Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor - APCONS, salută decizia consiliului ASF din luna iunie 2019 privind delegarea atribuţiilor de control privind conduita asigurătorilor către un departament specializat din cadrul Autorităţii.
Vasile Cazan, preşedinte APCONS, a declarat: "Ştim că din această vara, toate petiţiile primite la ASF vor avea pentru prima dată şi o finalitate. Departamentul de petiţii transmite săptămânal o fişa de deficienţe către acest departament care se ocupă de controlul privind conduită asigurătorilor, iar acesta verifică şi aplică sancţiuni firmelor care încalcă legea. Este pentru prima dată când ASF şi-a creat pârghiile legale prin care să aplice în mod prompt (în fiecare luna) sancţiuni care să conducă la disciplinarea unei pieţe de asigurări anchilozate, primitive, cu năravurile micilor afacerişti întâlnite la începutul anilor '90 în România".
În plus, APCONS a ţinut să felicite decizia Autorităşii de Supraveghere Financiarp de a sancşiona societăţile City Insurance şi Euroins cu avertisment, şi atrage, totodată, atenţia că aceste sancţiuni trebuie continuate, înăsprite şi aplicate tuturor firmelor de asigurări care îşi bazează afacerea pe neplata daunelor.
APCONS a transmis că în spaţiul public au început de câteva luni să fie vehiculate informaţii trunchiate de către piaţa de asigurări cu scopul de a manipula opinia publică cu privire la situaţia reală a acestei pieţe şi a decis să facă publice rezultate comparative dintre piaţa de asigurări din Germania şi piaţa de asigurări din România, pentru a înţelege cum funcţionează aceste pieţe şi nivelul de satisfacţie al consumatorului celor două ţări.
Astfel, potrivit datelor APCONS, pe piaţa germana de asigurări RCA era un număr de aproximativ 65 milioane de autovehicule la finalul anului 2018, 80 de milioane de contracte RCA la finalul anului 2018 (unele contracte RCA sunt anuale, altele sunt încheiate pentru perioade mai mici de 12 luni), iar numărul total de reclamaţii RCA şi CASCO înregistrate pentru anul 2018 de către BAFIN era de 1162 reclamaţii.
Piaţa românească de asigurări RCA, potrivit APCONS, număra la finalul anului 2018, aproximativ 8 milioane de autovehicule, 5.873.613 de contracte RCA la finalul anului 2018, iar în luna iulie 2019 au fost înregistrate la ASF un număr de aproximativ 2600 de reclamaţii.
Astfel, parcul auto românesc este de peste 8 ori mai mic decât parcul auto german, numărul contractelor RCA din România este de aproape 14 ori mai mic decât numărul contractelor RCA din Germania, numărul anual de reclamaţii în domeniul auto la BAFIN este de 2,2 ori mai mic decât numarul înregistrat în luna iulie 2019 la ASF.
Totodată, o singură societate de asigurări din România înregistrează în ultimele 2 luni echivalentul tuturor reclamaţiilor înregistrate de către întreaga piaţă germană în domeniul auto într-un an, iar nivelul de satisfacţie şi încredere a cetăţeanului român în piaţa de asigurări românească este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.