VICEPREMIERUL TURC MEHMET ŞIMŞEK "Pentru o creştere echilibrată trebuie să ne orientăm mai mult pe exporturi, pe mediul investiţional şi competitivitate"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2017

"Pentru o creştere echilibrată trebuie să ne orientăm mai mult pe exporturi, pe mediul investiţional şi competitivitate"

Economia mondială se redresează, încrederea în economia

zonei euro se consolidează, ceea ce reprezintă veşti bune pentru Turcia, pentru exporturile acestei ţări, conform vicepremierului turc Mehmet Şimşek, care subliniază, însă, că ţara sa are nevoie de reforme structurale.

Prezent la Forumul Media Internaţional desfăşurat în Belek, Antalya, în perioada 21-25 mai, oficialul de la Ankara a declarat: "În Turcia, ca de altfel în tot restul lumii, este nevoie de reforme structurale. De ce astfel de reforme? Pentru o creştere economică ridicată, sustenabilă, pentru îmbunătăţirea competitivităţii. Zonele cheie care au nevoie de reformă sunt educaţia şi capital uman; investiţiile şi competitivitatea, cercetarea - dezvoltarea şi inovaţia, piaţa muncii, sistemul judiciar, administraţia publică, finanţele publice".

Mehmet Şimşek a adus în atenţie faptul că instrumentele pentru realizarea unei creşteri economice mai echilibrate, în Turcia, sunt o orientare mai solidă pe exporturi, îmbunătăţirea mediului investiţional şi a competitivităţii".

Vicepremierul turc a subliniat că perspectivele economiei ţării sale sunt pozitive acum, în condiţiile în care evoluţia este mai bună după şocurile interne şi externe care au afectat Turcia anul trecut. Pe termen scurt, spune domnia sa, sunt semne de redresare şi, totodată, a revenit normalitatea pe pieţele financiare după referendumul constituţional (n.r. care i-a extins puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan).

Vicepremierul a menţionat că, anul acesta, cursul lirei s-a stabilizat, oarecum, sectorul bancar este solid, însă problemele din ţara sa continuă să fie inflaţia şi deficitul de cont curent.

"Avem un potenţial mare, care trebuie materializat", a afirmat vicepremierul turc, adăugând că Turcia a atras multe investiţii străine directe în ultimii ani. Dacă acestea au însumat aproape 15 miliarde de dolari în intervalul 1980 - 2002, ele au ajuns la circa 180,7 miliarde de dolari în anii 2003 - 2017 (până în luna februarie).

Realitatea privind situaţia din Turcia "este mai bună decât percepţia, dar nu foarte bună", a mai spus vicepremierul turc, subliniind încă o dată necesitatea reformelor.

Domnia sa a mai amintit că riscurile la adresa creşterii economiei globale sunt, pe termen scurt, înăsprirea politicii monetare în SUA într-un ritm mai rapid decât arătau estimările şi tensiunile geopolitice, iar pe termen lung - îmbătrânirea populaţiei, datoria mondială din ce în ce mai mare, politicile protecţioniste şi productivitatea scăzută.

Mehmet Şimşek: "Am avut un şoc în turism, în 2016".

Mehmet Şimşek: "Inflaţia mondială creşte, dar e «benignă»".

Mehmet Şimşek: "Vrem ca, până în 2023, cheltuielile publice cu cercetarea/dezvoltarea să ajungă, în Turcia, la 3% din PIB, de la 0,9% în prezent".

Mehmet Şimşek: "Comerţul global a crescut cu numai 2,2% în 2016, dar se pare că se redresează anul acesta, când este anticipată o expansiune de 3,8%, urmată de un avans de 3,9% în 2018, ceea ce este benefic pentru exporturile Turciei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb