VALENTIN JUCAN, CNA: "Propunerea lui Ponta privind facilităţi fiscale pentru mass-media e discriminatorie"

Elena Deacu
Media-Advertising / 4 mai 2015

Propunerea lansată de Primul-ministru Victor Ponta, privind sistemul de sprijinire a presei vizează facilităţi fiscale exclusiv pentru o anumită parte a mass-mediei, ceea ce cu siguranţă ar ridica probleme de discriminare, susţine Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

"Recent, într-un interviu acordat postului de televiziune B1tv, Primul-ministru al României, Victor Ponta, a declarat faptul că Guvernul doreşte identificarea unei soluţii pentru susţinerea televiziunilor de ştiri (...) Această formă, transpusă într-o măsură recent adoptată de Guvern, ar suna în felul următor: reducerea TVA la pâine, dar numai la cea de tipul «graham»", explică Jucan.

Potrivit domniei sale, în discuţiile anterioare pe care le-a avut cu un fost ministru al finanţelor publice, din actualul Guvern, Jucan a propus ca măsură de susţinere adresată mass-mediei, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%.

De altfel, acest tip de mecanism face parte din înlesnirile fiscale agreate de Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, directivă care defineşte serviciile mass-media drept servicii culturale şi economice. Coroborat cu Directiva menţionată, art. 107, alin.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prevede faptul că pot fi considerate "compatibile cu piaţa internă, ajutoarele destinate să promoveze cultura şi conservarea patrimoniului, în cazul în care acestea nu modifică în mod nefavorabil condiţiile schimburilor comerciale şi de concurenţă în Uniune, într-o măsură care contravine interesului comun".

"Dacă într-adevăr se doreşte modificarea fiscalităţii presei, în sensul de a o sprijini", Valentin Jucan îi solicită public "domnului Prim-ministru Victor Ponta să ceară Ministrului de finanţe organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii întregii mass-media, astfel încât să poată fi conturate problemele şi soluţiile lor".

Jucan reiterează, totodată, susţinerea pentru proiectul pe care l-a iniţiat referitor la înfiinţarea "fondului audiovizual", propunere care răspunde exact cerinţelor formulate atât de presă cât şi de şeful Guvernului.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online. Şeful Executivului a precizat că pentru presa scrisă nu are o soluţie, dar a sugerat că aceasta are costuri mai mici decât radiourile şi televiziunile, pentru că s-a mutat în mediul online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb