VARUJAN VOSGANIAN, PREŞEDINTELE COMISIEI BUGET, FINANŢE, BĂNCI DIN CADRUL SENATULUI: Au fost respectate priorităţile din programul de guvernare

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Politică / 13 octombrie 2005

Proiectul de buget pentru anul viitor se încadrează în priorităţile stabilite de Guvern, care anunţase încă de acum cîteva săptămîni care sînt domeniile cărora li se va acorda mai multă atenţie anul viitor. Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din cadrul Senatului, ne-a declarat că Guvernul a avut în vedere cîteva priorităţi, cea mai importantă dintre ele fiind consolidarea bugetară, mai exact un deficit redus. "Faptul că am coborît deficitul de la 1,5% (cît era stabilit în 2004), la 0,8% pe exerciţiul actual şi la 0,5% în proiectul de buget, arată că îndeplinim acest obiectiv", ne-a precizat domnul Vosganian.

Domnia sa a subliniat că cel de-al doilea obiectiv a fost creşterea veniturilor bugetare, fără să fie majorată TVA. "E drept că nu le creştem decît cu 0,2%, dar e totuşi o creştere în condiţiile în care nu am fost nevoiţi să majorăm nici TVA, nici cota unică, ceea ce este un al doilea succes", adaugă domnul Vosganian.

Preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci ne-a declarat că au mai existat încă două priorităţi în programul de guvernare care trebuiau îndeplinite - alocări pentru infrastructură şi creşterea bugetului pentru agricultură. Domnia sa a precizat: "Este adevărat că cifrele oficiale arată că scădem cu 0,1% din PIB sumele alocate Ministerului Sănătăţii. Dar, avînd în vedere că anul acesta avem o alocare de peste 9.000 de miliarde de lei vechi plata unor datorii către furnizori de servicii şi medicamente din anii trecuţi, de fapt avem o creştere şi în termeni reali şi în termeni nominali, şi în raport de creşterea economică".

Varujan Vosganian recunoaşte că problema rămîne cea a învăţămîntului, unde există o dezbatere amplă. "Am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, care a solicitat o înţelegere politică, el fiind dispus să facă modificări în condiţiile în care partidele se înţeleg şi miniştrii convin asupra unei soluţii", ne-a declarat domnul Vosganian.

Domnia sa este de părere că ar trebui să fie majorate cu 0,3% - 0,4% sumele alocate educaţiei, iar după aprobarea Codului Fiscal şi apariţia unor sume suplimentare, ele să fie alocate cu prioritate către educaţie şi sănătate.

Buget realist în 2006

Faţă de analiştii economici care au catalogat bugetul pe anul viitor ca fiind unul "de raţionalizare a sărăciei", senatorul PNL crede că acesta este realist: "Ni s-a spus că bugetul pentru 2005 nu este realist, că nu vom reuşi să păstrăm deficitul, că introducerea cotei unice şi a impozitului pe profit de 16% vor bulversa raporturile dintre venituri şi cheltuieli. S-a dovedit că nu este aşa, iar în 2006 vor apărea primele efecte ale scăderii impozitului pe profit şi al creşterii economice datorate acestui lucru". Domnul Vosganian crede că va fi atinsă ţinta inflaţiei, precum şi cea de creştere economică. "Şi anul acesta am fi avut o creştere economică de 6,5% dacă nu ar fi fost inundaţiile", spune domnul Vosganian. Domnia sa consideră că a fost calculat corect şi cursul de schimb. "Nu văd să existe suspiciuni cu privire la indicatorii macroeconomici", precizează Varujan Vosganian.

Reducerea subvenţiilor scade sumele pentru economie

În acest an, sumele acordate Ministerului Economiei şi Comerţului sînt mai mari decît cele care vor fi acordate în 2006. Varujan Vosganian ne-a explicat că s-au redus sumele acordate economiei pentru că există anumite programe care în timp se reduc - zona utilităţilor, care se privatizează, programele de închideri de mine care se apropie de sfîrşit. În plus, spune domnia sa, Guvernul are o viziune mult mai riguroasă în ceea ce priveşte subvenţionarea economică (nu trebuie să subvenţionezi pierderile). Lucru întărit şi de constrîngerile integrării europene - a fost semnat deja capitolul privind libera competiţie, care restrînge mult posibilitatea Guvernului să intervină în economie.

Domnul Vosganian ne-a precizat că 76% din finanţări sînt pe proiecte, iar dintre acestea mai mult de o treime sînt multianuale, lucru care denotă faptul că există tendinţe pe termen lung. "Există un anumit tip de finanţare pentru ferme, orientări către infrastructură, căi ferate şi străzi, orientare pentru filosofia de mediu, restrîngerea anumitor autorităţi publice. Toate tendinţe pe termen lung", conchide domnul Vosganian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb