Valoarea maximă a unui credit ar putea scădea cu 25%

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 octombrie 2008

Valoarea maximă a unui credit ar putea scădea cu 25%

Valoarea maximă a unui credit s-ar putea diminua cu 25% în urma noilor norme privind creditarea, potrivit unei analize a brokerului de credite IpoteciDirect. Unii dintre clienţi ar putea suporta o diminuare a valorii maximă a împrumutului de 45%.

"Solicitanţii vor lua credite mai scumpe şi în condiţiile unui grad de îndatorare personalizat, care foarte greu va mai atinge 70% din veniturile obţinute", mai precizează analiza IpoteciDirect.

Astfel, gradul de îndatorare s-ar putea diminua cu 15% în medie şi cu maximum 25%.

Venitul minim necesar pentru obţinerea unui credit ar trebui să crească în medie cu 7% pentru fiecare diminuare cu 10% a gradului de îndatorare.

În următoarele 3 - 6 luni băncile nu vor opera scăderi ale costului creditelor întrucât, "efectul de bază pe piaţa financiară internaţională şi internă este de scumpire a costului finanţării", apreciază departamentul de analiză al IpoteciDirect. "Deşi conjunctura nu este favorabilă, este oricând oportun să contractezi un credit ipotecar dacă nevoia de a avea o casă este stringentă", menţionează analiştii IpoteciDirect.

Din punct de vedere al pieţei bancare, momentul actual nu este cel mai oportun pentru a te îndatora având în vedere intervenţia BNR pe fondul creşterii constante a preţului creditului din ultimul an şi, cu precădere, din ultimele luni, adaugă brokerul de credite. Pe piaţa imobiliară, însă, preţurile apartamentelor vechi sunt în uşoară scădere, iar tendinţa descrescătoare se va menţine în următoarea perioadă.

"Preţurile nu au condiţii favorabile pentru o scădere foarte accentuată, din cauza raportului cerere/ofertă de locuinţe care, în continuare, înclină mult balanţa spre cerere", concluzionează analiştii IpoteciDirect.

Valoarea medie a costului unui credit ipotecar acordat în euro este de 10,58% pentru luna septembrie, potrivit IpoteciDirect. Majorarea de 0,79%, faţă de luna august a fost cauzată în mare parte de criza economică mondială. Nu trebuie neglijat nici efectul psihologic al noilor norme impuse de Banca Naţională a României care a determinat mult bănci să majoreze dobânzile pentru creditele acordate persoanelor fizice.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb