Vânzare record de yeni

ANDREI MUNTEANU, Finmentor
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2011

Japonia a intervenit pe piaţa valutară prin vânzarea a 10.000 de miliarde de yeni (128 miliarde de dolari), sumă record pentru o singură zi, ca să limiteze aprecierea puternică a monedei nipone în raport cu dolarul american. Intervenţia masivă pe piaţa valutară a avut loc luni, din cauza aprecierii yenului la niveluri record succesive în raport cu moneda SUA. Totodată, autorităţile au promis să continue politica de limitare a cotaţiei. Evoluţia din ultima perioadă a yenului a sporit temerile autorităţilor de la Tokyo că yenul se apreciază din cauza speculaţiilor excesive. Creşterea valorii monedei nipone în raport cu dolarul afectează economia, dependentă de export. "Ne angajăm într-un război al nervilor (cu pieţele, n.r.) şi vom lua decizii adecvate şi la timp", a declarat ministrul de Finanţe, Jun Azumi.

Japonia a intervenit pe piaţa valutară

Piaţa valutară internaţională a asis-tat, în ultimele 48 de ore, la o nouă intervenţie din partea autorităţilor japoneze să oprească întărirea yenului care, de la începutul anului, s-a apreciat cu circa 4% în comparaţie cu dolarul american, care a înregistrat cea mai scăzută cotaţie din perioada de după Bretton Woods.

Scăderea pe care perechea USD/JPY a avut-o în ultimele săptămâni se poate datora în mare parte nu neapărat întăririi yenului, dar mai degrabă slăbiciunii monedei americane. Acest lucru este evident, având în vedere faptul că, în aceeaşi perioadă, perechile EUR/JPY, GBP/JPY sau AUD/JPY s-au apreciat semnificativ. În plus, considerând că dolarul american este folosit ca o sursă de finanţare de către numeroase fonduri de investiţii la nivel mondial în aşa-numitul "carry-trade," scăderea lui a fost cu atât mai mult accentuată în luna octombrie când pieţele de capital au înregistrat o apreciere accentută în urma deciziei Uniunii Europene de a implementa un nou plan de restructurare a datoriilor elene.

Revenind la raportul dintre dolar şi yen, este importat să remarcăm câteva lucruri esenţiale. În primul rând, care anume ar fi motivul sau motivele pentru care autorităţile japoneze sunt atât de îngrijorate de o cotaţie scăzută a acestei perechi? În fond şi la urma urmei, o scădere a dolarului faţă de yen ar trebui să fie benefică pentru o ţară ca Japonia care importă numeroase mărfuri precum petrol, produse agricole etc. O întărire a yenului (scădere a perechii USD/JPY) ar însemna o diminuare a preţurilor pentru aceste bunuri. Pe de altă parte, o creştere a yenului înseamnă şi o scumpire a produselor de export, precum sunt maşinile. În plus, având în vedere că piaţa de autovehicule din Statele Unite rămâne una dintre cele mai mari pieţe de desfacere din lume, iar economia japoneză se bazează în mare parte pe export, o întărire a yenului va influenţa negativ exporturile şi prin urmare PIB-ul.

În al doilea rând, scăderea dolarului faţă de yen nu reprezintă un şoc tranzitoriu, ci mai degrabă este o simptomă a politicii monetare americane. Mai precis, în urma crizei financiare din 2008, FED a încercat să stimuleze o revenire a economiei printr-o politică monetară foarte expansionistă.

În plus, alături de menţinerea dobânzii de referinţă între 0,25% şi 0,50%, FED a încercat să forţeze populaţia să se împrumute şi să consume, aşa-numita "quantitative easing". Pe scurt, această măsură constă în tipărirea de bani cu scopul de a crea inflaţie. În loc să împingă consumatorii să se împrumute, iar firmele să facă investiţii, aceste măsuri au dus la speculaţii în pieţele de capital, atât în Statele Unite, cât şi în pieţele emergente. Având în vedere capacitatea limitată de producţie a ţărilor emergente, iar cea a economiilor dezvoltate este permanent afectată din cauza scăderii cererii la nivel mondial, măsurile FED au dus la o creştere a inflaţiei în afara Americii şi la o scădere a dolarului. Cu alte cuvinte, America şi-a exportat inflaţia. Prin urmare, atât autorităţile japoneze, cât şi cele din alte ţări sunt nevoite să se lupte cu acest influx de dolari care, până la urmă, duce la pierderea competitivităţii acestor ţări. În consecinţă, în curând şi alte economii vor începe să aplice măsuri similare cu cele ale autorităţilor japoneze, şi anume tipărirea de bani (euro, dolari australieni sau canadieni, etc.), pentru a-şi deprecia monedele şi a-şi menţine competitivitatea exporturilor.

În cele din urmă, mai trebui remarcat că frecvenţa intervenţiilor autorităţilor japoneze a devenit din ce în ce mai acentuată în ultimii ani, fapt care indică faptul că ne apropiem de un punct de inversare foarte important atât pentru perechea USD/JPY, cât şi, în general, pentru dolarul american.

În ultimii an, Banca Japoniei a intervenit de circa 3 ori în piaţa valutară, şi de fiecare dată când USD/JPY a scăzut până la pragul de 76. Acest lucru indică faptul că nivelul respectiv a devenit o zonă de disconfort foarte mare pentru economia japoneză şi creşte probabilitatea că orice scădere la acest nivel sau sub el va duce la o nouă intervenţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb