Actualizare 11:50 Victor Ponta a părăsit sediul DNA Ploieşti
Fostul premier Victor Ponta a părăsit, luni, după aproximativ o oră, sediul DNA Ploieşti, unde a fost citat să se prezinte pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, suma fiind stabilită la 13 milioane de euro, transmite Agerpres.
La ieşire, Ponta a declarat că a fost citat ca martor şi că a spus tot ce ştie, potrivit sursei citate.
Potrivit unor surse judiciare, numele lui Victor Ponta apare în documentele de la dosar, în contextul în care Sebastian Ghiţă a intermediat, la începutul lui 2014, o întâlnire între fostul premier şi procurorul Liviu Tudose, care, la acel moment, era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti.
Conform surselor citate, PCA Ploieşti derula, în acel moment, o anchetă privind fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar şi zeci de firme.
De altfel, PCA a dispus, în cursul anului 2014, trimiterea în judecată a respectivului dosar, fiind deferiţi justiţiei mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile publice din Prahova, inclusiv CJ Prahova.
Ghiţă era nemulţumit cu privire la măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra firmelor implicate în lanţul infracţional, el arătând că acest lucru afectează derularea lucrărilor firmelor de construcţii, susţin sursele citate.
Potrivit acestora, în contextul în care ancheta avansa şi era previzibil faptul că cercetările ar putea ajunge la preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, Ghiţă, care este un apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit pe lângă procurorul Liviu Tudose, aşezându-se în genunchi în faţa acestuia şi cerându-i să îl salveze pe "moş" (n.r. - Mircea Cosma).
Liviu Tudose susţine că deputatul Sebastian Ghiţă se afla sub influenţa băuturilor alcoolice când a făcut acest gest.
La începutul lui 2014, Ghiţă a intermediat o întâlnire dintre premierul de la acea vreme, Victor Ponta, şi Liviu Tudose, prim-ministrul oferindu-i acestuia din urmă funcţie de conducere, respectiv director al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB. Tudose ar fi acceptat propunerea de principiu, însă ea nu s-a materializat niciodată, în condiţiile în care Mircea Cosma nu a mai putut fi salvat, au mai declarat sursele.
Concret, DNA Ploieşti a demarat în acea perioadă cercetările într-un dosar în care, ulterior, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, dar şi alte persoane, între care Răzvan Alexe, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie.
De altfel, Liviu Tudose a arătat că îl cunoştea dinainte pe Victor Ponta, fostul premier fiind invitat la o nuntă la care magistratul a fost naş, mai spun sursele citate.
În acest dosar, Ghiţă este acuzat de dare de mită (două infracţiuni), folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis.
De asemenea, în aceeaşi speţă sunt urmăriţi penal fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă, pus sub control judiciar, iar în stare de arest preventiv sunt cercetaţi fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.
(I.D.)
-----
Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, luni dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti, el fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, suma fiind stabilită la 13 milioane de euro, au declarat surse judiciare, transmite Agerpres.
În acest dosar, Ghiţă este acuzat de dare de mită (2 infracţiuni), folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis, precizează sursa citată.
De asemenea, în aceeaşi speţă sunt urmăriţi penal fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă, pus sub control judiciar, iar în stare de arest preventiv sunt cercetaţi fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.
1. telenovela Dna
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2016, 12:55)
Intra la Dna sa fie spalati.
1-2 ani cu suspendare sau nu ce rost are ?
Ce justitie e aceasta ?
Ii condamna modic ca stiu sa siuteasca mult?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2016, 15:19)
Auzi bah, Ghita-n genunchi si BEAT. Adicatelea asta umbla cu alcoolu-n cap pentru curaj ?
Ce barbat, dom'le ! Oare cine l-a dezvirginat ?