Vaticanul negociază cu autorităţile italiene renunţarea la secretul bancar

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 martie 2015

Vaticanul se află în negocieri avansate cu autorităţile italiene pentru eliminarea secretului bancar în oraşul stat, Papa Francisc continuând eforturile pentru curăţarea finanţelor Bisericii Catolice, relatează Financial Times.

Decizia ar marca un nou pas către reformarea Băncii Vaticanului, cunoscută ca Institutul pentru Lucrări Religioase, care a fost marcată de controverse de la înfiinţarea sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Negocierile se află într-un moment bun. Există obiective comune, transparenţa şi schimbul de informaţii. Este rezonabil să credem că putem finaliza discuţiile până la sfârşitul acestei luni", a declarat un oficial din Ministerul italian de Finanţe, anunţă Mediafax.

De ani de zile Banca Vaticanului a fost privită cu suspiciune de autorităţile italiene şi internaţionale, instituţia fiind considerată drept un centru pentru activităţi ilicite, de la evaziune fiscală la spălare de bani.

Sub presiunea intensă a instituţiilor guvernamentale şi financiare, Papa Benedict al XVI-lea şi actualul Papă Francisc au luat măsuri de reformare a Băncii Vaticanului, închizând până la 3.000 de conturi şi reformând multe dintre practicile acesteia.

Detaliile acordului discutat cu autorităţile italiene nu sunt cunoscute încă, dar părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus că se discută despre mai multă transparenţă şi schimb de informaţii în domeniul fiscal.

Premierul italian Matteo Renzi, a declarat recent revistei L'Espresso că orice acord cu Vaticanul va fi după modelul acordurilor convenite în ultimele săptămâni cu Elveţia, Liechtenstein şi Mondaco, alte paradisuri fiscale.

Dacă Vaticanul va accepta schimbul de informaţii cu autorităţile fiscale italiene şi cele care investighează activităţile de spălare de bani, acest fapt ar marca o nouă distanţare de perioada în care banii puteau fi ascunşi cu uşurinţă în spatele zidurilor Sfântului Scaun, consideră analiştii.

"Este o veste bună că Vaticanul ţine pasul cu evoluţiile care au loc în restul lumii şi un astfel de acord ar corespunde reformelor deja adoptate", a declarat Joshua Simmons, consultant la Global Financial Integrity din Washington.

Banca Vaticanului are active de circa 6 miliarde de euro, majoritatea clienţilor, al căror număr depăşeşte 17.000, fiind ordine religioase şi organizaţii catolice de caritate din întreaga lume.

În perioada 2013-2014, compania de consultanţă Promontory din Washington a evaluat fiecare client al băncii în căutarea de activităţi dubioase, instituţia fiind supravegheată în prezent de Autoritatea pentru Informaţii Financiare, înfiinţată la Vatican în 2010.

Începând din 2014, Banca Vaticanului este condusă de francezul Jean-Baptiste de Franssu, fost director la compania de administrare de fonduri Invesco.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb