Oamenii de afaceri autohtoni acuză guvernul Tăriceanu de aroganţă, incompetenţă şi superficialitate şi pun pe seama lipsei de acţiuni a acestuia dezastrul posibil spre care se îndreaptă industria şi economia internă. Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903) a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că întîlnirea de săptămîna trecută dintre reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi cei ai Guvernului nu a fost altceva decît un alt prilej pentru miniştri să se lanseze în discursuri politice şi afirmaţii generaliste. Domnul Corâci consideră că participanţii la întîlnire au discutat "ca şi cum s-ar fi aflat în lumi paralele". Domnia sa este de părere că "afaceriştii se conving pe zi ce trece că acest Guvern nu este în stare sau nu vrea să se preocupe de problemele cu care economia naţională se confruntă în acest an atît de important".
Reprezentantul industriaşilor a mai adăugat că doreşte să contrazică afirmaţiile primului-ministru în ceea ce priveşte existenţa unei economii de piaţă funcţională în ţara noas-tră. Domnul Corâci susţine că nu poate fi vorba de aşa ceva, "din moment ce agenţii economici autohtoni sînt supuşi unor discriminări faţă de cei din UE, cum ar fi preţul gazelor nejustificat de mare, în condiţiile în care 70% din producţie este internă; taxe şi impozite la materii prime care nu se regăsesc nicăieri în UE, sau au valori mult mai mici; dobînzile mult peste media europeană la credite bancare sau taxe şi impozite cu 10-20% mai mari decît în spaţiul european, cum ar fi CAS-ul".
De asemenea, domnul Corâci consideră că ţara noastră are o infrastructură dezastruoasă, a cărei stare nu justifică taxele de transport al mărfurilor.
• Ioan Cezar Corâci: "Guvernul trebuie să înceteze cu jocurile politice şi să se preocupe de adevăratele probleme ale ţării"
Preşedintele UGIR-1903 susţine că afaceriştii nu sînt interesaţi de "jocurile politice sterile ale puterii şi opoziţiei".
Domnia sa a declarat că "un Guvern trebuie să guverneze eficient, nu să-şi piardă timpul cu tot felul de lucruri care nu aduc nici un beneficiu economiei naţionale". Ioan Cezar Corâci a mai adăugat că "derogarea de la orice răspundere faţă de problemele economiei şi industriei creează impresia că ţara are un Guvern demisionar". Domnul Corâci a mai spus că agenţii economici sînt interesaţi de stabilitatea fiscală şi a mediului de afaceri, nu de problemele dintre partide sau dintre politicieni.
Industriaşii şi sindicatele s-au declarat total dezamăgiţi de atitudinea pe care au avut-o, în cadrul întîlnirii, reprezentanţii Guvernului faţă de partenerii de dialog social, orice luare de cuvînt a acestora din urmă fiind întreruptă de nenumărate ori de membri Executivului, "care, oricum, păreau dezinteresaţi şi rupţi de realitate".
Reprezentantul industriaşilor a mai declarat că "în majoritatea statelor europene, Guvernul ajută unele sectoare economice prin strategii comunitare, însă în România toate strategiile elaborate ajung să zacă pe rafturi, fără să se întreprindă nimic concret". Domnul Corâci susţine că este foarte ciudat modul în care miniştrii noştri percep acest an de pre-aderare şi se întreabă care ar fi explicaţia atitudinii pe care acestia o au: incompetenţă sau superficialitate?
De asemenea, Irina Manole, vicepreşedinte al UGIR-1903, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinte de presă, că situaţia actuală a economiei naţionale s-a născut în urma a 16 ani de guvernări iresponsabile, rezultatul de acum apărînd ca urmare a 70% superficialitate şi 30% furtişaguri şi privatizări dubioase.