VASILE DÎNCU, DE ZIUA MARINEI: "Din păcate, războiul s-a întors în Europa şi se manifestă inclusiv în apele Mării Negre"

S.B.
Politică / 15 august 2022

"Din păcate, războiul s-a întors în Europa şi se manifestă inclusiv în apele Mării Negre"

Ministrul Apărării Vasile Dîncu afirmă, în mesajul de Ziua Marinei, că, din păcate, războiul s-a întors în Europa şi se manifestă inclusiv în apele Mării Negre, devenită spaţiu de confruntări armate, subliniind că, la vârful MApN este cunoscută în detaliu situaţia înzestrării Forţelor Navale, fiind înţelează urgenţa implementării programelor esenţiale de achiziţii, informează news.ro.

"Printr-o frumoasă tradiţie, instituită în urmă cu 120 de ani, prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, considerată protectoarea tuturor marinarilor români, a devenit şi Ziua Marinei, marcată nu doar la Constanţa, ci în toate localităţile din România unde există activitate şi obiceiuri marinăreşti.

Doresc, de aceea, înainte de toate, să îi salut cu căldură pe toţi marinarii, militari sau civili, în activitate, în rezervă sau retragere, pentru curajul şi devotamentul cu care îşi onorează nobila profesie, purtând cu mândrie drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii.

Ne amintim astăzi, cu pioşenie, de eroii marinari căzuţi la datorie în numele României, pe timpul războaielor din trecut sau în ultimele decenii, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional şi care îşi dorm somnul de veci legănaţi de valurile apelor pe care le-au iubit atât de mult. Rememorăm faptele lor de vitejie, iar memoria lor va fi păstrată veşnic în amintirea poporului nostru.

Din păcate, războiul s-a întors în Europa şi se manifestă foarte aproape de graniţele noastre, inclusiv în apele Mării Negre, devenită un spaţiu de confruntări armate. Războiul absurd şi profund nejustificat declanşat, în 24 februarie, de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, reprezintă o violare fără precedent, de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dreptului internaţional.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat cu fermitate solidaritatea cu poporul ucrainean şi a adoptat prompt măsuri defensive, de întărire a capacităţii de apărare pe flancul estic şi de descurajare a oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului aliat. În cel mai scurt timp posibil de la declanşarea ostilităţilor, Alianţa a activat, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând importante forţe şi mijloace suplimentare ale armatelor NATO pe teritoriul ţărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România, ceea ce reprezintă o dovadă clară a solidarităţii şi coeziunii euro-atlantice.

Deciziile importante luate la recentul Summit de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenţiei planificatorilor strategici ai Alianţei, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare şi descurajare. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcţie de securitate durabilă şi robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar şi eficient dispunerea forţelor aliate în ţările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziţionarea de tehnică şi echipamente defensive esenţiale şi construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc de est. Cu peste 5.500 de militari aliaţi dislocaţi în prezent pe teritoriul naţional, care se instruiesc împreună cu militarii români, ţara noastră este mai bine protejată şi apărată, atât terestru, cât şi aerian sau naval.

Dragi marinari militari,

Conflictul din Ucraina ne arată, în fiecare zi, ce importanţă are pentru România, o ţară riverană Mării Negre, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă. Forţele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul şi dedicarea de care daţi dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente.

Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naţionale cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor Navale şi înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente şi interoperabile cu care să vă puteţi îndeplini misiunile încredinţate.

Vorbim aici despre sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncţionale, a căror procedură de achiziţie sperăm să o finalizăm în cel mai scurt timp, dar şi de alte proiecte care vizează modernizarea capacităţilor şi infrastructurii şi asigurarea unei dotări corespunzătoare forţelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2.5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi şi accelerarea ritmului achiziţiilor.

Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi şi noi realizări.

De Ziua Marinei Române, transmit aprecierea şi recunoştinţa mea tuturor celor care aţi ales să serviţi Patria în cadrul Forţelor Navale, atât celor aflaţi în activitate, cât şi celor care au trecut în rezervă sau în retragere, precum şi tuturor celor care activează sau şi-au desfăşurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave.

Gânduri bune şi urări de sănătate transmit şi familiilor dumneavoastră, care vă sunt alături şi vă sprijină necondiţionat.

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea marinarilor români, să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde vă vor purta misiunile, oriunde veţi naviga având la catarg mândrul drapel al României!

Vă urez "Bun cart înainte!", înţelegând prin aceasta un viitor fast şi plin de realizări pentru dumneavoastră şi pentru Forţele Navale Române.

La mulţi ani!" a spus Dîncu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb