VICTOR IONESCU, OPCOM: "Participarea la CCP este doar o problemă de decizie administrativă"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2019

Victor Ionescu, OPCOM

Victor Ionescu, OPCOM

Victor Ionescu, OPCOM: "Consider că 20% din acţionariat este o valoare rezonabilă"

Adrian Tănase, director general BVB: "Nu am emoţii că nu vom găsi diferenţa de trei milioane de euro din capitalul social"

OPCOM are în vedere implicarea în calitate de acţionar al Contrapărţii Centrale (CCP) ce este posibil să fie constituită în ţara noastră, operatorul bursei de energie urmând să aibă o deţinere de 20% din CCP, participarea la capitalul social al entităţii fiind doar o problemă de decizie administrativă, a declarat, ieri, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, în cadrul prezentării oficiale a proiectului de CCP.

Domnia sa a declarat: "Este un proiect în care vrem să ne implicăm din toate punctele de vedere şi sperăm să producem, cel puţin din zona energiei electrice şi a gazelor naturale, un plus de încredere ce înseamnă, de fapt, şi o participare la acţionariat. Gândurile mele sunt să fim parte a acţionariatului, dar acest lucru depinde de susţinerea şi aprobarea autorităţilor. Cert este că voi face toate demersurile şi voi aduce toate argumentele pentru că eu cred în viabilitatea acestei instituţii. (...)

Este un proiect pe care îl aşteptăm de cel puţin doisprezece ani. Au existat mai multe tentative, colaborări şi, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai avansată. Dacă ar depinde de mine, aş pune banii pe masă imediat şi cred că 20% în acţionariat este o valoare rezonabilă".

Victor Ionescu a adăugat că, este posibil ca OPCOM să aibă o deţinere mai mare în CCP, deoarece capitalul iniţial prevăzut pentru Contrapartea Centrală, de 16 milioane de euro, nu este fix.

"Cred că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi domnul Adrian Tănase (n.r. directorul general al BVB) se vor bucura dacă vom porni cu un capital social mai mare", a spus Victor Ionescu.

Conform proiectului, capitalul social al CCP-ului va fi de 16 milioane de euro, aportul BVB urmând să fie de cel mult zece milioane de euro, în condiţiile în care acţionarii operatorului de piaţă vor aproba proiectul şi implicit investiţia în şedinţa extraordinară din 29 ianuarie. În condiţiile în care OPCOM va intra în acţionariat cu 20%, aportul instituţiei la capitalul social al CCP-ului va fi de 3,2 milioane de euro.

De menţionat că acţionarul majoritar al OPCOM este Statul Român, prin Transelectrica, însă Victor Ionescu a notat că acest lucru ar putea să se schimbe în viitor, domnia sa nedorind totuşi să ofere detalii.

Adrian Tănase, directorul general al BVB a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment că, în prezent, există discuţii cu diverşi jucători din piaţa de capital pentru completarea acţionariatului CCP.

Domnia sa a declarat: "Sperăm să avem participanţi din piaţa de capital care să fie interesaţi, să ne ajute cu propunerea privind capitalul social al CCP-ului. Sunt discuţii cu «stakeholderii» din piaţa de capital, care pot veni cu această parte a capitalului social (n.r. diferenţa faţă de participarea BVB). Important este ca OPCOM să facă parte din acţionariat, pentru că BVB este un acţionar natural al CCP-ului, iar OPCOM este un beneficiar al existenţei Contrapărţii Centrale, deci ar trebui să se regăsească printre acţionari. Pentru restul de trei milioane de euro, nu am emoţii".

De asemenea, directorul general al BVB a mai afirmat că demersul înfiinţării CCP-ului având capital local beneficiază de susţinerea autorităţilor de reglementare relevante, care urmează să contribuie la funcţionarea Contrapărţii, printre care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Banca Naţională a României (BNR).

Reprezentatul BVB a adăugat: "Dacă vom avea un vot favorabil (n.r. din partea acţionarilor), sper că până la finalul anului să depunem dosarul la ESMA (n.r. autoritatea de reglementare europeană) pentru autorizare, iar până la jumătatea anului 2020 să avem CCP-ul cu servicii funcţionale".

Victor Ionescu a mai subliniat că piaţa de energie electrică din ţara noas­tră este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

Reprezentantul OPCOM a mai spus: "Mesajul meu către BVB este că acest segment de piaţă (n.r. al energiei) va creşte odată cu notificarea contractelor de tranzacţionare către CCP şi consider că volumele preconizate pentru următorii zece ani sunt realiste".

Prin lansarea de noi produse şi pieţe, BVB are drept obiectiv dublarea valorii de tranzacţionare în următorii zece ani, până la 20 milioane de euro, în timp ce contractele futures pe energie vor ajunge la un volum de 10 milioane MWh/an, iar contractele forward la un volum de 21 milioane.

Potrivit planului prezentat de conducerea BVB, operatorul pieţei intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse, în trei faze, pe parcursul următorilor cinci ani, astfel:

Faza I - Lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar.

Faza II - Lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni.

Faza III: Implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport.

Totodată, proiectul BVB estimează că entitatea va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

OPCOM administrează 15 pieţe de tranzacţionare a energiei electrice şi gazelor naturale şi pune la dispoziţie 95 de instrumente.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb