VICTOR PONTA:  "Pledez ca, prin modificarea Constituţiei, procurorii şefi să fie numiţi de CSM"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 23 ianuarie 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a intrat în discuţii concrete cu membrii Secţiei pentru procurori a CSM, pentru că nu este atribuţia sa în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a intrat în discuţii concrete cu membrii Secţiei pentru procurori a CSM, pentru că nu este atribuţia sa în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat, după discuţiile cu membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, că pledează ca, prin modificarea Constituţiei, procurorii şefi, inclusiv procurorul general, să fie selectaţi şi numiţi de CSM, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, "inevitabil apare un element politic".

Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul Justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori.

Premierul a menţionat, făcând referire la modificările legislative în timpul mandatului Monicăi Macovei la Ministerul Justiţiei: "Am mai spus un lucru: dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul Justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arate decât neseriozitate şi instabilitate".

Întrebat dacă pledează pentru revenirea la prevederile legilor magistraţilor în formula adoptată în 2004, când propunerea procurorilor şefi se făcea cu avizul obligatoriu al CSM, Victor Ponta a declarat: "Eu merg mai departe, eu pledez pentru altceva. Eu pledez pentru faptul ca în viitor, prin modificarea Constituţiei, să spunem foarte clar că procurorii şefi, inclusiv procurorul general, sunt selectaţi şi numiţi de către CSM. Fără ministrul Justiţiei, fără preşedinte. Adică nu poţi să laşi preşedintelui un drept de veto pentru că preşedintele - repet, nu personalizez, nu cel actual, nu cel viitor - este tot un om politic. Or dacă vorbeşte de independenţa procurorului, independenţă până la capăt atunci, nu mai are nicio treabă nici ministrul Justiţiei, nici preşedintele".

Întrebat dacă acestă independenţă, inamovibilitate, implică faptul de a nu mai exista control ierarhic, Ponta a răs-puns negativ.

"Aşa cum aveţi la instanţe controlul judecătoresc de la o instanţă superioară a deciziilor anterioare, sigur că în cadrul Parchetului, procurorul şef are controlul pe infirmări sau pe confirmări de rechizitorii, însă vorbesc de controlul ierarhic de la nivelul cel mai înalt, de la Parchetul General până la Parchetele de pe lângă judecătorii. Vreau şi cred că un procuror poate să aibă toate independenţa pe care o are un judecător, poate fi soluţia cea mai bună", a continuat Ponta, citat de Mediafax.

Despre faptul că procurorului Daniel Morar îi expiră delegarea la conducerea Ministerului Public în 2 aprilie, iar procedura ar putea fi modificată până atunci, primul-ministru a spus că numirea magistraţilor se pune în cheia modificării Constituţiei.

Totodată, Victor Ponta a spus că "era clar că orice va propune" ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, "va fi respins".

"Eu nu cred că a fost vreo lipsă de transparenţă, dar dacă există idei bune de îmbunătăţire a procedurii, doamna ministru a spus foarte clar: < Cu mare plăcere >", a adăugat Ponta.

Pe de altă parte, el a respins exis-tenţa vreunui "acord" între pre-şedinte, premier şi ministrul Justiţiei privind propunerile de procurori şefi. "Nu, e o prostie asta. Dacă exista vreun acord, aveam procurori acuma", a spus Ponta.

Despre întrevederea pe care a avut-o cu membrii Secţiei de procurori a CSM, Ponta a spus că a avut cu aceştia o discuţie, din punctul său de vedere, "foarte serioasă şi foarte depersonalizată".

Întrebat dacă ar fi bine ca procurorul general să prezinte un raport anual în faţa Parlamentului, după modelul altor ţări europene, Ponta a spus: "E o soluţie bună şi aceasta, însă a nu se crea impresia că parchetele sunt sub controlul Parlamentului, dar într-adevăr întotdeauna, în virtutea colaborării între puterile statului, dacă nu mai e atunci ministrul Justiţiei şi nici preşedintele care fac parte din puterea Executivă poţi să ai o colaborare între Justiţie şi Parlament care indiferent de supărări sau nesupărări la adresa Parlamentului, Parlamentul este totuşi cea mai reprezentativă instituţie politică".

Pus să comenteze faptul că este în consens cu preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte ideea ca procurorii şefi să nu mai fie propuşi de ministrul Justiţiei, Victor Ponta a declarat: "Da, dar nu cred că nu doreşte să nu mai fie numiţi şi de preşedinte. Eu am adăugat la această propunere".

Despre faptul că şeful statului este cel care semnează pentru numirea preşedintelui instanţei supreme, Victor Ponta a susţinut ca preşedintele să nu aibă un drept de veto.

"Vă aduceţi aminte când a fost numita actuala preşedintă a Curţii Supreme? Cred că vreun an a durat. Ideea este ca preşedintele ţării - vă rog să nu personalizaţi preşedintele actual - preşedintele viitor şi toţi preşedinţii să nu aibă un drept de veto asupra a ceea ce decide CSM. Dacă vrem să fim cu adevărat independenţi faţă de puterea politică pentru că altfel nu ne crede nimeni dacă vrem să fim independenţi faţă de o putere politică şi nu vrem să fim independenţi de cealaltă. Ori suntem independenţi de toţi, ori nu mai are niciun sens", a explicat Ponta.

Pe de altă parte, premierul a declarat că nu a intrat în discuţii concrete cu membrii Secţiei pentru procurori a CSM, pentru că nu este atribuţia sa în acest sens.

"Însă cred că a fost o întâlnire necesară şi cred că, cel puţin la câteva dintre speculaţii şi bătălii politice am dat un răspuns foarte clar", a conchis Ponta.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, ieri, că în Constituţie ar trebui să se prevadă dreptul exclusiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a face numirile la conducerile parchetelor.

Ea a apreciat că "CSM ar trebui să se exclusiveze în a face aceste numiri".

"Nici ministrul, nici preşedintele, mai ales că devin şi alte organis-me, foarte interpretative, şi trag atribuţiile de la o instituţie la alta. O justiţie independentă înseamnă CSM care să acopere toate numirile acestea", a precizat Mona Pivniceru.

Ministrul Justiţiei a spus că procurorul trebuie să fie stabil şi, mai ales, independent.

Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul Justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb