Vasilescul Autorităţii de Supraveghere Financiară

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iunie 2013

Vasilescul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Dacă n-ar fi anunţat colega mea Adina Ardeleanu, la 21 ale lunii trecute, că Radu Soviani a devenit purtător de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), atunci am fi crezut şi astăzi că el este doar realizatorul emisiunii "The money show" de la ubicuul post de televiziune Money TV, fostul "natural business born" Money Chanel, actualmente "natural business dead".

Dar, Soviani continuă şi astăzi să fie realizatorul emisiunii "The money show", chiar dacă este purtătorul de cuvânt al ASF.

Atunci când a anunţat-o, Adina a subliniat că mutarea lui Soviani este epigonică, pentru că imită săritura de pe o baricadă, pe alta, a colegului său de post TV "natural business dead" Dan Suciu, care din postura de ziarist "neataşat", a devenit purtătorul de cuvânt al premierului Răzvan Ungureanu, "detaşat" de la SIE şi de la orice.

Acea mişcare am taxat-o la vremea sa, întrebându-mă retoric cât caracter să ai ca, astăzi, să te plângi, ca ziarist, că purtătorii de cuvânt îţi trântesc uşa-n nas, şi tot astăzi să treci pragul, închizând-o cu sete, în faţa foştilor colegi de breaslă (mă rog, nu acesta este aspectul de principiu, ci doar fenomenologia; important este că, în calitate de ziarist, eşti în căutare, inclusiv de informaţia dosită de autorităţi, să nu ajungă la judecata cetăţenilor, în timp ce, în calitate de purtător de cuvânt, schimbi stăpâ­nul - stăpânul ziaristului este publicul, nu patronul organului de presă - şi adesea, doseşti informaţia, în slujba autorităţii şi în detrimentul cetăţenilor).

Între timp, cineva mi-a spus că în SUA este interzis să fie numit un ziarist drept purtător de cuvânt.

Deşi SUA se află pe acelaşi glob terestru cu România, totuşi nu sunt sputnik să mă-ngrijorez de întreaga planetă, asfel că mă cam doare-n şpiţ cum e în SUA.

Dar aşa, de cultură generală, am consultat dicţionarul nostru, ca să-mi însuşesc definiţia noţiunii:

"Purtător de cuvânt este acea persoană autorizată să exprime în mod public păreri care arată punctul de vedere al forului pe care îl reprezintă".

Aha, deci nu exprimă punctul de vedere al cetăţenilor şi nici nu este animat de un interes cetăţenesc, cum este definitoriu pentru ziarist.

Buuun!

Bănuiam eu că este o diferenţă între "ombudsman" şi "spoksman".

În Wikipedia am găsit o precizare tulburătoare: spre deosebire de un cetăţean oarecare, purtătorul de cuvânt este dator să pledeze pentru interesul instituţiei pe care o reprezintă, chiar şi atunci când aceasta intră în conflict cu opiniile sale.

Carevasăzica, nu-i ca la ziarişti, nu spui ce crezi, ci ce trebuie (bineînţeles că asta nu face nicio diferenţă, la felul în care se practică jurnalismul la noi, ba chiar, ziariştii din presa noastră se antrenează de zor pentru funcţia de "purtător de cuvânt", exprimând opiniile celor care îi plătesc, dar asta nu înseamnă decât că, de fapt, nu sunt ziarişti).

Deci, să presupunem că, minat de onestitate, Radu Soviani spune ceea ce crede el, când face emisiunea "The money show", dar spune ce vrea Dan Radu Ruşanu, când vorbeşte în calitate de purtător de cuvânt ASF.

Buuun!

Într-un referat în româneşte, pe internet, scrie că "purtătorul de cuvânt este disponibil 24 de ore din 24, pentru a menţine deschis dialogul cu presa".

Hait!

Păi nu mai e bine...

În primul rând, pentru că aici scrie ca nu poţi fi purtător de cuvânt, cu pauze.

Nici măcar pentru somn.

În al doilea rând, pentru că nu te exersezi drept purtător de cuvânt printr-o televiziune particulară, luând două salarii pentru acelaşi lucru.

Şi, în sfârşit, în al treilea rând, pentru că emisiunea făcută în dublă funcţie nu mai este credibilă, ruinând credibilitatea postului TV, fostul "natural business dead" - în fine, asta-i treaba patronatului sau.

Dar, ruinează şi (mai ales) credibilitatea ASF.

Iar asta este, deja, treaba noastră...

Radu Soviani se va fi gândit că nu-i cine ştie ce scofală că se duce şi el ca purtător de cuvânt, că o groază de ziarişti au făcut-o, de la Suciu, Zaharescu, Lucaci, Firea şi până la Stăniloiu - două decenii de ziarişti care fac bucle ca purtători de cuvânt şi se întorc, bine mersi, în presă.

O fi luat-o, chiar, drept promovare în carieră.

De altfel, are un omolog la BNR - prestigiosul Adrian Vasilescu, care scrie articolaşe săptămânal, cum că staţi liniştiţi cu Bank of Cyprus şi că dacă v-aţi prăjit, atunci sunteţi proşti.

N-am înţeles niciodată ce face Adrian Vasilescu.

A inventat un gen jurnalistic nou?

Jurnalismul BNR?

POST SCRIPTUM

N-am urmărit emisiunile lui Soviani pe TV şi nu ştiu să le resuscit prin internet (mi-am bătut capul, dar n-am reuşit), aşa că nu-mi rămâne decât să mă întreb ce fel de dialog va fi avut loc la Money TV cu Adrian Vasilescu, pe 27 mai, când Soviani deja era purtător de cuvânt al ASF?

Un dialog ca între omologi?

"Colega, eu aş trata altfel speculaţia valutară."

Dar dialogul cu preşedintele BVB, Lucian Anghel, din aceeaşi zi, în ce termeni se va fi purtat?

Ca de la reprezentant al supraveghetorului, către preşedintele supravegheatului?

"Ce faci acolo Anghele?! Dormi şi uzi perna?!"

În schimb, reproduc un fragment de text, selectat (aproape) la întâmplare, de pe blogul lui Soviani, datat 28 ianuarie 2013 şi intitulat "Premierul domnului Băsescu":

"Mai are cineva dubii că domnul Victor Ponta s-a transformat în noul Emil Boc? Mai are cineva dubii că în spatele acţiunilor domnului Ponta se află un consens tacit cu domnul Băsescu?

Ca la orice mutare, denumită de unii "strategie politică" de alţii "minciună ordinară", domnul Băsescu a încercat de fiecare dată să bage câte o minciună sfruntată pentru a nega ceea ce oricum avea să facă."

Frumos!

Îşi va însuşi ASF opinia lui Soviani, sau Soviani va trebui să renunţe la opinia lui?

Sunt curios.

Înţelegi, acum, dragă Radule, că asta nu-i o promovare, ci o degradare?

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. E "comunicatorul" de la bvb, ca D-na Ileana are "gura plina" nu poate.

    1. Problema ei este vesnica si anume alearga dupa 2 si nu prinde niciunul. Ba a mai ramas si singura. De altfel asta este, cand vrei functie dar ai capul gol, trebuie macar gura sa fie cu ceva plina!!!

    la ASF se angajeaza toate pilele si pilutele.E o cumetrie politica acolo cu tineri angajati pe te miri ce merite dar cotizanti.Ar trebui putin cercetata organigrama.

    1. Pai la noi crezi ca este altfel? Ia vezi cati a adus Machidonul si com? Si mai vezi ce se intampla cand iti dai demisia si apoi esti pus pe post de director general adjunct, ce naiba domnule esti bun sau nu esti bun? Ori numai ca are sotul stele? Ce se intampla cu ei in 90?

      Esti plin de invidie...daca oamenii sunt competenti nu se pot angaja??? Ai tu certificate de competenta??? E usor sa-ti dai cu parerea despre persoane pe care nu le cunosit. Nu are importanta cu intrii intr-o institutie...important este sa reusesti sa ramai...si asta nu poti s-o faci decat daca esti competent.

    reset ROMANIA!

    D-le Soviani, cum iau legatura colegii ziaristi cu dvs.? Banuiesc ca pe telefonul dvs. de la Monky, pt ca ASF n-are site, n-are telefon, n-are adresa ?!

    R. Soviani este unul din putinii jurnalisti financiari buni din RO. Nu stiu daca acelasi lucru se putea spune in anii 90 si de A. Vasilescu. Dar, vorba aceea perversa de Tg Ocna : ori suntem purtatori de cuvant, ori nu mai suntem!...

    1. da, vasilescu era bun

    indignarea cu care infiera dl sovian iinstitutiile si societatile de stat, din randul carora face parte si dumnealui acum

    Make totalitarul! presedintele Autoritatii de Supervizare a Pietelor de Capital, a Pietelor Financiar Bancare, a Pietelor Sima (sau mai SIMAndicoase) s-a suparat, din nou, ca ziaristii/purtatorii de cuvant nu sunt impartiali. 

    SIMAndicos cum e, despica omul firu-n patru si gaseste o precizare tulburatoare,- ceea ce, de fapt accepta orice cetatean onest: la fel ca orice angajat care executa "comanda" celui care-l plateste si/sau mai ales, purtatorul de cuvant trebuie sa exprime pozitia institutiei/ a patronului care-l plateste, indiferent ce gandeste personal. 

    Simplu ca buna ziua, insa stupoare: Make, printr-o manipulare subtila ne asmute impotriva lor, dandu-ne exemplul lpe Vasilescu BNR, care isi permite sa ne spuna noua ".....stati linistiti cu Bank of Cyprus...." iar daca v-ati prajit, sunteti niste prosti. 

    Afurisit Vasilescu asta! o fi vrut sa faca vreo legatura de tipul : si Make poate sa stea linistit cu "Bank of Sima", iar daca s-a prajit.............

    Pai ce, Make n-a facut jurnalism pro cauza??. 

    1. Daca prin "pro causa" intelegeti "in favoarea unei cauze", atunci marturisesc ca intotdeauna scriu "pro causa, iar cauza in favoarea careia scriu este mereu una si aceeasi - ceea ce inteleg eu drept interes cetatenesc.

      Dupa tonul interventiei dumneavoastra care se doreste severa, in ceea ce ma priveste, inteleg, insa, ca folositi expresia latineasca rezumativa pentru "non causa pro causa" (sa sprijini concluzia unui rationament, pe o premisa din care, de fapt, nu poate fi derivata - prin urmare, un rationament vicios, folosit in vederea inselaciunii). 

      In acest al doilea caz, raspunsul meu la intrebarea dumneavoastra finala este "nu" (dar nu exclud erori neintentionate). 

      Scriu cu bunacredinta, din proprie convingere, fara sa urmaresc foloase personale. 

      O fac de 23 de ani.

      In rest, interventia dumneavoastra ilustreaza ca fie nu vreti sa intelegeti articolul, fie, pur si simplu, nu il intelegeti. 

    Ce nu prea scrie in articol si poate ar trebui pt ca e clar de la o posta, este comportamentul duplicitar, sau povestea personajului care sta cu mana intinsa in doua barci dupa bani - si de la stat si de la privat, asa un mic si scurt conflict de interese. Ca sa ne dam seama ce caracter de individ sta in spatele unui individ care nu se lasa sa arunce cu rahat in guvernanti...na, ca ajunse si el, slujbas la stat :))) deci, ca sa nu ne pierdem cu concluzia: valoare ZERO

    Oamenii lui Vantu se pare ca mai lucreaza si pt servicii. Poate ca nici Vantu nu a lucrat doar pentru el a mai facut si el servicii inclusiv cu FNI-ul. Prea se grabesc baietii sa dea ordonante, sa desfinteze institutii, sa schimbe proprietatea sediilor, sa suspende executari pentru a evita indreptarea nedreptatii ca sa fie doar o afacere civila. Oricum va doresc mult succes domnilor ziaristi/ofiteri ai serviciilor meteo care functionati dupa cum bate Vantul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb