluxului zilnic de soluţionare a dosarelor de daună RCA şi respectarea obligaţiilor instituite prin Legea 132 privind această asigurare. Printre companiile verificare s-a numărat şi Uniqa. Controalele urmează a fi valorificate cel mai probabil de Consiliul ASF în luna ianuarie iar Valentin Ionescu a menţionat că nu au fost identificate abateri grave.

FGA a soluţionat peste 1450 de dosare de daună în cazul City Insurance

Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) a soluţionat peste 1.450 de dosare de daună în cazul City Insurance, valoarea acestora fiind de 4,65 milioane de lei, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, informează Agerpres.

Astfel, până la data de 9 decembrie 2021, au fost efectuate plăţi pentru un număr de 1.003 cereri de plată, în sumă de 2.268.736,40 lei. O nouă plată a fost efectuată pe data de 10 decembrie 2021, în cuantum de circa 2.384.000 lei, pentru circa 450 cereri de plată. Până în prezent, au fost soluţionate peste 1.450 de dosare de daună.

La acest moment, FGA soluţionează în medie aproximativ 200 de dosare pe zi. Structura personalului FGA va fi însă permanent modificată, astfel încât să permită îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de legislaţie, respectiv constatarea daunelor în baza cererilor depuse de păgubiţi, instrumentarea şi plata despăgubirilor într-un termen rezonabil.

Ulterior avizării de către direcţiile de specialitate, cererile de plată se supun aprobării Comisiei Speciale, constituită conform legii în cadrul FGA. Comisia Specială se întruneşte ori de câte ori este nevoie, plăţile fiind efectuate în zilele imediat următoare aprobării.

FGA a deschis circa 8.845 de dosare, pe baza cererilor de deschidere dosare daună depuse de păgubiţii City Insurance.

De asemenea, ASF a oferit şi datele BAAR cu privire la alocarea clienţilor cu risc ridicat.

Astfel, până pe data de 12 decembrie 2021, ora 24:00, au fost preluate de către BAAR spre procesare, în vederea alocării, un total de 10.046 de solicitări pe procedura clientului cu risc ridicat. Din cele 10.046 de solicitări au fost alocaţi către asigurători 7.167 de asiguraţi cu risc ridicat, au fost respinse 2.171 cereri, un asigurat a fost preluat voluntar, iar 707 se află în diverse stadii de soluţionare.

Plăţile din Pilonul II de pensii au depăşit 727 milioane de lei, majoritatea fiind plăţi unice

​"Plăţile de activ pentru pensionare, decese şi invaliditate din sistemul de pensii private au depăşit borna de 1 miliard de lei, cele mai multe plăţi unice având în vedere că sistemul nu a ajuns la un ciclu complet de cotizare de 30-35 de ani", a declarat marţi Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Plăţile din Pilonul II au depăşit 727 milioane de lei, iar legea de plată în acest sistem vizează ca plăţile unice să fie excepţionale, a spus aceasta, conform Hotnews.

"Legea de plată în Pilonul II de pensii încercăm să o finalizăm la anul. Iniţiatorul la noi este Ministerul Muncii, iar noi (n.a ASF) asigurăm doar partea tehnică. În principiu pensia este gândită sub forma unei anuităţi care să fie distribuite pe toata durata vieţii. În cazul în care sunt oameni care au cotizat 1-2 ani - se va putea plăti cash activul printr-o plată unică. Ideea este ca plăţile să se facă pe durata vieţii, dar depinde şi de durata cotizării, pe bază de calcule actuariale", a declarat miercuri Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb