Vară monotonă pentru sectorul bancar de la bursă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2008

Vară monotonă pentru sectorul bancar de la bursă

Nu vom avea lichiditate şi creşteri spectaculoase, însă rezultatele financiare semestriale vor fi atractive

Lichiditatea şi evoluţiile cotaţiilor acţiunilor din sectorul bancar de la Bursa de Valori Bucureşti nu vor fi spectaculoase vara aceasta, însă brokerii mizează pe aprecieri ale rezultatelor financiare ale celor patru bănci de la Bursa de Valori Bucureşti.

În ultima lună, acţiunile "bancare" au suferit corecţii, puse de brokeri, în special, pe seama climatului investiţional internaţional defavorabil.

Acţiunile BRD au scăzut cel mai mult din sectorul bancar, cu 11,5%, titlurile "Banca Comercială Carpatica" (simbol BCC) ieftinindu-se cel mai puţin, cu 7,33% (n.r. între 20 mai şi 20 iunie), în timp ce indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni listate) a coborât cu 8,75%, iar BET-C (indicele compozit), cu 7,15%.

Despre evoluţia din ultima lună a acestui sector la BVB, Mihai Cristian Alexa, analist la SSIF "Broker", ne-a spus: "Aş fi tentat a spune că este nejus­tificată şi de puţini aşteptată. Totuşi, dacă privim asupra contextului extern defavorabil (care primează în luarea deciziilor în această perioadă) din ultimele trei săptămâni, acesta poate fi invocat drept principal argument".

Domnia sa consideră că majoritatea portofoliilor pentru investitorii mici şi mijlocii sunt construite în jurul acţiunilor societăţilor bancare datorită avantajelor pe care le prezintă (performanţe financiare în creştere, notorietate, lichiditate), însă, din păcate, aceştia nu au forţa necesară să imprime o anumită tendinţă în evoluţia preţului acţiunilor. "Pe de altă parte, cred că şi pentru investitorii străini acţiunile bancare sunt atractive, însă aceştia afişează, în prezent, o aversiune mai mare pentru risc şi caută să-şi plaseze capitalurile în instrumente financiare mai puţin riscante şi cu venit fix", a adăugat analistul citat.

Mihai Cristian Alexa susţine că "privite ca investiţie pe termen lung, acţiunile celor patru bănci ar trebui să intre în vederea investitorilor atât locali cât şi străini".

În ceea ce priveşte evoluţia băncilor pe parcursul acestei veri, analistul citat ne-a declarat: "Dacă în privinţa lichidităţii şi a unei evoluţii pozitive a preţurilor îmi exprim anumite rezerve pentru perioada următoare, cred că rezultatele financiare se vor situa pe aceeaşi pantă ascendentă ca şi în primul trimestru. De altfel, raportarea unor profituri în creştere semnificativă ar putea constitui stimuli de încredere în randul investitorilor şi ar putea să imprime mai apoi o tendinţă pozitivă a cotaţiilor".

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest" este de părere că evoluţiile acţiunilor bancare în ultima lună sunt în ton cu evoluţiile generale de pe pieţele din Europa, cât şi din America, în sensul că acţiunile băncilor sunt cele mai afectate ca imagine şi profituri din cauza crizei creditelor ipotecare (în cazul băncilor de la BVB, ca imagine, deoarece bănci incomparabil mai mari decât băncile româneşti au suferit pierderi considerabile din cauza crizei subprime).

Potrivit domniei sale, noi ne bucurăm de un sector bancar în plină expansiune, cu rezultate în termeni de profit şi venit pe primul trimestru la nivele istorice. "Din nefericire, restrangerea activităţii fondurilor străine din piaţa românească a dus la o scădere a interesului pentru titlurile acestor companii; la o reaşezare a pieţei şi o revenire a încrederii în burse aceste companii vor beneficia cel mai rapid ca evoluţie a preţului", opinează Mihai Chişu.

Domnia sa nu crede că pe parcursul verii, lichiditatea va depăşi media din aceste zile.

Nicu Grigoraş, de la SSIF "Intercapital Invest" este de părere că acţiunile băncilor listate au scăzut în ultima perioadă destul de mult, pe fondul înrăutăţirii climatului investiţional extern. Domnia sa ne-a spus: "Volatilităţile foarte ridicate din ultima perioadă şi ştirile mai puţin pozitive venite pe pieţele externe au dus la un nou val de corecţii ale indicilor importanţi. Primele titluri listate la BVB care au reacţionat la pesimismul pieţelor externe au fost titlurile băncilor listate care au scăzut în ultimele săptămâni mai mult decât piaţa. Dacă în trecut băncile erau văzute ca unele dintre cele mai stabile titluri listate pe bursa autohtonă, în ultimele săptămâni pe fondul unor vânzări mai agresive scăderile băncilor listate au fost printre cele mai puternice".

Pentru viitor, Nicu Grigoraş se aşteaptă la o reducere a ritmului de creştere a profiturilor în sistemul bancar, încetinire legată tot de contextul internaţional destul de negativ. "Încetinirea poate veni în primul rând din stoparea ritmului de creditare, în ultima perioadă BNR dând din ce în ce mai multe semnale că rata dobânzii de referinţă va continua să fie mărită", ne-a explicat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb