Campania de promovare a donaţiilor pentru "Cuminţenia Pământului" s-a transformat într-una electorală de promovare a "tehnocraţilor", susţine, pe pagina sa de Facebook, fostul premier Victor Ponta.
"Tehnocraţii au spus că ei doar gestionează ţara într-o situaţie specială, organizează alegeri şi pleacă mulţumiţi. Între timp s-au răzgândit şi se chinuie să organizeze alegeri în care să se aleagă tot pe ei - exact ca FSN în 1990!!! Comic sau tragic, depinde cum vedeţi situaţia! În această noua gândire, recuperarea perfect legitimă de către statul român a unei opere a lui Brâncuşi (asupra căreia avea oricum toate drepturile) s-a transformat într-o clasică operaţiune electorală uşor mascată! Am susţinut de la început cumpărarea de către statul român a operei lui Brâncuşi «Cuminţenia Pământului», dar nu susţin deloc demersul strict populist, electoral, ilegal (şi chiar penal) al Guvernului «Tehnocrat» de plată «pe şest» şi nejustificat a unui plus de şase milioane de euro", a scris Victor Ponta.
El a adăugat că România a pierdut, după 1989, "cam toate lucrările pe care le avea create de Brâncuşi, cu excepţia celor care fizic nu puteau fi luate", prin efectele Legii 247/2005, "numită şi «Legea Monica Macovei» privind o restituire în integralitate pe care nu a făcut-o nicio altă ţară fosta comunistă cu excepţia noastră".
"Cuminţenia Pământului a fost restituită către două doamne aşa zis «moştenitoare» din Franţa printr-o hotărâre judecătorească profund netemeinică şi ilegală - deoarece la dosar era depusă dovada certă a sumei plătite de statul român fostului proprietar ca şi despăgubire, nefiind vorba de o confiscare (din acest motiv în primă instanţă statul a câştigat, dar la recurs s-a găsit «soluţia» dorită)", a precizat Ponta.
El a menţionat că, în urma unui analize, Guvernul pe care îl conducea a fost informat că preţul sculpturii a fost evaluat la cel mult cinci milioane de euro.
"Preţul de maxim cinci milioane este corect din două motive: gradul necorespunzător de conservare a lucrării şi, mai ales, regimul legal care interzice scoaterea din ţară. Mai clar: aceasta sculptură nu poate în mod legal să fie scoasă din România. Deci nu vorbim de valoarea de la New York sau Londra pentru că nu poate să ajungă să fie vândută acolo. Vorbim de valoarea din România - cea mai mare ofertă privată din România a fost de un milion de dolari (de la răposatul Dinu Patriciu)", a menţionat Ponta.
El a adăugat că iniţial a crezut că Guvernul Cioloş a decis semnarea contractului "cu bună credinţă" şi pentru suma corectă, dar că ulterior a înţeles că s-a înşelat.
"Mulţi au întrebat de ce nu a dat Guvernul 11 milioane şi gata? Să vă explic. Cineva i-a spus lui Cioloş că dacă plăteşte direct mai mult de cinci milioane va ajunge şi el şi miniştrii săi să răspundă la DNA şi în faţa Justiţiei (nu acum când sunt protejaţi, dar peste doi, trei, patru ani, când se vor schimba lucrurile). Aşa s-a ajuns la şmecheria cu «donaţia publică» - în final banii vor fi daţi tot de la buget (din donaţii nu se ajunge nici măcar la un milion) şi ei zic că sunt acoperiţi", a scris fostul premier.
El a mai menţionat că de campanie se ocupă Felix Tătaru "responsabil tradiţional de campaniile PDL/ Băsescu/ Iohannis".
"Aşa că dacă vă gândiţi să donaţi pentru «Cuminţenia Pământului» trebuie să ştiţi că de fapt plătiţi să luăm înapoi ceea ce era de drept al nostru", a conchis Ponta, conform sursei citate.
1. Vrajeala
(mesaj trimis de mona în data de 31.08.2016, 13:20)
Nu stiu de ce presa interpreteaza la infinit totul ca pe o treaba politica. Tot presa isi ridica interpretarile subiective la nivel de realitate. Some decency or professionalism needed.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 31.08.2016, 14:24)
Daca Ponta are dreptate, atunci guvernul actual are o mare problema de rezolvat. Astept reactia lui Ciolos si acelor care stiu care este realitatea.