Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a părăsit lucrările unei conferinţe, nemulţumit de întrebările din sală

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2016

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a părăsit lucrările unei conferinţe, nemulţumit de întrebările din sală

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale, a părăsit lucrările unei conferinţe, după ce, în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, a fost iritat de o întrebare venită din public.

Incidentul a fost generat după ce un industriaş local, exportator de utilaje şi echipamente, l-a întrebat pe Lazea dacă BNR are semnale privind o noua criză care ar putea urma, ţinând cont că mulţi parteneri de afaceri din Vest ai industriaşului român au grave probleme financiare, transmite HotNews.ro.

Acesta i-a mai amintit reprezentantului Băncii Centrale că în toamna lui 2008, guvernatorul BNR dădea asigurări că România va fi ferită de criză, ceea ce, desigur, nu s-a întamplat. În final, omul de afaceri i-a cerut punctul de vedere reprezentantului BNR. "Nu pot să vă spun ce ar trebui făcut din perspectiva BNR ci cel mult ceea ce aş face eu ca persoană", a spus Lazea, care a precizat de la debutul prezentării sale că va vorbi în nume personal. "Păi nu de la BNR vă luaţi salariul?" a insistat industriaşul român, mai notează HotNews. Vizibil iritat, Lazea a explicat că a venit la acea conferinţă pentru a vorbi liber nu în calitate de angajat BNR . "Acestea sunt regulile acestei conferinţe. Le acceptaţi sau..." În acel moment, alte voci din sală au întrebat: "Păi ce faceţi, ne cereţi să plecăm?" Valentin Lazea , s-a ridicat de la prezidiu şi a spus: "Nu, plec eu!", mai relatează HotNews.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Pai, sunt doi: Lazea, ca persoana, are o prognoza diferita de Lazea, salariatul BNR.

    Trebuia sa plece de la BNR, ca salariat, nu ca persoana, de la Conferinta. 

    Foarte corectă atitudine, dle Lazea. Ce mă enervează tonții ăștia care cred că se pot prezice cu precizie crizele. Și se mai numesc "industriași". A fi "industriaș" nu înseamnă că ești neapărat inteligent.

    1. a se vedea cazul Becali

      Și apropo', mulți parteneri din Vest au mari dificultăți financiare din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei.

       

      NYTimes, de pe marginea conferinței de securitate de la Munchen: 

       

      "Wolfgang Büchele, the head of German industry’s committee for spurring economic ties with Eastern Europe, said that trade sank from 80 billion euros, or about $89 billion, at its peak in 2012 to just over €50 billion last year. And, as he told Prime Minister Dmitri A. Medvedev of Russia during a visit to Germany this month, “the outlook for 2016 is fairly gloomy.” 

       

      German business leaders urge the Russians to uphold a cease-fire and take other steps to reduce tensions in Ukraine, while leaning on Chancellor Angela Merkel to lift, or at least ease, European sanctions on Russia." 

      Afacerile Germaniei cu Estul Europei au scăzut de la 80 mld la 50 mld €. Atenție, nu doar cu Rusia ci cu toată Europa de Est. Industriașul lui pește care țipi la BNR ... mai bine urli la Iohannis să facă ceva în legătură cu sancțiunile. 

      Un industrias este presat de conjunctura economica sa afle de unde bate vantul. Lazea ca economist si ca angajat al BNR are acces la date, metode de a procesa datele asa ca cererea industriasului are o oarecare legitimitate. Nu stiu tonul discutie, circumstantele, daca Lazea nu are vreun acord de confidentialitate care il restrictioneaza sa se exprime liber insa Lazea ar avea de spus multe lucruri relevante despre mersul economiei.

      Asta m-am întrebat mereu. Cine vrea să obțină un tablou macro (de care spui tu), frate, are în SUA și chiar în Europa de Vest miliarde de informații. Multe grupuri, think-tankuri, publicații, bloggeri, au acces liber la informații statistice .... creier să ai să le interpretezi.

      Din România nimic. De la INS vin sporadic și organizate dificil (evident, contra-cost). De la BNR, puține. De la Guvern, și mai puține. Eu chiar mă întreb dacă noi avem "planneri" economici prin statul acesta și dacă da, la ce date se uită ei? Unde găsim traficul de mărfuri prin porturi, prin punctele de trece a frontierei, unde găsim vânzările de retail sau de combustibil la pompă, asta-i țară administrată sau pârloagă plină de maidanezi? 

      Toti prostii gandesc ca tine, de fapt asa si apar crizele. Stam cu capul in nisip ca strutul, dar uitam fundul afara. Normal ca era previzibil ca si criza din 2008 o sa ne afecteze, nu mai spun ca era o mega bula imobiliara, ca si acum de altfel, dar pentru idiotii ca tine, dormi linistit BNR vegheza! Si daca vine criza, oricum nu putea fi prezisa. In fond oamenii astia ce fac la BNR, in afara de lobby pentru banci?

      Acestea sunt atitudinile de GOLANI si HAIMANALE de ultima speta ale asa zisilor "industriasi" care toata ziua buna ziua arata cu degetul la autoritati , pun piedici verificarilor si desfasoara afaceri numai la limita legii, in cel mai bun caz...

      Cu asemeanea SECATURI statul trebuie MEREU SA-I PURICE si sa-i BELEASCA pe loc , de prima oara cand calca pe bec , punct. Kumite si tzuckahara pe fetele jigodiilor !

      Procurorii anti-mafia si mascatii stiu cel mai bine CUM sa-i burduseasca pe banditii GOLANI, acesti JNAPANI dupa ce fura, au mereu TUPEU NETAXAT cum se cuvine... 

      Referitor la Lazea și BNR, orice instituție serioasă are o politică de comunicare stabilită printr-un ROI (regulament de ordine interioară).

       

      Orice date din interiorul BNR sunt, mai mult ca sigur (să îmi infirme cineva dacă știe sigur), clasificate conform unor grade de confidențialitate. Comunicarea cu presa se face numai de către persoane care urmează o mică specializare despre ce se poate spune și ce nu. De regulă, cineva își poate pierde locul de muncă dacă ia o hârtie dintr-o instituție și o discută cu presa fără a fi autorizat. 

      Este foarte limpede că Lazea (din câte spune) a primit permisiunea (pe linie ierarhică) să participe la conferință în nume personal - când asta se întâmplă, convenția este "orice spui, nu angaja BNR, nu menționa BNR, atenție la ce informații scapi publicului". "Economistul Lazea" putea spune ceva acelui industriaș, chiar și nuanțe (dar în niciun caz informații neautorizate spre publicare). Industriașul a cerut o părere a BNR, nu a "economistului Lazea". Cu industriașii proști nu te joci ... 

      nepriceperea ta este scuzabilă o singură dată ... acum ai liber să îți înghiți vorbele și să taci docil

      E o prostie comuna "eu ca persoana" sunt diferit de "eu ca angajat BNR".

      Daca Lazea nu era angajat BNR, atunci nu-l invita nimeni sa vorbeasca la conferinta.

      Orice spune ca "persoana", spune ca benerist. 

      VASILESCU

      Prostia trebuie să o cauți la tine în ogradă. Politica de comunicare la BNR nu este disponibilă publicului așa că trebuie să căutăm un al subiect didactic.

       

      Dar îți pun la dispoziție politica de comunicare a membrilor FED. Este comparabil, da? Sper că te descurci la engleză. ... eu nu mai traduc pentru că este conform spuselor mele de mai sus. Prezența lui Lazea se potrivește exemplului 3 din politica FED. 

       

      "PRACTICAL EXAMPLES 

       

      To assist Committee participants in understanding the application of these principles, the Committee has considered how the principles should be applied to some common requests for public contact. For example, thefollowing contacts would generally be consistent with the Committee’s policy on exter-nal communications, as long as the participantcarefully adheres to all of the principles listedabove during the contact itself: 

      ... 

      3. A private meeting with members ofthe public—such as bankers, community representatives, industry representatives, or labor representatives—to collect information about the economy without disseminating any information about the participant’s personal views on monetary policy unless those views have already been expressed in their public communications. Whenever practical, a public information officer or other Federal Reserve staff should be present at such a meeting."

      Nu numai el, care este specializat doar pe comunicare ... de obicei, si directorii departamentelor beneficiaza de aceasta instructie. Lazea putea vorbi in numele BNR, dar nu pentru asta a venit acolo. Nu avea mesaj pregatit din partea BNR.

      Esti atat de sigur ca criza din 2008 nu a fost prezisa? Si cea din 2008 si cea ce va urma sa vina din China/SUA pe fondul caderii pietei energiei au fost prezise si a stiut foarte multa lume de ea/ele, lume care si-a asigurat bunurile/investitiile.

      Când cineva îți citește în zațul de cafea și apoi se uită la tine că ai cearcăne ... îți spune o poveste despre nenoroc în dragoste, probleme în căsnicie ... toate vrăjelile care probabilistic se întâmplă cândva în viața unui om.

       

      Nimeni nu a oferit (măcar ochii mei nu au citit o argumentație precisă, matematică, econometrică) o prezicere bazată pe raționament care să indice cu o aproximare acceptabilă criza din 2008. Elementele care indicau o bulă au existat și sunt relativ ușor de identificat. Bulă există și în Suedia, de mulți ani și nu există implozia crizei. Acest fenomen nu poate fi prezis. Eu nu am citit. Comisia Nobel nu a citit pentru că dacă ar fi făcut-o, ar fi dat premiul. 

       

      Au fost multe voci care au susținut că implozia din 2008 a fost provocată de refuzul americanilor de a salva Lehman Brothers. Dacă ar fi făcut-o, lucrurile s-ar mai fi calmat fără accentele dramatice de după. Cine știe? The Great Recession ar fi fost Depression ca în anii 30, dacă Bernanke nu ar fi tipărit. 

       

      Economia este la fel de vie ca societatea umană. Nu merge așa de ușor cu prezicerile. Poți să o diagnostichezi ceea ce înseamnă că îi știi prezentul. Dar nu prea merge cu prezicerea traseului pe care îl urmează, în condițiile unor stimuli pe care poate nici nu-i cunoști. Dacă avem o primăvară arabă în Arabia Saudită. 

       

      Uite, s-a spus că sectorul de fracking din SUA o să cadă în 6 luni. Așa au prezis saudiții când au pornit inundarea cu petrol a lumii. Supriză. Sectorul american de fracking s-a adaptat. Doar câțiva au renunțat. Restul a optimizat costurile. FED a dat niște semnale către bănci să mărească termenele de plată ale datoriilor pe care firmele de fracking le aveau și să nu îi forțeze în faliment. Aceste firme supraviețuiesc și la 40$, pe când inițial, se spunea căsub 80$ mor toate. Numărul sondelor (rig count) a scăzut la 30% din numărul de acum un an. Dar SURPRIZĂ!!! Productivitatea celor rămase a crescut ULUITOR astfel încât, cu 1/3 din sonde, extragi la fel de mult petrol în SUA ca acum un an. Ce mai spuneți de asta, prezicătorilor!

      Vreau parerea lui Soros

      Cu sase ani in urma, am publicat o prezicere de tiganca, la care m-am incumetat sub titulatura: "CUM CADE DIN CĂRŢI / Evoluţia economiei mondiale în următoarea sută de ani" / BURSA / 23.06.2010.

      A fost un act de "divinatie"autentic. 

      Tot, absolut tot ceea ce am "ghicit" acolo, s-a confirmat sau probabil ca urmeaza sa se confirme, de vreme ce faza initiala s-a confirmat. 

      In 2008, FMI si-a cerut scuze plublic, pentru faptul ca economistii sai au elaborat studii, in care au dovedit ca urmeaza o criza financiara mondiala, dar ca, din pacate, conducerea FMI nu a gasit de cuviinta sa-si informeze actionarii (tarile lumii). 

      In realitate, in aceasta faza a dezvoltarii sociale, inadvertentele de sistem sint lesne de urmarit, iar prognoza nu are nevoie de masuratori, calcule si procesari complexe, caci se observa cu ochiul liber ca solutia pentru supraindatorare nu poate fi supra-supraindatorarea.

      Predi ctia nu are decit sarcina simpla sa anunte ca schimbarea de sistem este iminenta, iar solutia crizei consta in a imagina un alt sistem. 

      Am facut, deja, asta, in cartea mea, editata anul trecut, de RAO, intitulata "Solutia crizei / Terminus a quo".

      Citeste-o, te rog!

      Toți cei care se uită la ghicitorii de crize greșesc - vor da mai multe rateuri decât să se poziționeze corect iar rateurile vor genera pierderi mai mari decât profitul puținelor succese. Singurul care are dreptate este Buffet. În principiu, el spune... I don't give a f&*^ about the stock market. Îmi fac analiza asupra activului pe care vreau să-l cumpăr și îmi fac lecțiile foarte bine. Dacă are prețul corect și care-mi permite profit, îl CUMPĂR și cu asta basta. Poate să cadă cerul.

      Înțelegi cheia succesului? Analiza fundamentală. 

      Vorbim despre lucruri complet diferite.

      M-am referit la prezicere. 

      Ia cartea si iti vei da seama.

      Nu-i despre ce crezi tu. 

      Si apropo de Buffet, analizele lui fundamentale includ analizele din Biroul Oval, asupra textului legilor pe care il da lui Obama sa-l promulge.

      Este adevărat că face asta, dar doar mai recent, în ultima parte a vieții lui, când a devenit prea bogat să piardă. Și prea important pentru economia SUA.

      Independent de ce înseamnă "industriaș", omul ăla a evocat gherla lui Isărescu, de pe urma căruia a pierdut bani.

      În 2008 Isărescu s-a bătut cu cărămida-n piept că totul va rămâne roz. ȚEAPĂ!!! :)))) 

      Acum Lazea nu-și asumă nimic și fuge de la conferință ca un analfabet economic oarecare, unul dintre numeroșii analfabeți marca BNR. :)))))

      Deci a fi ”industriaș” nu înseamnă că ești inteligent. Dacă ești o mută la BNR sau o gherlă sau un habarnist la BNR, atunci da... ești inteligent. :)))))) 

      4 aug 2008: "Economia Romaniei creste "evident peste potential", putand sa ajunga la un ritm de 8-9% in acest an, in conditiile in care inflatia s-ar putea tempera pana la 6-7% in decembrie 2008, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

       

      Guvernatorul a mentionat ca persistenta presiunilor dinspre excesul de cerere, determinata si de cresterea economica "evident peste potential" din primul trimestru al anului, de 8,2%, a contribuit la modificarea prognozei de inflatie pe 2008, de la 6% la 6,6%." 

       

      Makedoane ... eu citesc "evident peste potențial" 

      26 Aprilie 2007:

      Isarescu: Variatiile cursului de schimb nu inseamna prabusirea leului 

      6 Octombrie 2008: 

      Isarescu: Criza financiara, relativ artificiala 

      13 Martie 2009: 

      Mugur Isarescu: Este necesara o finantare externa "cu caracter preventiv"  

      2 Aprilie 2009: 

      Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua 

      1 Mai 2009:

      Isărescu: Vom avea o recesiune în "V", punctul minim al scăderii a fost atins în primul trimestru 

      este adevarat ca BNR considera potentialul de crestere la 6% ... vise, vise

      Din păcate pentru tine, eu cunosc superficialii de teapa ta.

       

      Articolul din Money, din oct 2008, nu conține citatul din Isărescu. Acela este sumarul ziariștilor - care sunt așa cum sunt. În restul articolului, unde se dau citate, Isărescu nu este surprins spunând acel lucru. 

      Ești superficial bre.... care orice trader cu ochii înroșiți de droguri. 

      Gogomăniile lui Isărescu sunt memorabile.

      În 2008 găseam oribile minciunile și cretinismele lui Isărescu. Mai târziu aveau să afle mulți de ce Isărescu trebuie interpretat prin prisma intereselor pe care le poartă.

      Eu îmi port de grijă în ciuda reprezentanților mafiei financiar-bancare, majoritatea românilor... nu. :)))))))) 

      Dacă le citești (gogomăniile) în presă, atunci ești la fel de prost ca ei.

       

      Uite exemplu din 2008, discurs în Parlament. Jurnalul: 

      "Mugur Isărescu: Criza mondială nu afectează direct economia românească" 

       

      Ce a spus Isărescu? 

      "Doresc să vă prezint, în prima parte a intervenţiei mele, evoluţia situaţiei financiare internaţionale,caracterizată la început ca fiind una de turbulenţă, mai recent, criză, iar în ultimele două săptămâni,drept o criză fără precedent pe plan financiar internaţional manifestată după cel de-al doilea RăzboiMondial. Am să mă refer de asemenea şi la principalele efecte asupra economiei româneşti. 

       

      Subliniez de la început că Banca Naţională a României îşi reiterează punctul de vedere conformcăruia aceste tensiuni, fenomene de criză, nu au afectat direct economia şi sectorul bancar din ţaranoastră, dar că există efecte indirecte, acestea tot mai evidente. În plus, într-un anumit context,efectele indirecte, dacă sunt amplificate de dezechilibre pe plan intern, pot într-adevăr să ridiceprobleme şi pentru economia Romaniei." 

      Parcă sună altfel, nu? Ce frumos este rotit din condeiul din redacție, măi makedoane!!! Cum o exprimare de oarece îngrijorare este transformată în calm și siguranță prin simpla schimbare a timpului unui verb. 

      Discursurile lui Isarescu sunt si filmate, n-am nevoie de un postac ieftin sa-mi traduca mie ce a spus ineptul BNR.

      Si-a tepuit populatia, si atat el cat si restul mafiei bancare au luat criza puternic intre picioare. 

      Discursurile lui Isarescu sunt si filmate, n-am nevoie de un postac ieftin sa-mi traduca mie ce a spus ineptul BNR.

      Si-a tepuit populatia, si atat el cat si restul mafiei bancare au luat criza puternic intre picioare. 

      In Italia au facut poc banci cu neperformante de 17%. In Romania media a trecut de 22% dupa care au inceput sa arunce tepele in tot felul de vehicule financiare, practic, au fraudat contribuabilii.

      Astia au prevazut ceva? :)))))))))))))) 

    "....pentru a vorbi liber..."

    Demisia sau demis, de azi acest om nu mai are voie sa incaseze salar de la BNR. 

    1. papagalule... esti mult prea simplu si prost informat ... gaseste-ti alte preocupari

      Ascult radio 21.

      Am voie? 

      merge ... si mai ales, sa dai tare la Adele

    economistul-sef al BNR nu poate veni la conferinta sa spuna ca vorbeste in nume personal, pentru ca nu da nimeni doua parale pe ce crede in intimitatea lui Valentin Lazea. El este prezent in spatiul public tocmai pt ca vine de la BNR, deci se presupune ca e ceva de capul lui. de asta l-a si intrebat omul din sala, cu atat mai mult cu cat BNR a dat semnale aiurea in 2008. la fel si cu Cinteza care a zis ca datoria se stinge cand dai casa bancii. nimanui nu ii pasa ca e habarnist, daca nu era seful supravegherii de la BNR. iar impolitetea lui Laza de a parasi sala nu o sa ii faca pe vecinii lui de bloc sa nuu ii mai raspunda la salut. dar o sa ne re-confirma noua comportamentuil condescendent, dispretuitor si iresponsabil al BNR fata de restul societatii romanesti.

    1. citeste ba comentariile inainte de a mai spune si tu din putul prostiei tale.

      si la care anume comentarii te referi? pentru ca cele care apara gestul lui Lazea nu au convins pe nimeni, probabil ca vin din partea unor apropiati/angajati BNR

      nu au convins pe caposii cu apucaturi isteroide ... oricine cu un dram de inteligenta intelege argumentele de mai sus

      spui asta doar pentru ca sunt argumentele tale si probabil ca esti platit ca sa le sustii. iar asta e cea mai mare jignire pe care pot sa ti-o aduc.

      Dar numai pana deschid gura.

      ... Nu ma obligati sa vorbesc! 

      te rugam si obligam in acelasi timp... hai

    Ce tupeu. Isarescu nu ar fi plecat dintr-o conferinta vexat de public. Uite ca Lazea o face. Huuuuu baaaaa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb