Vaticanul a investit în instrumente derivate riscante cu bani donaţi pentru cei nevoiaşi

MIHAI GONGOROI
Internaţional / 8 octombrie 2020

Vaticanul a investit în instrumente derivate riscante cu bani donaţi pentru cei nevoiaşi

Vaticanul a investit o sumă donată pentru cei săraci şi nevoiaşi în instrumente derivate riscante care au pariat pe bonitatea financiară a companiei americane Hertz, companie de închirieri auto care a intrat în incapacitate de plată mai devreme în acest an, scrie Financial Times, care a intrat în posesia unor documente oficiale.

În 2018, Papa Francisc a declarat că credit default swap-urile (CDS) "au încurajat creşterea" unei atitudini financiare nocive şi a "pariurilor pe eşecurile altora", lucruri "inacceptabile din perspectiva eticii". Instrumentele derivate, a spus atunci suveranul pontif, sunt "o bombă cu ceas".

Dar trei ani mai devreme, o parte dintr-un portofoliu de 528 de milioane de euro al Vaticanului, portofoliu "derivat din donaţii", a fost folosită pentru a cumpăra certificate structurate (structured notes) ce conţineau şi credit default swap-uri ca parte dintr-un pariu că Hertz va reuşi să-şi plătească în continuare datoriile până în aprilie 2020. Compania şi-a înaintat dosarul de faliment în luna imediat următoare, Vaticanul reuşind să iasă la limită din investiţia care până la urmă s-a dovedit câştigătoare.

Investiţia a fost făcută sub supravegherea cardinalului Giovanni Angelo Becciu, căruia i-au fost retrase drepturile funcţiei luna trecută de către Papă din cauza a ceea Becciu a descris drept o acuzaţie de "deturnare" (misappropriation - eng.) de fonduri.

Banii din fondul respectiv au fost investiţi în numele Secretariatului de Stat al Vaticanului, administraţia centrală a Sfântului Scaun unde cardinalul Becciu a fost al doilea om ca importanţă şi funcţie începând cu 2011 şi până în 2018. Secretariatul are responsabilitatea de a administra donaţiile făcute Bisericii de către catolicii din toată lumea.

Publicaţia londoneză scrie că nu par să existe dovezi că Papa Francisc ar fi ştiut de investiţia în structuratele legate de CDS-uri pe Hertz, care erau deţinute în mod direct printr-un cont din Elveţia al Secretariatului. Investiţia a fost făcută printr-un consultant extern în numele Vaticanului.

Tranzacţii similare cu CDS-uri s-au dovedit dezastruoase pentru câteva fonduri de investiţii în faţa unui val de falimente în sectorul privat american în acest an. CQS, un fond de investiţii din Londra condus de traderul miliardar Michael Hintze, a suferit în primăvară o pierdere pe fondul său principal de circa 50% după ce incapacităţi de plată printre care şi cea a Hertz a dus la pierderi majore pe instrumente derivate cu risc ridicat.

Alte investiţii făcute în numele Secretariatului de către oameni numiţi de cardinalul Becciu includ finanţarea filmului din 2019 Rocketman - un film biografic despre muzicianul Elton John - potrivit documentelor văzute de Financial Times.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doar nu era sa puna din banii pentru "PAINEA CE DE TOTE ZILELE"

    Si BOR face exact la fel!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb