Vasilescu: Băncile au lichiditate să reia creditarea azi, dar nu au încredere

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2010

Vasilescu: Băncile au lichiditate să reia creditarea azi, dar nu au încredere

Toate băncile din România au suficientă lichiditate să reia creditarea "azi, peste un minut", dar nu au încredere, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a menţionat că niciodată în viitorul previzibil nu va mai exista creditare ca în perioada 2004-2008.

"Creditare fără încredere nu va exista", a spus AdrianVasilescu, vineri, citat de Medifax. Domnia sa a continuat: "În momentul de faţă, BNR a împins deliberat lichiditate în bănci şi toate băncile au bani. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseşte? Nu este ecranul acela mare, pe care să vadă încredere".

El a reamintit că în perioada 2004-2008 România s-a confruntat cu intrări în valuri de valută, dar nu a fost pregătită pentru a o valorifica.

"BNR a fost nevoită atunci să-şi deschidă o pensiune, cu un pat cald şi trei mese bune pentru surplusul de lichiditate din societate, iar 10 miliarde de euro care puteau fi utilizate pentru investiţii şi retehnologizări au fost atrase la BNR ca să nu explodeze societatea. Că de atâta bănet, eram în pericol să ne înecăm", a mai spus Vasilescu.

Totodată, oficialul BNR a arătat că actuala criză economică a avertizat că lumea se va schimba, iar oamenii vor trebui să-şi aleagă un alt tip de viaţă: "Mulţi oameni se întreabă când se va relansa creditarea. Relansarea creditării aşa cum ne-o închipuim noi, aşa cum ne-am învăţat să vedem în anii 2004-2008, nu se va mai întâmpla niciodată, cel puţin în viitorul previzibil".

Pe de altă parte, Vasilescu a afirmat că toate statele mari cu probleme în această criză au fost nevoite să-şi salveze sistemul bancar prin bani publici pentru că regula în lume este că atunci când băncile cad trag după ele ţara.

"Am auzit un domn avocat la televizor despre cum trebuie să le punem noi la colţ pe băncile astea obraznice şi îngâmfate, despre cum trebuie să le taxăm şi spunea că vorbim de stabilitate financiară, dar întreba dacă stabilitatea familială nu este mai importantă. Stabilitatea familială la care se referea avocatul respectiv cuprinde cam 100 - 200.000 de familii. Stabilitatea financiară are în vedere problema ţării întregi, iar dacă se prăbuşeşte stabilitatea financiară, nu 100-200.000 de familii se duc în instabilitate, ci toate familiile acestei ţări", a continuat consilierul guvernatorului BNR.

De asemenea, Vasilescu consideră că dacă România ar fi fost în situaţia de a salva bănci, ar fi putut ajunge în situaţia de a nu mai putea plăti salarii şi pensii "cu lunile".

Românii sunt obişnuiţi să li se dea, iar fondurile europene nu se dau

Românii sunt obişnuiţi să li se dea diverse lucruri, iar fondurile UE nu se dau, trebuie absorbite prin proiecte, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Domnia sa crede că administratorii acestor bani ar trebui să primească stimulente de miliarde de lei dacă aduc fonduri mult mai mari.

"Atragerea acelor fonduri structurale rămâne marea problemă a României. Fondurile structurale sunt o realitate, nu o iluzie. Noi în România suntem obişnuiţi să ni se dea. Ori aceste fonduri nu se dau, ele trebuie să fie absorbite. Ca să fie absorbite trebuie să avem proiecte din infrastructură, din agricultură. Zeci de miliarde de euro stau în vitrină şi noi nu suntem capabili să le atragem. Nu ştiu ce ar putea fi", a declarat Vasilescu.

El a spus că România nu reuşeşte să facă ceea ce trebuie pentru a atrage investiţiile străine, fără de care statul nu se poate dezvolta la parametrii normali.

"Poate că Guvernul ar avea o soluţie să unifice toate instituţiile care se ocupă de aceste fonduri, să nu le mai lase la ministere, la voia minis-terelor şi la gândirea fiecărui minis-ter, să facă o singură agenţie sub conducerea directă primului-minis-tru care să aibă răspunderi şi stimulente clare", a spus Vasilescu.

Domnia sa consideră că un salariu nesimţit este acela pentru care nu s-a adus nimic în loc.

"Adică, dacă un om a luat şi un leu, nu o mie de lei sau un miliard, şi pentru acesta nu a adus măcar un leu înapoi, nu mai vorbesc că ar trebui să aducă patru sau cinci sau zece lei, leul acela este un venit nesimţit. Şi atunci soluţia este una singură, nu cred că există o altă soluţie decât o asemenea agenţie cu stimulente pentru cei care reuşesc să aducă fonduri structurale. Să le dea şi un miliard pe lună dacă ei aduc cinci miliarde", a încheiat Vasilescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb