Vicepremierul Bulgariei: Ţara noastră trebuie să urmeze exemplul României în combaterea corupţiei

Elena Deacu
Anticorupţie / 17 ianuarie 2015

Vicepremierul Bulgariei: Ţara noastră trebuie să urmeze exemplul României în combaterea corupţiei

Cazanciuc: România va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv

Surse europene: Raportul pentru România va fi mai bun decât cel pentru Bulgaria

Bulgaria trebuie să urmeze exemplul României în combaterea corupţiei, a declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva după întrevederea pe care a avut-o cu Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi cu Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

Bulgaria trebuie să urmeze exemplul României dacă vrea să combată eficient corupţia, a afirmat Kuneva, citată de postul bTV şi de site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.

Este clar că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) oferă rezultate în România, a adăugat Kuneva, notând că Bulgaria are posibilitatea de a constitui structuri identice în scopul combaterii corupţiei.

"Sunt necesare structuri independente pentru combaterea corupţiei la nivel înalt, fără presiuni politice", a insistat Kuneva, aflată în vizită la Bucureşti.

Potrivit site-ului Novinite.com, în cursul discuţiilor cu Meglena Kuneva, Horia Georgescu şi Laura Codruţa Kovesi au prezentat informaţii detaliate despre funcţionarea instituţiilor pe care le conduc.

Ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, că România va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, potrivit evaluărilor făcute de autorităţile de la Bucureşti după discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai statelor membre.

"Evaluarea noastră în baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre arată că vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv. În fond, raportul de ţară nu face decât să reflecte starea de fapt existentă în România: un sistem judiciar independent, instituţii de aplicare a legii eficiente şi determinate să combată corupţia, un angajament ferm al Executivului de a susţine financiar sistemul de justiţie prin investiţii în instanţe şi parchete", a declarat, vineri, la RRA, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Oficialul a precizat că România este "un exemplu de bune practici în domeniul justiţiei", ca urmare a eficienţei combaterii corupţiei şi a implementării a trei noi coduri într-un singur an.

Întrebat dacă una dintre criticile raportului se va referi la blocarea unor anchete penale din cauza neridicării imunităţii unor parlamentari, Robert Cazanciuc a precizat: "România este un exemplu pentru multe state europene în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi nu cred că se poate vorbi de o lipsă de voinţă în acest domeniu. Este regretabil că eforturile oamenilor care fac parte din sistemul judiciar, din instituţiile statului, ale fiecărui cetăţean din această ţară care plăteşte taxe şi impozite este pus într-o lumină nefavorabilă în anumite momente".

Întrebat dacă se poate obţine un acord politic pentru ca pe viitor anchetele să nu mai fie blocate, Cazanciuc a precizat că a susţinut anul trecut "ideea unui cod de conduită politică cu privire la justiţie". "Din păcate, vrajba din societate de până anul trecut nu a făcut posibil un asemenea proiect. Am avut în aceste zile discuţii cu reprezentanţi ai comisiilor juridice din Camera Deputaţilor şi Senat şi cred că la începutul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental", a spus ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a mai spus că se va întâlni săptămâna viitoare, luni şi marţi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova, pe agenda discuţiilor figurând inclusiv raportul MCV.

Raportul MCV pentru România şi Bulgaria va fi publicat în următoarele săptămâni, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, precizând că, deocamdată nu a fost stabilită o dată exactă.

Întrebat când va fi publicat raportul MCV pentru România şi Bulgaria, purtătorul de cuvânt al CE Christian Wigand a precizat că acesta va fi publicat "în următoarele săptămâni".

"La acest moment nu pot confirma o dată. Va fi la începutul acestui an, undeva în următoarele săptămâni", a spus Wigand.

Surse europene au precizat pentru Mediafax că raportul pentru România va fi mai bun decât precedentul, cel din ianuarie 2014.

"Oaia neagră" va fi, din nou, Parlamentul, care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunităţii unor parlamentari cu probleme în justiţie.

Aceleaşi surse au precizat că raportul pentru România va fi mai bun decât cel pentru Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3612
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7818

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb