Ministrul Economiei şi Finanţelor a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele politicii fiscale aplicate de cabinetul Tariceanu, de la investire, până în prezent. Domnia sa a comentat cauzele evoluţiei sinouase a arieratelor (obligaţii financiare neachitate după ce au ajuns la termenul scadent) şi a prezentat impactul acesteia asupra veniturilor bugetare şi a PIB.
Potrivit rapoartelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, nivelul total al arieratelor la sfârşitul anul 2004 a atins suma de 30,9 miliarde de lei. În anul 2005, datoriile neachitate au scăzut brusc, datorită politicii fiscale noi, prin care reeşalonarea datoriilor nu a fost permisă şi nu au fost luate alte decizii arbitrare. Valoarea arieratelor, în al doilea trimestru al anului 2005 s-a cifrat la 12,5 miliarde de lei. Scăderea bruscă a alieratelor a fost explicată de domnia sa: "Performanţa înregistrată în privinţa scăderii arieratelor se datorează măsurilor aplicate de minister şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Faptul că ANAF a evaluat datoriile şi a introdus penalizări restanţierilor a generat o scădere bruscă a acestora. Un rol important l-a jucat şi privatizarea unor companii." Varujan Vosganian a precizat că volumul total al arieratelor bugetare a scăzut din anul 2004 pînă in în prezent de patru ori. Impactul generat de scăderea datoriilor asupra PIB şi a veniturilor bugetare a fost remarcabil: "În timp ce arieratele au scăzut cu 40% faţă de anul 2004, PIB şi veniturile bugetare au crescut cu 60% respectiv 70%". În plus, Varujan Vosganian a precizat că ANAF a semnat un protocol de colaborare cu Administraţia Fiscală din Spania. "Cele două instituţii vor acţiona îndeosebi în zonele de risc economic, pentru a diminua frauda", a conschis domnia sa.
Varujan Vosganian despre progresul economic: "Creşterea veniturilor nu a generat inflaţie, ci dificultăţi în a gestiona consumul"
Ministrul liberal consideră injuste acuzaţiile partidelor de opoziţie conform cărora creşterea economică nu a avut efecte sociale concrete. Domnia sa a menţionat că veniturile salariaţilor s-au dublat în ultimii doi ani. In ciuda avertizărilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, "creşterea salariilor nu a generat inflaţie, ci dificultăţi de a gestiona consumul şi a provocat un deficit comercial" a conchis domnia sa. În privinţa categoriilor defavorizate, Vosganian a lăudat intenţiile guvernării liberale de majorare a pensiilor. "Am dublat pensiile în perioada 2004-2008. Acestă creştere fără precedent, cu siguranţă va ameliora viaţa pensionarilor", a adăugat domnia sa. Politica executivului, de majorare a pensiilor, prevede o creştere, de la 1 septembrie, cu 42%, iar de la 1 ianuarie 2008, cu aproximativ 65%. În plus, preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi majorate.
România a încasat în luna august 340 milioane de euro din fondurile europene
Ministrul liberal a negat posibilitatea unui blocaj insituţional şi a precizat că Romania dispune de posibilităţile necesare de accesare şi absorbţie a fondurilor europene. În această privinţă, Varujan Vosganiam a declarat "Ţara noastră a trecut la timp toate etapele Comisiei Europene şi ocupă locul doi la capitolul performanţă, după Austria - cinci programe aprobate după aderare". Ministrul a subliniat că România a încasat 340 de milioane de euro din fondurile structurale în luna august. Referitor la fondurile neaccesate, Varujan Vosganian a precizat că traversăm un an de acomodare în Uniunea Europeană, iar fondurile alocate în anul 2007 pot fi cheltuite până în 2010.
În urma accesării fondurilor europene (PHARE, ISPA) şi a contribuţiei bugetului de stat, executivul va aloca 1 miliard de euro în probleme de mediu şi 500 de milioane euro pentru dezvoltare regională, potrivit unui raport al ministerului.
Moţiunea PSD: repercusiuni grave asupra bugetului pe 2008
Luna decembrie ar poate reprezenta sfârşitul mariajului dintre PSD şi Guvern, în condiţiile în care, moţiunea de cenzură a social-democraţilor va obţine votul Parlamentului. Varujan Vosganian s-a declarat îngrijorat de o eventuală cadere a guvernului. Ministrul liberal a declarat: "Abordarea mea este tehnocratică; eu sunt îngrijorat nu de pierderea portofoliului, ci de anularea angajamentelor noastre în privinţa creşterilor pensiilor şi a investiţiilor".
Vosganian a subliniat că alegerile aniticipate nu ar lasa timp guvernului pentru elaborarea unui nou buget şi, în consecinţă nu vor fi finanţate proiectele aflate în curs. Ministrul economiei a explicat: "Dacă PSD vrea să vină la guvernare, va trebui să renunţe la cota unică de impozitare şi să mărească impozitele pe salarii. Dacă nu o va face, moţiunea de cenzură este un act inutil şi nejustificabil".
În privinţa bugetului de stat pentru anul 2008, Varujan Vosganian a declarat că la începutul lunii septembrie, proiectul va fi prezentat ministerelor, iar la data de 30 septembrie, legea bugetară va avea o formă finală, fiind trimisă legislativului pentru aprobare.