Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a dat asigurări marţi dimineaţă că toate opţiunile sunt luate în calcul pentru rezolvarea tensiunilor cu regimul nord-coreean, precizând că Trump este determinat să colaboreze pentru găsirea unei soluţii paşnice cu Japonia, China şi Coreea de Sud, transmite Reuters.
"Noi realizăm că sunt momente grele în care japonezii trăiesc cu o provocare în creştere de partea cealaltă a mării Japoniei. Noi suntem alături de voi 100%", a declarat vicepreşedintele american înainte de un prânz cu premierul de la Tokyo, Shinzo Abe.
De asemenea, premierul japonez a precizat că susţine poziţia lui Trump vis-a-vis de încheierea politicii răbdării strategice în legătură cu regimul de la Phenian.
Anterior, un oficial nord-coreean a ameninţat că Phenianul va continua să testeze "săptămânal, lunar şi anual" rachete în pofida sancţiunilor internaţionale şi a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite.
El a ameninţat cu un "război total" dacă Statele Unite vor fi atât de "nechibzuite să recurgă la mijloace militare".
De asemenea, vicepreşedintele a declarat în urmă cu o zi că s-a încheiat "era răbdării strategice" americane faţă de Coreea de Nord.
Pence a avertizat regimul nord-coreean, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-ahn, să nu pună la încercare răbdarea preşedintelui american Donald Trump.
"În ultimele două săptămâni, lumea a fost martora puterii şi hotărârii noului nostru preşedinte în cursul operaţiunilor din Siria şi Afganistan. Coreea de Nord ar face mai bine să nu testeze hotărârea sau puterea forţelor armate ale Statelor Unite în această regiune", a subliniat vicepreşedintele de la Washington.
Phenianul şi-a arătată sâmbătă capacităţile în domeniul rachetelor, într-o uriaşă paradă militară care a marcat 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung.
Experţi se tem că ar fi putut avea loc al şaselea test nuclear, însă racheta trasă duminică a explodat la câteva secunde de la lansare.
ONU a interzis orice teste balistice sau nucleare nord-coreene, însă regimul nord-coreean a încălcat în mod sistematic aceste sancţiuni. Scopul regimului este să plaseze un focos nuclear într-o rachetă intercontinentală care să atingă ţinte în întreaga lume.
Phenianul a revendicat miniaturizarea unor focoase nucleare în vederea instalării lor în rachete, însă experţii şi-au exprimat îndoiala faţă de această revendicare şi au citat lipsa oricăror probe în acest sens.