Vânzarea sistemelor de încălzire din Germania s-a prăbuşit şi ameninţă ţintele de mediu

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 august 2024

Vânzarea sistemelor de încălzire din Germania s-a prăbuşit şi ameninţă ţintele de mediu
Călin Rechea

Tranziţia în domeniul încălzirii locuinţelor nu este pe drumul cel bun în Germania, după cum se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei federale a industriei germane de încălzire (BDH).

Statisticile pentru prima jumătate a anului 2024 arată că vânzările instalaţiilor de încălzire au scăzut cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 378.000 unităţi, în condiţiile în care vânzările pompelor de căldură au scăzut cu 54%, până la 90.000 de unităţi, iar vânzările centralelor pe gaze naturale au scăzut cu 42%, până la 223.000 de unităţi (vezi graficul).

Vânzările centralelor pe biomasă au scăzut cu 74% faţă de prima jumătate din 2023, până la 10.000 de unităţi, pe fondul unei scăderi de 78% a centralelor cu peleţi. Singura creştere s-a înregistrat la nivelul vânzărilor de centrale pe petrol, de 14%, până la 55.000 de unităţi.

Dinamica anuală este puternic afectată de o serie de comunicate guvernamentale cu privire la interzicerea instalării centralelor individuale pe gaze naturale în viitorul apropiat. În aceste condiţii, populaţia s-a grăbit să-şi instaleze anul trecut centrale pe gaze care să funcţioneze pe o perioadă cât mai lungă.

Reprezentanţii industriei de încălzire au avertizat că aproximativ jumătate dintre sistemele de încălzire instalate în Germania, dintr-un total de circa 21,5 milioane unităţi, sunt depăşite din punct de vedere tehnologic.

Cu toate acestea, modernizarea are un ritm tot mai lent, pe fondul incertitudinilor legislative şi a aşteptărilor create de autorităţi în ceea ce priveşte încălzirea municipală, considerate greu de realizat în realitate.

"Putem vedea că piaţa s-a răcit semnificativ după cererea puternică din 2023. La aceasta se adaugă faptul că există o lipsă de claritate în rândul cetăţenilor cu privire la ceea ce presupune planificarea termică municipală. Aici au fost create aşteptări care cu greu pot fi realizate în realitate. Atunci când se oferă consiliere cetăţenilor, este deosebit de dificil să se explice legăturile dintre Legea privind energia în construcţii, planificarea municipală a încălzirii şi, în unele cazuri, subvenţiile", a declarat Markus Staudt, directorul general al BDH.

În ceea ce priveşte vânzările pompelor de căldură, tendinţa a fost uşor pozitivă în ultimele trei luni, pe fondul creşterii subvenţiilor acordate de banca de stat KfW, însă numărul unităţilor vândute nu va depăşi 200 de mii până la sfârşitul anului, în condiţiile în care ţintele guvernamentale sunt de 500 de mii de unităţi anual cel puţin până în 2030.

Pe marginea comunicatului de presă de la BDH, publicaţia Tichys Einblick (TE) mai oferă o serie de informaţii deosebit de îngrijorătoare.

Companiile care au crezut în promisiunilor ministrului economiei, Robert Habeck, se găsesc acum în situaţia de a avea mari stocuri de pompe de căldură pe care nu pot să le vândă, iar una dintre consecinţe este reducerea personalului.

Mai mult, din 2027 vor fi interzise gazele fluorurate (gazele-F) în Uniunea Europeană, printre care se regăseşte şi hidrofluorocarbonul (HFC), utilizat ca agent de transfer termic în pompele de căldură.

După cum scrie TE, stocurile de pompe de căldură pe bază de HFC trebuie lichidate urgent, în caz contrar companiile fiind nevoite să înlocuiască nu doar aceste gaze, ci întreg sistemul de schimbare a căldurii din pompe, un proces deosebit de costisitor.

O altă problemă majoră este reprezentată de faptul că producătorii nu au în ofertă pompe de căldură pentru clădirile rezidenţiale multi-familiale, în special din cauza dimensiunilor foarte mari.

Una dintre soluţiile adoptate până acum este instalarea pompelor individuale în cascadă, însă soluţia are costuri foarte ridicate de întreţinere.

Publicaţia germană a cerut şi opinia unor contractori specializaţi în soluţii de încălzire, iar aceştia au subliniat că instalarea pompelor de căldură pentru clădirile existente în Germania nu are sens din punct de vedere economic.

Pe lângă datele prezentate, BDH a realizat şi un sondaj în rândul membrilor, iar rezultatul arată că "producătorii sunt predominant pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei pentru toate categoriile de sisteme de încălzire".

Asociaţia consideră că pentru stimularea pieţei sistemelor de încălzire este nevoie de "consolidarea încrederii consumatorilor în modernizarea sistemelor de încălzire", iar extinderea subvenţiilor ar putea reprezenta o soluţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Germanii au izolat cladirile si asa nu mai au nevoie de incalzire, in unele zone temperatura camerei obisnuite/acceptata de germani este de 18-19 grade C fata de romanii care prefera 21-24 grade C.

    1. Uita-te pe harta. Germania este mai la nord ca Romania. In sudul Romaniei se poate ce zici tu. Am cladirea izolata, apartament in bloc, si tot incalzesc cu AC-ul iarna in jur de 21C. Dar fara caldura ar fi scazut sub 18C. Iar in Germania exclus sa fie cum spui tu.

      Nu, vanzarea sistemelor de incalzire din Germania a scazut pentru ca omul de rand nu mai are bani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb