Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a validat ieri, cu 289 voturi pentru şi 68 de voturi contra, proiectul privind modificarea structurii şi componenţei Guvernului. La votul secret, parlamentarii PNL şi PD, care sînt în grevă japoneză, nu au participat, refuzînd să dea gir politicii falimentare a actualului guvern. "Este o bilă neagră pentru Guvernul Adrian Năstase, pentru ca România să primească o bilă albă de la Uniunea Europeană", a explicat democratul Emil Boc, în timp ce colegii săi părăseau sala. În replică la acest gest, premierul Adrian Năstase a spus: "Data viitoare vă rog să aduceţi găletuţe şi nisip pentru aceşti colegi ai noştri". Replica premierului, care a comparat banderolele opoziţiei cu cele ale Crucii Roşii, a încins spiritele. "Comparaţia premierului este pe undeva corectă, deoarece Uniunea Europeană de pe banderolele noas-tre, reprezintă, pe undeva, Crucea Roşie care ne va scăpa de Guvernul Adrian Năstase", a afirmat Emil Boc.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a precizat, la rîndul său, că parlamentarii PNL şi PD, poartă banderole cu însemnele Uniunii Europene în scopuri politicianiste.
Atacurile dintre putere şi opoziţie s-au înteţit mai ales din momentul în care Valer Dorneanu a refuzat să dea cuvîntul senatorului liberal Nicolae Popa, care voia să-i răspundă premierului. Parlamentarii PSD au început să strige, să lovească cu pumnii în masă, pentru a acoperi sonor orice replică a opoziţiei.
În ceea ce priveşte numirea noului Guvern, opoziţia a criticat mai ales mărimea acestuia şi faptul că este a treia remaniere din ultimul an. Acestor critici, premierul Adrian Năstase le-a răspuns prin nevoia de a adapta structura guvernamentală la cerinţele acestui an: încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană. Liberalii au reproşat premierului lipsa de viziune în formarea structurii guvernamentale şi faptul că aceasta nu se potriveşte cu standardele europene. "În Europa, guvernele au, în medie, cîte 14-15 ministere, fapt care anulează argumentul invocat de premier că actuala structură guvernamentală corespunde mai bine standardelor europene", a declarat senatorul PNL Paul Păcurariu. La rîndul lor, PD şi PRM au arătat că toate schimbările guvernamentale din ultimii ani nu au îmbunătăţit în nici un fel nivelul de trai al populaţiei. "Remanierile din ultimul an nu au făcut decît o rotaţie de cadre din interiorul PSD, iar populaţia a rămas din ce în ce mai săracă", a spus democratul Emil Boc. PRM a adus în discuţie situaţia economică dificilă, creşterea arieratelor, protejarea clientelei PSD şi acordarea dis-creţionară a fondurilor. Au fost reluate şi acuzele privind corupţia, libertatea presei, independenţa justiţiei şi negocierile de aderare.
Şi umaniştii lui Dan Voiculescu au criticat actuala restructurare, arătînd, într-un comunicat de presă, că este doar o fază din strategia electorală a PSD. "Numirea lui Ioan Talpeş în Guvern pregăteşte, cel mai probabil, terenul pentru preluarea funcţiei de prim-ministru de către acesta", se arată în comunicatul PUR.