Valer Marian anunţă, într-un comunicat de presă, că liderul grupului PSD din Senat Ilie Sârbu ar fi anunţat în plenul Senatului, în urmă cu trei săptămâni, că a el (Valer Marian) a fost exclus din PSD şi din grupul senatorial al acestui partid şi susţine că, până în prezent, nu i-a fost comunicat "vreun înscris în acest sens" şi nu i-au fost precizate motivele "nici măcar verbal".
Valer Marian precizează: "Nu am fost convocat în vreun for statutar al PSD în care să se pună în discuţie excluderea mea şi nu mi-a fost solicitat punctul de vedere, în virtutea dreptului la opinie şi la apărare. Credeam că PSD a devenit un partid democrat, dar constat că deciziile sunt luate de vreun an de un clan restrâns, în mod arbitrar, nestatutar şi nelegal. Inclusiv Sfânta Inchiziţie şi Partidul Comunist te convocau, te înfierau (cu fierul sau cu cuvântul roşu), dar îţi acordau şi ultimul cuvânt şi puteai să te exprimi critic şi autocritic".
Domnia sa mai subliniază: "Având calitatea de membru al Biroului Permanent Judeţean Satu Mare al PSD, conform articolului 32 din Statutul PSD, excluderea mea putea fi decisă exclusiv de Comitetul Executiv Naţional al PSD, cu votul a 2/3 din membrii acestui for, din care fac parte membrii Biroului Permanent Naţional al PSD şi toţi preşedinţii de organizaţii judeţene ale PSD. Comitetul Executiv Naţional al PSD nu s-a mai întrunit după Congresul PSD din 19-20 aprilie a.c., preşedintele Victor Ponta evitând să pună în discuţie excluderea mea în acest for, temându-se, probabil, că nu vor fi întrunite sufragiile a 2/3 din membri. În luna mai a.c., au existat două tentative de excludere nestatutară a mea la nivel local, la comanda conducerii centrale a PSD, dar atât organizaţia locală din care fac parte (organizaţia nr. 10 din municipiul Satu Mare), cât şi organizaţia judeţeană au refuzat să decidă excluderea mea".
Valer Marian a anunţat, în comunicatul de presă, că va formula contestaţii la forurile competente ale partidului - Comisia Naţională pentru Arbitraj şi Integritate Morală şi Congresul PSD - şi va sesiza organismele de conducere ale Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste.
Valer Marian subliniază că a renunţat să mai candideze pentru funcţia de preşedinte al Conferinţiei Organizaţiei judeţene Satu Mare a PSD, pe care a deţinut-o până la data de 29 martie a.c.
Domnia sa a declarat: "Am luat decizia de a nu mai candida după o întâlnire pe care am avut-o la sediul naţional al PSD, cu patru zile înainte, cu preşedintele Victor Ponta şi secretarul general Liviu Dragnea, la care mi s-a reproşat că declaraţiile mele politice privind şefi de servicii secrete (SRI, SPP şi SIE) şi parchete (Parchetul General, DNA) i-au supărat pe americani, respectiv pe ambasadorul SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat de la Washington. Nu credeam că am devenit atât de important şi periculos pentru partenerul nostru strategic special de dincolo de Ocean. În săptămânile care au urmat, liderul de grup Ilie Sârbu a anunţat că am fost exclus şi din Delegaţia Parlamentului României pentru Adunarea Francofoniei şi din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României. Am devenit, astfel, primul parlamentar din istoria postdecembristă a României privat de calitatea de membru al vreunei comisii parlamentare permanente, deşi articolul 46 alin. 2 din Regulamentul Senatului prevede expres şi imperativ că este obligatoriu ca toţi senatorii să facă parte din cel puţin o comisie permanentă. Mai mult, liderul Ilie Sârbu a solicitat Secretariatului General al Senatului să fiu mutat din locul pe care-l ocupam în sala de plen în cadrul grupului senatorial al PSD şi să fiu pus la colţ, în ultimul rând, în spatele grupului UDMR, dar am refuzat să mă conformez până ce nu-mi este comunicat un înscris motivat în acest sens. Probabil liderul de grup Ilie Sârbu (fost preot, agronom şi colaborator al DIE/SIE) este supărat că nu a reuşit să mă convertească, ca pe ginerele său premier, la coabitare cu preşedintele Băsescu şi cu serviciile secrete".
Valer Marian susţine că, în zilele de 13 şi 14 iunie a.c., ar fi fost "efectuate operaţiuni de filaj şi de filmare din două autoturisme marca Skoda, de culoare albă, respectiv gri, cu numerele de înmatriculare SM-09-CCA şi SM-10-CCA", asupra sa şi a angajaţilor biroului său senatorial, adăugând: "În cursul zilei de 14 iunie, între orele 9-13, autoturismul SM-09-CCA a fost parcat lângă blocul în care locuiesc, fiind sesizat şi de ofiţeri activi sau în rezervă ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. În autoturismul respectiv au fost sesizaţi doi bărbaţi solizi, care deţineau aparatură de înregistrare video şi audio, precum şi spray-uri paralizante şi pumnale. În jurul orelor 16, în timp ce circulam prin centrul municipiului Satu Mare, împreună cu doi angajaţi ai biroului senatorial, am sesizat că am fost urmăriţi, pe mai multe străzi, de autoturismul SM-09-CCA".
Domnia sa solicită Inspectoratului Judeţean de Poliţie "să-i identifice pe urmăritori, având informaţii că autoturismele menţionate aparţin firmei de protecţie şi pază SC Folda Security Satu Mare, la care până recent a fost asociat majoritar preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care girează şi dirijează în continuare această societate, inclusiv prin contracte bănoase cu Consiliul Judeţean şi cu alte instituţii subordonate (Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Spitalul Judeţean, Căminul-spital s.a.). În caz contrar, mă văd obligat să-mi apăr demnitatea şi intimitatea ripostând în limitele legitimei apărări".