Premierul Victor Ponta a declarat ieri seară la un post de televiziune că asupra domniei sale şi a lui Daniel Chiţoiu (fostul ministru PNL al Finanţelor Publice) au fost făcute presiuni din partea unor liberali pentru ca Daniel Tudor, "omul lui Dan Adamescu", să rămână şeful Departamentului de Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"S-au făcut nişte presiuni fantastice asupra mea şi a lui Chiţoiu pentru ca Daniel Tudor, omul lui Adamescu, să rămână în cadrul ASF şeful Departamentului de Asigurări", a spus Ponta, precizând că presiunile proveneau din partea unor liberali.
Domnia sa a relatat că ancheta judiciară în cazul societăţii de asigurare Astra a continuat, dar s-a ajuns la un element fără precedent, "parcă din filmele americane", în care avocatul lui Dan Adamescu, "păstrătorul secretelor", s-a sinucis.
Ponta a mai opinat că preşedintele Traian Băsescu este unul dintre principalii beneficiari ai sprijinului mediatic din partea lui Adamescu.
"Domnul Adamescu are un ziar care luptă foarte tare împotriva corupţiei. În acest moment, eu cred, poate o să mă dea în judecată, dar eu cred că omul care a patronat un sistem de corupţie timp de ani de zile cu cele mai mari efecte este tocmai patronul ziarului care vorbeşte de lupta anticorupţie", a punctat Ponta.
Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul celor patru judecători acuzaţi de corupţie, o copie a unui extras de cont, ce atestă viramentul mitei date acestora ca să soluţioneze favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu. Dumitru s-a sinucis luni, aruncându-se în faţa metroului la staţia Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicaţi şi duşi la DNA, ulterior aceştia fiind arestaţi.
Conform motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) de arestare a celor patru magistraţi, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a declarat că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, şi-au dat acceptul (atât în vara anului 2013, cât şi în decembrie 2013) pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale societăţilor Sigur Industrial Construct şi Activ Construcţii Industriale.
DNA a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită. Omul de afaceri este învinuit că ar fi dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care Adamescu este acţionar.
Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru (toţi de la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII-a civilă) sunt acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Ei au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de CAB, la propunerea procurorilor DNA.
Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, ar fi pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai unor întreprinderi profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, se mai arată în rechizitoriu.
În martie, CAB a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui ASF Dan Radu Ruşanu, hotărârea fiind definitivă. Acesta fusese reţinut, pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce DNA a extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
În săptămâna anterioară reţinerii, procurorii DNA începuseră urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, oficialul ASF fiind suspectat că ar fi întocmit şi avizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor societăţii Carpatica.
Conform rechizitoriului, Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.
"Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", mai transmite DNA.
Astfel, cunoscând faptul că Daniel George Tudor (la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor) nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, acesta "a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului ASF, experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor", au mai relatat procurorii.