Lumea este într-o continuă schimbare. Este greu de spus dacă în bine sau rău. Istoria va lămuri şi acest aspect. O ştire despre schimbarea atitudinii vine dinspre Biserică. Conform unui document al Vaticanului, semnat de Papa Francisc şi de Cardinalul Víctor Manuel Fernandez, prefectul Dicasterului pentru Doctrina Credinţei, o persoană transsexuală, chiar şi una care a suferit tratament hormonal şi intervenţie chirurgicală pentru schimbarea sexului, poate primi botezul în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi credincioşi, cu condiţia să nu provoace scandal sau confuzie printre ceilalţi catolici, informează "National Catholic Reporter" (ncronline.org). Credincioşii transsexuali pot fi botezaţi în Biserica Catolică, transmite şi AFP. Dicasterul pentru Doctrina Credinţei nu a ridicat nicio obiecţie nici faţă de botezul copiilor cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, fie adoptaţi, fie născuţi prin intermediul unor mame surogat. Aceste comentarii au fost făcute într-un document emis drept răspuns la întrebările episcopului Jose Negri din Santo Amaro, Brazilia, care se interesa de participarea la botez şi nunţi a persoanelor transsexuale şi a celor homo-afective. În privinţa nunţilor, întrebarea a fost dacă persoanele trans sau alte persoane LGBTQ+ ar putea fi martori la o căsătorie catolică. Răspunsul la ambele întrebări a fost că "nu există nimic în legislaţia canonică universală actuală care să interzică" acest lucru. În cazul botezului, răspunsurile au fost mai lungi, mai nuanţate şi au îndemnat la prudenţă pastorală pentru a sluji persoanelor implicate, a proteja sacramentul şi a preveni scandalul. Documentul a subliniat că, atunci când există îndoieli cu privire la situaţia morală obiectivă a persoanei sau la dispoziţiile sale subiective faţă de har, trebuie să se exercite o prudenţă pastorală. Biserica învaţă că atunci când botezul este primit fără căinţă pentru păcate grave, persoana primeşte "caracterul sacramental", dar nu şi "harul sfinţitor".
Documentul a fost aprobat de papa Francisc, care a declarat în repetate rânduri că Biserica ar trebui să fie deschisă tuturor, inclusiv credincioşilor LGBTQ+. Cu toate acestea, suveranul pontif a precizat clar că el consideră homosexualitatea "un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei". Învăţătura catolică defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie cu scopul procreării. În document, dicasterul precizează că în cazul credincioşilor transsexuali, aceştia "pot primi botezul, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi credincioşi, dacă nu există nicio situaţie în care să existe riscul de a genera un scandal public sau o incertitudine în rândul credincioşilor". Acelaşi sfat este valabil şi pentru oricine a urmat un tratament hormonal şi/sau o operaţie de schimbare de sex, se precizează în comunicat. Întrebat dacă două persoane de acelaşi sex care formează un cuplu ar putea fi considerate părinţii unui copil care urmează să fie botezat, răspunsul a fost că trebuie să existe o "speranţă bine întemeiată" că acel copil va fi educat în religia catolică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2023, 11:12)
Chestia aia catolica nu mai poate fi numita Biserica demult.
Cu toate acestea, suveranul pontif a precizat clar că el consideră homosexualitatea "un păcat, la fel ca orice act sexual în afara căsătoriei". - asta inseamna ca daca homosexualiii respectivi ar fi casatoriti nu ar mai fi pacat. Din punctul meu de vedere nu mai vorbim despre o biserica crestina in cazul organizatiei catolice respective.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2023, 13:16)
sint multe deosebiri intre ortodoxie si catolicism , pe scurt , intre dezmat desantat la catolici si smerenie si modestie la ortodocsi . la catolici stau pe scaune in biserici , la ortodocsi in picioare sau in genunchi , ca sa nu mai vorbesc de scandalurile de pedofilie si homosexualitate . in bisericile catolice se mai dau si spectacole si alte de astea , lipsa de bun simt explicat prin diversitatea neomarxista woke .