Actualizare 19:20 Ponta invită opoziţia la dialog privind revizuirea Constituţiei şi sistemul electoral
Premierul Victor Ponta a publicat, în această seară, pe pagina de Facebook, un scurt mesaj, intitulat "Nevoia de consens", în care invită opoziţia la dialog pe tema revizuirii Constituţiei şi a sistemului electoral.
"Invit opoziţia la dialog pe tema revizuirii Constituţiei şi a sistemului electoral", scrie Ponta, textul fiind afişat într-o imagine cu prim-ministrul vorbind de la tribuna PSD.
La finele anului trecut, Victor Ponta declara că modificarea Constituţiei, inclusiv cu reducerea numărului de parlamentari, poate fi o oportunitate de remodelare a vieţii politice, sociale şi economice, din cauză că ţara noastră a fost adusă într-un blocaj de multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu.
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 11:53 Ponta:"Văd foamea unora care au fost în guvernul Boc"
Obligaţia PSD este să-i apere pe oameni de "cei care i-au nenorocit în 2010-2011", a declarat, azi, premierul Victor Ponta, în deschiderea şedinţei BPN, adăugând că vede "foamea unora care au fost în guvernul Emil Boc, au fost goniţi de acolo şi vor să vină înapoi".
"Văd foamea unora care au fost în guvernul Emil Boc şi care au fost goniţi de acolo, de la guvernare, de oameni, care acum vor să vină înapoi, s-o ia de la capăt, cu ceea ce au făcut în 2010-2011. Cred că obligaţia noastră este să-i apărăm pe oameni de cei care i-au nenorocit în 2010-2011, din funcţiile pe care le ocupau în guvernul Boc", a declarat preşedintele PSD.
El a precizat că la şedinţă vor fi discutate problemele privind schimbarea Constituţiei, a sistemului electoral, a legii de finanţare a partidelor, priorităţile de guvernare, cum ar fi creşterea locurilor de muncă, salarii şi pensii, precum şi proiectele politice pentru 2015.
"În baza discuţiilor pe care le-am avut deja în CEx, a votului majoritar din Parlament din 15 decembrie, e foarte clar că oamenii ne-au votat ca să guvernăm, că am guvernat bine în aceşti ani şi că vom guverna şi mai bine în 2015-2016 şi cred că obligaţia noastră, şi faţă de cei care ne-au votat, şi faţă de cei care nu ne-au votat, este să guvernăm bine", a mai spus preşedintele PSD.
Ponta a adăugat că PSD se pregăteşte pentru alegerile locale şi legislative din 2016 şi că orice "cetăţean al României a văzut capacitatea de guvernare cât mai bine" a formaţiunii social-democrate.
------------
Actualizare 11:29 Gorghiu şi Predoiu: Ponta se agaţă "cu disperare" de poziţia de premier
Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi premierul desemnat Cătălin Predoiu susţin într-o replică la declaraţiile lui Victor Ponta în privinţa liberalilor că actualul prim-ministru se "agaţă" de funcţie, fiind "marioneta" baronilor locali şi devenind, astfel, "problemă de securitate naţională", potrivit mesajelor publicate pe o reţea de socializare.
"Victor Ponta consideră că toţi trebuie să plătească preţul politic al rezultatelor în alegeri, mai puţin domnia sa. Ponta nu doar că nu mai este susţinut de majoritatea formată ca urmare a votului dat de cetăţenii României, în 2012, dar nu mai beneficiază nici de încrederea, în general, a românilor, lucru dovedit de scrutinul prezidenţial din 2014 şi nu numai", a afirmat Gorghiu pe Facebook.
Liderul PNL apreciază într-o notă ironică faptul că "Victor Ponta a terminat evaluarea performanţelor sale guvernamentale, politice, electorale şi este în măsură, acum, să facă o analiză şi asupra opoziţiei".
"Spre deosebire de domnia sa, eu nu îi înţeleg disperarea cu care se agaţă de funcţii. Este un lider tânăr, are timp să mai ocupe funcţii, dacă va reuşi, printr-o schimbare reală, să recâştige încrederea electoratului. Ar putea începe prin îndepărtarea baronilor PSD, care sunt, în continuare la butoanele deciziei politice şi guvernamentale", spune Gorghiu.
La rândul său, Cătălin Predoiu susţine că "foamea de putere şi frica de baroni îl ţin pe Ponta agăţat de scaunul de la Palatul Victoria".
"Premierul Ponta a prins puţin curaj şi a început din nou show-urile mediatice. Ţara nu numai că a intrat într-un proces de declin din momentul în care Victor Ponta a fost numit premier, dar după trei ani de risipă, iresponsabilitate şi proastă guvernare se îndreaptă către o reală catastrofă. Graţie < < bunei reputaţii > > pe plan extern a premierului, România a devenit o paria pentru investitori. Premierul Ponta nu are nici cea mai mică idee despre cum ar fi trebuit să arate bugetul României, sau asupra riscurilor care planează asupra României, în contextul în care pacea nu este o realitate în lume sau în regiune", spune premierul desemnat al PNL.
De asemenea, Predoiu consideră că "pentru marioneta Ponta prioritare vor fi interesele baronilor, interese care îl vor împiedica întotdeauna să ia măsurile economice care să stimuleze competiţia onestă şi creşterea economică".
În plus, prim-vicepreşedintele PNL spune că "orice român care îşi iubeşte ţara are datoria morală să-i ceară demisia".
"Fiecare zi şi fiecare minut pe care Ponta îl mai petrece în scaunul de prim-ministru se transformă într-o problemă de securitate naţională pentru România. Mă întreb, dacă foamea de putere nu îl ţinea pe Ponta agăţat de scaunul de la Palatul Victoria, cum ar mai fi scăpat premierul de problema numită simplu < plagiat >. Cine mai dădea o ordonanţă de urgenţă pentru < mica > problemă care a început să atârne ca o piatră de moară de CV-ul premierului?", a mai afirmat Predoiu.
-----------
Premierul Victor Ponta spune că nu se teme că vreun membru al coaliţiei ar putea sprijini moţiunea opoziţiei contra Guvernului şi nu crede că PNL este pregătit să preia guvernarea, adăugând că Iohannis nu i-a spus nimic de un Guvern PNL, ştiind că un preşedinte nu schimbă majoritatea din Parlament, transmit surse din presă.
"Categoric nu îmi e teamă, dar cei din opoziţie, în urma votului din 15 decembrie, când au fost 377 voturi pentru Guvern şi 143 împotrivă, au tot dreptul să caute, să convingă, să aducă alături de ei încă vreo 140 de parlamentari ca să treacă moţiunea de cenzură. Eu, personal, nu cred că se va întâmpla acest lucru", a spus liderul PSD, premierul Ponta, la un post de televiziune.
Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis şi-a manifestat vreodată opinia, în recentele întâlniri avute cu acesta, în legătură cu schimbarea Guvernului şi preferinţa faţă de un Guvern PNL, liderul PSD a spus că niciodată Iohannis nu i-a adresat un cuvânt pe această temă şi a apreciat că şeful statului cunoaşte şi respectă cu siguranţă prevederile constituţionale, văzând, probabil, votul din Parlament în luna decembrie pentru susţinerea Guvernului.
"Ştie foarte bine că un preşedinte nu schimbă majoritatea din Parlament. Dacă ar fi putut să o schimbe Băsescu, ar fi schimbat-o, cu siguranţă. Deci, nu am avut o asemenea discuţie, pentru că nu era în atribuţiile preşedintelui să schimbe un guvern care tocmai a primit un vot în 15 decembrie cu o majoritate consistentă, dacă nu chiar foarte mare", a adăugat Ponta.
El a precizat că discuţiile sale cu preşedintele Klaus Iohannis sunt de tip informativ, deoarece şeful statului abia "şi-a luat în primire funcţia" şi doreşte să afle situaţia colaborării din ultimii trei ani cu Republica Moldova, stadiul apărării sau al relaţiilor cu NATO.
"Bineîneles că nu o să fim de acord cu toate măsurile deodată, o să gândim la fel tot timpul, dar faptul că în primul rând întreabă, se informează şi caută o soluţie de succes, în sensul de a se implementa o anumită politică, cred că asta trebuia făcut tot timpul", a afirmat şeful Guvernului.
Întrebat dacă apreciază că PNL este pregătit să intre acum la guvernare, Ponta a răspuns că, din punct de vedere personal şi subiectiv, nu crede acest lucru şi a reluat ideea că nu de preşedintele Iohannis depinde schimbarea Guvernului, deoarece acesta, din punct de vedere constituţional, nu poate schimba guverne.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2015, 11:13)
Dottore Ponta nu a crezut nici ca "un lucru" Iohannis ar putea fi pregatit sa preia presedintia...... (aceasta e poanta).
2. ALEGERI ANTICIPATE
(mesaj trimis de sandu în data de 12.01.2015, 13:06)
Stiu ca Predoiu&Gorghiu ar vrea sa preia guvernare insa nu trebuie sa o preia prin falsificarea voturilor in parlament, ci curat, prin alegeri anticipate. Prea multi PNL-isti sunt in Parlament prin slabiciunea legii, votati ca USL sau pur si simplu redistribuiti. 300 de parlamentari si vot NOU NOUT!!!