Vicepremierul Vasile Dîncu a subliniat, duminică, necesitatea unui cod administrativ, arătând că există 18 legi care reglementează administraţia locală şi centrală, toate ''nişte bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări''.
"Avem nevoie de un cod administrativ (...). Noi nu avem un cod administrativ - avem 18 legi care reglementează administraţia locală şi centrală, toate aceste legi sunt nişte bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări. Este imposibil să te descurci. Unele dintre aceste prevederi - ulterioare, introduse de Parlament, de Guvern - îngreunează şi fac imposibil să te descurci în acest sistem. Avem nevoie de un cod administrativ, aşa cum este cel civil, care să reglementeze modul în care administraţia - şi locală şi centrală - gestionează proprietatea privată şi publică a statului. În acest moment pierdem foarte mulţi bani, de exemplu concesiunile. Nu poţi să faci concesiuni (...) pentru că nu există un mediu clar legislativ despre concesiune şi funcţionarilor le este frică", a spus Dîncu la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.
El a adăugat că lucrul cel mai important este codificarea acestor acte normative într-un singur proiect de lege.
"Vom lucra la simplificarea tipului de avize, vom reduce, sper, la jumătate timpul de avize de care este nevoie în administraţie. În zona asistenţei sociale vom introduce venitul minim de incluziune, acesta va înlocui venitul minim garantat, ajutorul de încălzire şi ajutorul pentru familie. Erau trei ajutoare foarte greu de gestionat. În domeniul evidenţei persoanei - vom informatiza cu totul ceea ce înseamnă documente de stare civilă. (...) Vom scăpa de anul acesta, sper să îmi conving colegii şi să studiem condiţiile legislative în momentul care vom introduce în zona electronică inclusiv obţinerea de servicii din administraţie prin chemarea electronică, şi de ştampilă. Este ceva care arată arhaismul societăţii noastre", a explicat vicepremierul.
Dîncu a precizat că în zona fiscală autorităţile încearcă să finalizeze un proces prin care să se poată face înregistrări la nivel naţional.
"În acest moment există la toate ministerele soft-uri care au fost comandate de ani de zile pe zeci de milioane de euro. Există baze de date. (...) Dacă vom creşte şi gradul de interoperabilitate între aceste baze de date, încă din acest an vom putea să arătăm nişte rezultate foarte bune. (...) În toate aceste proiecte lucrăm cu grupurile politice, fiecare dintre aceste proiecte, săptămâna viitoare, merge în Comisiile reunite pentru administraţie publică. (...) Încerc să creez un consens în jurul acestor priorităţi", a detaliat Dîncu.