Valeriu Stoica tulbură apele în alianţa PNL - PD

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2004

Stolojan şi Băsescu resping la unison proiectul de fuziune lansat de fostul preşedinte PNL

Liberalii şi democraţii au respins din start proiectul de fuziune dintre PNL şi PD, propus de fostul lider PNL Valeriu Stoica. "M-am consultat cu cei doi co-preşedinţi ai Alianţei PNL-PD şi vă comunic că fuziunea nu este un subiect de actualitate pentru noi", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvînt al Alianţei, Călin Popescu Tăriceanu. Domnia sa a argumentat că cele două partide se află în plină activitate de pregătire pentru alegerile din toamnă. "Un proces de fuziune este foarte dificil de realizat şi ar consuma resursele şi timpul pe care Alianţa trebuie să le aloce campaniei electorale", a explicat Tăriceanu, arătînd că o fuziune, în acest moment, ar servi perfect PSD. La rîndul său, preşedintele PNL, Theodor Stolojan, ne-a declarat că proiectul lui Valeriu Stoica nu reflectă poziţia PNL, ci doar "nişte opinii personale". Şi Traian Băsescu, liderul PD, a arătat că o fuziune între cele două partide ar fi în defavoarea Alianţei, "pentru că s-ar pierde o parte din electoratul fiecărui partid".

Valeriu Stoica, fostul preşedinte al PNL, care s-a retras de ceva vreme din politică, a reluat tema fuziunii celor două partide, argumentînd că astfel se va crea un proiect politic viabil. În opinia sa, ceea ce îi uneşte acum pe liberali şi democraţi este lupta împotriva PSD, iar dacă această luptă va fi cîştigată, Alianţa nu ar mai avea motive să supravieţuiască. "Pentru a preveni lipsa de coerenţă, incompetenţa şi corupţia viitoarei echipe guvernamentale, cele două formaţiuni ar trebui să creeze un partid", a precizat Valeriu Stoica. Fostul lider liberal spune că nu cere o fuziune imediată, ci lansarea unui mesaj de unificare, pe care cele două forţe să marşeze în campania electorală.

Mai mult, proiectul lui Stoica prevede ca PNL şi PD să se retragă din familiile lor politice europene (liberală şi social-democrată) şi să devină un partid popular. "Noi, liberalii, ţinem la valorile noastre şi nu dorim să ne schimbăm ideologia. Dacă domnul Stoica doreşte să se alăture viitorului partid condus de Gheorghe Ciuhandu, nu are decît să o facă", a replicat vicepreşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, arătînd că persoane din anturajul PSD fac, de ceva vreme, presiuni pentru unificarea PNL şi PD. "Noi vom discuta o eventuală fuziune la momentul oportun, atunci cînd vom considera că e momentul, şi nu cînd ne sugerează unii sau alţii", a spus purtătorul de cuvînt al Alianţei, arătînd că un asemenea moment ar putea fi la 100 de zile de la cîştigarea alegerilor. "Imediat după alegeri vom fi preocupaţi de aplicarea programului de guvernare şi aderarea europeană, urmînd ca după primele 100 de zile să ne ocupăm şi de acest subiect", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Reamintim că ideea fuziunii celor două partide a fost lansată de Valeriu Stoica încă din perioada în care era preşedintele PNL, atunci cînd a purtat discuţii în acest sens cu Traian Băsescu. Opoziţia puternică a membrilor PNL a făcut ca acest proiect să fie dat uitării o bună bucată de timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb