Varujan Vosganian face bilanţul politicii fiscale a guvernului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2007

Varujan Vosganian face bilanţul politicii fiscale a guvernului

Ministrul Economiei şi Finanţelor a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele politicii fiscale aplicate de cabinetul Tariceanu, de la investire, până în prezent. Domnia sa a comentat cauzele evoluţiei sinouase a arieratelor (obligaţii financiare neachitate după ce au ajuns la termenul scadent) şi a prezentat impactul acesteia asupra veniturilor bugetare şi a PIB.

Potrivit rapoartelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, nivelul total al arieratelor la sfârşitul anul 2004 a atins suma de 30,9 miliarde de lei. În anul 2005, datoriile neachitate au scăzut brusc, datorită politicii fiscale noi, prin care reeşalonarea datoriilor nu a fost permisă şi nu au fost luate alte decizii arbitrare. Valoarea arieratelor, în al doilea trimestru al anului 2005 s-a cifrat la 12,5 miliarde de lei. Scăderea bruscă a alieratelor a fost explicată de domnia sa: "Performanţa înregistrată în privinţa scăderii arieratelor se datorează măsurilor aplicate de minister şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Faptul că ANAF a evaluat datoriile şi a introdus penalizări restanţierilor a generat o scădere bruscă a acestora. Un rol important l-a jucat şi privatizarea unor companii." Varujan Vosganian a precizat că volumul total al arieratelor bugetare a scăzut din anul 2004 pînă in în prezent de patru ori. Impactul generat de scăderea datoriilor asupra PIB şi a veniturilor bugetare a fost remarcabil: "În timp ce arieratele au scăzut cu 40% faţă de anul 2004, PIB şi veniturile bugetare au crescut cu 60% respectiv 70%". În plus, Varujan Vosganian a precizat că ANAF a semnat un protocol de colaborare cu Administraţia Fiscală din Spania. "Cele două instituţii vor acţiona îndeosebi în zonele de risc economic, pentru a diminua frauda", a conschis domnia sa.

Varujan Vosganian despre progresul economic: "Creşterea veniturilor nu a generat inflaţie, ci dificultăţi în a gestiona consumul"

Ministrul liberal consideră injuste acuzaţiile partidelor de opoziţie conform cărora creşterea economică nu a avut efecte sociale concrete. Domnia sa a menţionat că veniturile salariaţilor s-au dublat în ultimii doi ani. In ciuda avertizărilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, "creşterea salariilor nu a generat inflaţie, ci dificultăţi de a gestiona consumul şi a provocat un deficit comercial" a conchis domnia sa. În privinţa categoriilor defavorizate, Vosganian a lăudat intenţiile guvernării liberale de majorare a pensiilor. "Am dublat pensiile în perioada 2004-2008. Acestă creştere fără precedent, cu siguranţă va ameliora viaţa pensionarilor", a adăugat domnia sa. Politica executivului, de majorare a pensiilor, prevede o creştere, de la 1 septembrie, cu 42%, iar de la 1 ianuarie 2008, cu aproximativ 65%. În plus, preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi majorate.

România a încasat în luna august 340 milioane de euro din fondurile europene

Ministrul liberal a negat posibilitatea unui blocaj insituţional şi a precizat că Romania dispune de posibilităţile necesare de accesare şi absorbţie a fondurilor europene. În această privinţă, Varujan Vosganiam a declarat "Ţara noastră a trecut la timp toate etapele Comisiei Europene şi ocupă locul doi la capitolul performanţă, după Austria - cinci programe aprobate după aderare". Ministrul a subliniat că România a încasat 340 de milioane de euro din fondurile structurale în luna august. Referitor la fondurile neaccesate, Varujan Vosganian a precizat că traversăm un an de acomodare în Uniunea Europeană, iar fondurile alocate în anul 2007 pot fi cheltuite până în 2010.

În urma accesării fondurilor europene (PHARE, ISPA) şi a contribuţiei bugetului de stat, executivul va aloca 1 miliard de euro în probleme de mediu şi 500 de milioane euro pentru dezvoltare regională, potrivit unui raport al ministerului.

Moţiunea PSD: repercusiuni grave asupra bugetului pe 2008

Luna decembrie ar poate reprezenta sfârşitul mariajului dintre PSD şi Guvern, în condiţiile în care, moţiunea de cenzură a social-democraţilor va obţine votul Parlamentului. Varujan Vosganian s-a declarat îngrijorat de o eventuală cadere a guvernului. Ministrul liberal a declarat: "Abordarea mea este tehnocratică; eu sunt îngrijorat nu de pierderea portofoliului, ci de anularea angajamentelor noastre în privinţa creşterilor pensiilor şi a investiţiilor".

Vosganian a subliniat că alegerile aniticipate nu ar lasa timp guvernului pentru elaborarea unui nou buget şi, în consecinţă nu vor fi finanţate proiectele aflate în curs. Ministrul economiei a explicat: "Dacă PSD vrea să vină la guvernare, va trebui să renunţe la cota unică de impozitare şi să mărească impozitele pe salarii. Dacă nu o va face, moţiunea de cenzură este un act inutil şi nejustificabil".

În privinţa bugetului de stat pentru anul 2008, Varujan Vosganian a declarat că la începutul lunii septembrie, proiectul va fi prezentat ministerelor, iar la data de 30 septembrie, legea bugetară va avea o formă finală, fiind trimisă legislativului pentru aprobare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb