Victor Ponta:  "Vom avea o nouă emisiune pe pieţele externe până la finele anului"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2012

"Vom avea o nouă emisiune pe pieţele externe până la finele anului"

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că, până la sfârşitul acestui an, adică în mandatul lui Florin Georgescu de ministru al Finanţelor, România va mai lansa o emisiune de titluri pe pieţele internaţionale, la care Guvernul speră să obţină o dobândă sub 5%. "Probabil că până la sfârşitul anului ne vom... mai avem o emisiune de titluri, tocmai ca să scădem sub acel 5% dobândă psihologic. (...) Dacă obţinem sub 5%, e excelent", a spus Ponta.

La cea mai recentă emisiune pe pieţele externe, din urmă cu două săptămâni, Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de puţin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Ponta a fost întrebat dacă poate preciza suma pe care vizează Guvernul să o obţină în urma acestei emisiuni şi dacă acest lucru va fi realizat în mandatul actualului Guvern, până la alegerile parlamentare.

"Va fi făcută sub îndrumarea, coordonarea şi înţelepciunea directă a actualului ministru, domnul Georgescu, şi niciodată nu vă pot prezenta înainte nici valoarea, nici ce ne aşteptăm. E vorba de o negociere, după cum ştiţi foarte bine, însă pe baza ultimelor rezultate sunt foarte mulţumit şi am toată încrederea în echipa domnului Georgescu pe această temă", a susţinut Ponta, citat de Mediafax.

În acest context, premierul a mai precizat că mandatul lui Georgescu "cel mai repede va expira pe 21 decembrie", atunci când el previzionează să fie învestit noul guvern.

România a împrumutat în acest an de pe pieţele externe 2,25 miliarde de dolari şi 2,25 miliarde de euro.

Finanţele au atras 800 milioane lei prin certificate la un an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat ieri 800 milioane lei prin certificate la un an, exact cât şi-a propus, la un randament de 6,13%, uşor mai ridicat decât cel plătit săptămâna trecută, de 6,08%.

Băncile au depus oferte care au însumat 1,35 miliarde de lei.

Cea mai recentă licitaţie pentru titluri cu aceeaşi scadenţă a fost săptămâna trecută, când Trezoreria statului a vândut titluri de 794,1 milioane lei, cu un randament de 6,08%.

Ministerul Finanţelor intenţionează să atragă în noiembrie 3,55 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe licitaţii urmând să fie organizate pentru vânzarea de obligaţiuni.

Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, adminis­ tratorii datoriei publice vor să vândă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei.

Următoarea licitaţie se va organizată joi, 15 noiembrie, când Finanţele vor să vândă obligaţiuni pe trei ani, de 300 milioane lei.

MFP vrea să atragă vineri 150 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni în euro pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să atragă, vineri, 150 de milioane de euro de pe piaţa locală prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa în mai 2014, potrivit prospectului publicat pe site-ul instituţiei. Rata cuponului va fi de 4,5%, iar valoarea individuală a unei obligaţiuni de stat denominate în euro este de 50.000 de euro.

Titlurile din emisiunea de vineri vor ajunge la scadenţă în mai 2014. Trezoreria a lansat aceste titluri în mai 2011, când a atras 939,2 milioane de euro, la un randament de 4,89%.

CERERE RECORD - 24,3 MILIARDE DE LEI

Un număr de 14 bănci au împrumutat 6 miliarde lei de la BNR

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri 14 bănci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins cel mai înalt nivel înregistrat pentru acest tip de operaţiuni, de 24,3 miliarde lei.

Banca centrală a plafonat pentru a şasea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă limita a fost stabilită luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei în ultimele două săptămâni.

Sumele licitate luni de bănci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate şi băncilor comerciale preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Trezoreria statului au panificat pentru luni o licitaţie pentru certificate cu scadenţa la un an, prin care vrea să atragă 800 milioane lei.

Băncile comerciale au afişat ieri dimineaţă dobânzi de 5,26% - 5,76% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, similare cu cele de vineri.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb