VASILE DÎNCU: "Fondul de locuinţe aflat în proprietate publică, insuficient în cazul situaţiilor de urgenţă"

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2016

"Fondul de locuinţe aflat în proprietate publică, insuficient în cazul situaţiilor de urgenţă"

În cazul unor situaţii de urgenţă, fondul de locuinţe aflat în proprietate publică este insuficient, în condiţiile în care constituie 2% din fondul total naţional, a declarat, ieri, Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, în cadrul prezentării raportului privind Stadiul de pregătire pentru un cutremur major.

"'Acest 2% este insuficient nu numai în aceste cazuri de situaţii de urgenţă, dar e insuficient pentru circulaţia inclusiv a forţei de muncă din zona administraţiei în teritoriu'', a subliniat viceprim-ministrul.

Acesta a precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice (MDRAP) ia în calcul schimbarea mecanismelor prin care se asigură construcţia locuinţelor de interes public, o concretizare a acestor modificări fiind reflectate de Strategia Locuinţei, care se află în dezbatere publică.

"Vom schimba, probabil, în mare măsură, mecanismele actuale prin care se asigură locuinţe de interes public, fie că vorbim despre locuinţe pentru specialişti, fie că vorbim despre locuinţe de necesitate. Nu vom merge pe o singură variantă. Suntem în momentul în care dezbatem. O modalitate va fi programul de locuinţe ANL, care, aşa cum construieşte locuinţe pentru tineri, poate construi şi locuinţe de necesitate şi de alte tipuri'', a adăugat Vasile Dâncu.

De asemenea, viceprim-ministrul a declarat că vor fi introduse în legislaţie mai multe proceduri prin care să se stabilească un anumit fond public de locuinţe, luna decembrie reprezentând, în acest sens, deadline-ul pentru fixarea acestui fond.

În ceea ce priveşte consolidarea clădirilor cu ric seismic, Vasile Dîncu a precizat că în ultimii 15 ani, au fost reabilitate prin fonduri ale programelor guvernamentale, 616 clădiri incluse în clasa I de risc, în timp ce în anul acesta, 80 de clădiri au fost incluse în programe de consolidare.

Totodată, Vasile Dîncu a subliniat nivelul slab de accesare a fondurilor destinate consolidării clădirilor cu risc seismic. Astfel, în anii 2014 şi 2015, chiar dacă MDRAP a alocat 5 milioane de lei în acest scop, absorbţia la nivel naţional a fost de 26%, respectiv 21%.

Una dintre principalele măsuri pe care ministerul le-a avut în vedere pentru creşterea programelor de consolidare a clădirilor a fost creşterea bugetului de la 5 milioane de lei, în anul 2015 la 25 de milioane de lei, în anul 2016.

"Sperăm că în acest an vom reuşi să absorbim total această sumă. Suntem în lucru deja la aceste clădiri şi pentru anii următori avem deja cereri foarte mari, probabil că va fi mult mai mare suma, pentru că am observat că se pot consuma aceste fonduri", a declarat Vasile Dîncu.

Acesta a indicat drept cauză a slabei accesări un complex cauzal care include atât administraţiile locale, cât şi asociaţiile de locatari.

"În anii trecuţi, au fost accesaţi puţini bani, dintr-un complex cauzal care ţine şi de administraţiile locale, probabil departamentele specializate de acolo. Dar aceste departamente s-au lovit de faptul că asociaţiile de locatari au respins aceste proiecte. Nu putem vorbi de o singură cauză. Sigur, o cauză poate fi şi lacuna legislativă, care a permis prevalenţa acestui drept individual în faţa unui interes colectiv major", a mai declarat Vasile Dîncu.

Potrivit viceprim-ministrului, proprietarii au atât drepturi cât şi obligaţii, iar statul are rolul de a armoniza relaţia dintre ele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb