Victoria legii asupra Băncii Naţionale a României

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 septembrie 2016

Victoria legii asupra Băncii Naţionale a României

Banca Centrală a decis să publice veniturile conducerii, după nouă luni de când ziarul BURSA a cerut explicaţii pe subiect

Cititor BURSA, către Mugur Isărescu: "Când aţi încălcat legea - înainte de publicarea veniturilor sau acum, că le-aţi publicat?"

Banca Naţională a României (BNR) a făcut un pas către intrarea în legalitate, anunţând, ieri, că membrii conducerii îşi vor publica veniturile anuale în declaraţiile de avere.

"Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis ca, începând cu proxima publicare, declaraţiile de avere ale membrilor CA prezente pe website-ul instituţiei să cuprindă veniturile anuale în formă neanonimizată", a anunţat, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii.

Oficialul BNR a menţionat, în cadrul briefingului de presă de ieri, răspunzând unei întrebări, că, anul trecut, venitul mediu lunar (care include salariul net, indemnizaţia de conducere, alte drepturi băneşti şi suma încasată din participarea la profit) a fost de circa 16.000 de euro.

Decizia anunţată de Banca Naţională a României vine la circa nouă luni de la solicitarea ziarului BURSA transmisă BNR în care întrebam în baza cărei legi conducerea Băncii Centrale nu-şi publică veniturile obţinute de la instituţie în declaraţiile de avere, aşa cum cere legea.

La vremea respectivă, direcţia de comunicare a BNR ne-a transmis că executivul Băncii Centrale nu este obligat de lege să-şi facă publice veniturile, deşi legea nr.176/2010 stabileşte explicit, la Articolul 1, punctul 35, că "guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administraţie, angajaţii cu funcţii de conducere ai Băncii Naţionale a României, precum şi personalul din conducerea băncilor la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ au obligaţia declarării averii şi intereselor".

În mai multe ocazii, BNR a invocat acte normative şi reglementări europene din combinaţia cărora rezultă că nu ar fi obligată să publice salariile conducerii, interpretare opusă Legii ANI, care afirmă contrariul.

Dan Suciu a reiterat, ieri, că BNR respectă şi a respectat întotdeauna legea, menţionând: "Au fost comentarii că BNR nu respectă Legea ANI. Respectăm complet Legea ANI, pentru că aceste declaraţii de avere, inclusiv ale directorilor sau ale directorilor adjuncţi, pentru care acum ştim grila de evoluţie a salariilor nete, sunt prezentate ANI în formulă completă. Agenţia poate face, dacă consideră necesar, verificările de rigoare".

În luna ianuarie, ziarul BURSA a întrebat şi Agenţia Naţională de Integritate dacă există vreun protocol încheiat între BNR şi ANI potrivit căruia membrii CA ai BNR nu îşi publică veniturile din salarii.

În loc să ne răspundă punctual, ANI ne-a transmis o întreagă listă de articole de lege, din care putem deduce că este posibilă anonimizarea adresei imobilelor declarate, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii. Nici pomeneală de anonimizarea veniturilor din salarii.

În plus, ANI ne-a transmis că poate dezvolta relaţii de colaborare prin încheierea de protocoale cu entităţi din ţară sau din străinătate pentru îndeplinirea "scopului Agenţiei de asigurarea integrităţii în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale, prin exercitarea de responsabilităţi în evaluarea declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite, a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care se pot afla persoanele prevăzute la art. 1, pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnităţilor publice".

În luna aprilie a anului trecut, averea guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu era în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări făcute de Asociaţia Parakletos.

În luna mai a acestui an, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a cerut oficial Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) lămuriri în legătură cu temeiul legal în baza căruia a fost luată decizia nepublicării, în declaraţiile de avere, a informaţiilor referitoare la veniturile angajaţilor din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). În cadrul scrisorii parlamentarului se arăta: "Veniturile angajaţilor acestei instituţii nu sunt publice, informaţiile respective fiind anonimizate. Această realitate este confirmată de către BNR, prin vocea domnului Dan Suciu, purtător de cuvânt, dar şi de către un fost Preşedinte al ANI, domnul Horia Georgescu, ambii susţinând că această decizie a fost luată cu mult timp în urmă printr-o înţelegere între conducerile celor două instituţii. Conform prevederilor legale, persoanele care ocupă funcţii şi demnităţi publice, fără excepţie, sunt obligate să-şi publice veniturile în declaratia de avere".

Recent, Horia Georgescu, fost şef al ANI, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că au existat prevederi legale clare care "au impus Agenţiei Naţionale de Integritate anonimizarea veniturilor Guvernatorului BNR şi a altor categorii de funcţii din instituţie".

Domnia sa precizează: "La momentul publicării acestora, au fost invocate considerente legale valide referitoare la transparenţa veniturilor, în sensul riscurilor privind afişarea cuantumului, aplicabilă Bancilor Centrale din Uniunea Europeană aşa cum au fost validate de România prin tratatele de aderare şi legislaţie incidentă. Aceste prevederi ratificate de România au prioritate în aplicare, raportat la legislaţia naţională a unui stat membru, BNR fiind singura instituţie din România care poate beneficia de acest privilegiu legislativ".

În scrisoarea transmisă ANI, deputatul Zamfir preciza: "Consider că invocarea art. 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene pentru fundamentarea deciziei de anonimizare a veniturilor aferente activităţii în Banca Naţională a României nu se susţine, având în vedere faptul că prevederea se referă la respectarea principiului independenţei instituţiei în raport cu alte entităţi şi, în niciun caz, nu poate fi interpretată în sensul ascunderii veniturilor obţinute".

Despre colaborarea dintre BNR şi ANI, Adrain Vasilescu, ne-a vorbit anul trecut, la vremea respectivă domnia sa ocupând funcţia de consilier al Guvernatorului Mugur Isărescu. Domnul Vasilsecu ne-a spus că oficialii Băncii Naţionale a României încalcă trei legi ca să respecte Ghidul Agenţiei Naţionale de Integritate ce prevede modul în care trebuie completate declaraţiile de avere. Afirmaţiile domniei sale veneau în contextul în care se discuta pe marginea creditului pe care şeful BNR l-a avut la Volksbank şi a diferenţelor ce apăreau în declaraţiile sale de avere, pe subiect.

Ulterior, ca răspuns la aceste afirmaţii, reprezentanţii ANI ne-au spus că dialogul cu BNR s-a realizat cu respectarea cadrului normativ care reglementează fluxul informaţional oficial inter-instituţional.

Separat de aceste declaraţii şi sesizări, au avut loc, în acest an, mai multe evenimente care au pus BNR într-o lumină proastă - scandalul pe marginea Legii Dării în Plată, din care BNR şi sistemul bancar au ieşit şifonate, reţinerea fostului vice-guvernator Bogdan Olteanu, atacurile analistului Lucian Isar, scăderea dramatică a încrederii populaţiei în bănci.

Fostul bancher Lucian Isar l-a contrazis pe Mugur Isărescu în mai multe ocazii, acuzându-l, iniţial, că-şi ascunde veniturile şi, ulterior, că nu spune adevărul în legătură cu sumele de bani pe care le încasează de la BNR. "Declaraţia de avere de la ANI, în momentul în care va fi facută publică, cum cere legea din România, va demonstra că veniturile lunare ale Guvernatorului Isărescu sunt de aproape 40.000 de euro lunar. Acestea cuprind salariul de bază, indemnizaţii, bonusuri fixe, bonusuri excepţionale, diurne fenomenale, sporuri, pensie (drept constituţional)", a scris, recent, Lucian Isar.

Pe site-ul ziarului BURSA, cititorii au cerut în mai multe ocazii conducerii BNR să-şi publice veniturile.

Printre opiniile postate la articolele BURSA se regăsesc afirmaţii conform cărora legea în baza căreia veniturile din BNR ar trebui publicate este "interpretată elitist", ceea ce "înseamnă nerespectarea legii, fără nicio exagerare". Unul dintre cititori afirmă că Banca Naţională se situează într-o zonă disputabilă a interpretării legii.

Probabil că sub toată această presiune, Guvernatorul Mugur Isărescu a cedat şi a coborât o treaptă de pe "piedestalul" său, ca să ne spună ce salariu are.

La începutul lunii august, Mugur Isărescu a dezvăluit presei salariul net şi indemnizaţia de conducere, care se ridică, în total, la 13.601 euro. Atunci, Guvernatorul Isărescu nu a pomenit nimic despre bonusurile pe care le-a luat în ultimii ani, deşi analistul Lucian Isar l-a acuzat că a încasat zeci de mii de euro în perioada de criză.

Reacţiile nu au întârziat să apară după ce, ieri, BNR a anunţat că va publica veniturile conducerii.

Unul dintre cititorii ziarului BURSA a postat următoarea opinie, la articolul "Dan Suciu: «Venitul mediu lunar al guvernatorului Isărescu din 2015 - circa 16.000 euro»": "«Banca Naţională a României (BNR) a decis publicarea salariilor membrilor conducerii executive şi a grilelor salariale aferente directorilor din bancă». Până acum, atât domnul Isărescu, cât şi domnul Vasilescu susţineau cu tărie că legea nu le permite să publice salariile membrilor conducerii BNR. Acum constat că le-au publicat, deşi legea nu s-a schimbat! Şi acum întrebare pentru domnul Isarescu: «Când aţi încălcat legea - înainte de publicare sau acum, că le-aţi publicat? Pentru că în una din variante ceea ce aţi făcut se numeşte ABUZ!»".

BNR publică doar grilele de salarizare ale directorilor şi şefilor de servicii

Guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu lunar net de 42.727 lei şi o indemnizaţie lunară de membru al Consiliului de Administraţie de 18.476 lei, potrivit datelor publicate, ieri, pe site-ul BNR.

Acestea arată că prim-viceguvernatorul Băncii Centrale Florin Georgescu are un salariu net de 40.430 lei şi o indemnizaţie de conducere de 18.313 lei.

Liviu Voinea, viceguvernator, primeşte în fiecare lună 37.764 lei din slariu şi 17.103 lei (indemnizaţie).

În plus faţă de salariul lunar şi indemnizaţia de conducere, şefii BNR mai pot încasa anual şi alte venituri, după cum urmează: indemnizaţie de vacanţă - 100% din salariul net lunar; alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare şi o sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit - în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor legale, fără a se depăşi un salariu net lunar, conform informaţiilor BNR.

Acestea arată că, "la încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum şase ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă".

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizaţia de pensionare se acordă, diferenţiat, astfel: pentru 5 ani - 10 salarii; pentru 4 ani - 8 salarii; pentru 3 ani - 6 salarii.

Dan Suciu a menţionat: "Membrii Consiliului de administraţie nu beneficiază de bonus de performanţă, acestea acordându-se cu caracter excepţional doar altor angajaţi cu merite deosebite. De asemenea, conducerea executivă nu este remunerată, ca de altfel nici ceilalţi membri ai comitetelor legal constituite la nivelul BNR, pentru conducerea sau participarea la şedinţele acestor organisme de analiză şi decizie (Comitetul de Politică Monetară, Comitetul de Supraveghere, Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaţionale, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, Comitetul de Audit etc.)".

Conform domniei sale, drepturile salariale menţionate (cu excepţia indemnizaţiilor lunare de participare la CA) sunt acordate tuturor salariaţilor băncii, în baza prevederilor legale.

Membrii conducerii neexecutive, respectiv Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu, primesc o indemnizaţie netă lunară de membru al Consiliului de administraţie în valoare de 17.103 lei.

Referitor la alte venituri încasate de persoanele cu funcţie neexecutivă, BNR menţionează: "Aceştia pot beneficia şi de alte venituri conform legii. În anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă".

Pentru alţi salariaţi cu funcţii de conducere (director, director adjunct, şef serviciu) BNR publică doar grilele standard ale salariilor nete lunare, cu specificarea limitelor minime şi maxime.

Conform acestora, un director din Centrala Băncii Naţionale a României

Primeşte lunar un salariu net cuprins între 7.821 lei şi 31.062 lei, dalariul unui director adjunct din Centrală se încadrează în llimitele 6.414 - 22.427 lei, iar un şef serviciu are între 5.261 lei şi 14.667 lei.

Directorii şi şefii de servicii din structurile teritoriale ale BNR primesc lunar salarii nete cuprinse între 6.414 lei şi 15.347 lei, respectiv 5.261 lei şi 9.218 lei.

În plus faţă de veniturile enumerate mai sus, salariaţii băncii pot primi bonus de performanţă anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanţei profesionale, în cuantum situat între 25% şi100% din salariul lunar.

Mugur Isărescu a spus, la începutul lunii august, că se opune publicării salariilor directorilor din banca centrală, având în vedere că aceştia lucrează într-o piaţă internaţională şi că trebuie plătiţi concurenţial cu cei din alte ţări.

"Eu, personal, am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor".

Din declaraţiile de ieri ale lui Dan Suciu, purtătorul său de cuvânt, reiese că şeful BNR şi-a menţinut poziţia în Consiliul de Administraţie. Cu toate acestea, CA a hotărât publicarea grilelor de salaraizare în cazul directorilor, directorilor adjuncţi şi şefilor de servicii.

În cadrul declaraţiei de ieri, Dan Suciu a ţinut să precizeze: "Veniturile salariale sunt realizate din surse proprii ale BNR, nu bugetare, iar politica salarială este decisă, conform prevederilor art.33 din Legea nr. 312/2004, de Consiliul de Administraţie. În ultimii zece ani, ca urmare a deciziilor CA, veniturile brute ale conducerii executive au crescut într-un ritm inferior ratei inflaţiei. Variaţiile semnificative în ceea ce priveşte veniturile nete au survenit ca urmare a modificărilor fiscale de impact major (cum au fost reducerea impozitării pe venit ca urmare a introducerii cotei unice de 16% în anul 2005 şi a reducerii contribuţiilor sociale ca urmare a plafonării CAS în 2011)".

Începând cu ieri, 1 septembrie, pe site-ul BNR sunt publicate informaţii legate de politica salarială din Banca Naţională a României, informaţiile fiind actualizate anual.

BNR va publica minutele şedinţelor Consiliului de Administraţie

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, în data de 27 august 2016, modalitatea în care vor fi făcute publice minutele şedinţelor de politică monetară şi veniturile salariale ale conducerii executive.

Astfel, începând cu şedinţa CA al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicată pe site-ul băncii, după fiecare şedinţă de politică monetară a Consiliului, în termen de şapte zile calendaristice, sinteza deliberărilor privind adoptarea deciziilor de politică monetară. Minuta are ca scop cunoaşterea de către public a raţiunilor şi datelor economice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară şi va include scorul votului, fără atribuirea nominală a acestuia.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. " Unul dintre cititorii ziarului BURSA a postat următoarea opinie, la articolul "Dan Suciu: «Venitul mediu lunar al guvernatorului Isărescu din 2015"...Aţi început să citaţi postacii GCCC? Cred că forcepsatul de la Cisnădie sare-n sus de fericire. N-a mai avut aşa motiv de bucurie de când i-a trimis nevastă-sa banii ultima oară.:))))))).Mai bine vorbiţi cu Necula să vă trimită şi vouă scriptul pe care îl trimite postacilor, poate vă mai vin idei dacă aveţi mai mult material.

    1. Ai fi vrut sa te citeze pe tine? Mataluta mai intii sa iesi din puscarie.

      Bo$$ eu sunt liber ca pasarea cerului si cu perspectiva de a ramane asa pana la adanci batraneti. [...] de la Cisnadie insa nu se stie ce ii aduce toamna avand in vedere toate golaniile pe care le-a facut.

      Keep calm ca zornaie catusele ! 

    Iar este citat mitomanul de Isar. Absolut nimic din ce a spus in luna august nu a fost adevarat. Dar Bursa il citeaza. Ce ziarista penibila.

    1. Iar este citat mitomanul de Isarescu. Absolut nimic din ce a spus in luna august nu a fost adevarat. Dar Bursa il citeaza.Ce postac penibil.

      Isărescu nu a spus niciodată adevărul.

      Isar vorbea de bonusurile din timpul crizei, ieri au fost publicate veniturile din 2015. Asadar...inca nu stim cati bani a luat Guvernatorul in anii din urma...nu stim cine minte - Isar ori Isarescu?

      Isar a estimat veniturile lui Isarescu, acesta din urma fiind obligat de lege sa si le publice, fiind functionar public.

      Vasilescu a servit publicului un venit de aproape 10 000 euro pe luna, desi nu i-a cerut nimeni informatii de insider, ci simpla publicare a declaratiilor de venituri. 

    Pai iar suntem mintiti! Unde e diferenta pana la 40000 euro,cifra lansata de ilustrul Isar?

    1. Pai iar suntem mintiti! De unde e diferenta de la 13 800euro, cifra lansata de ilustrul Isarrescu, la 16 000? Si de unde e diferenta de la 16 000, la 21 000?

      Savine, ilustrul Isar poate ca a mintit spunand 40 000 euro, dar a spus o singura cifra, in schimb, BNR si DNA au tot dat cifre diverse, de trei ori. Deci, cine minte "iar"?

      Ca sa minta "iar", trebuie sa schimbe cifra, dar cei care schimba cifra "iar" sunt Mugur Isarescu, Dan Suciu si DNA.

      Deci, cine minte "iar"? Nu-i asa ca ai tai mint "iar"?! 

      Deoarece conforrm bilantului Erste Firma EGB Ceps Holding a consolidat concernul BCR S A. CHISINAU sete logic sa existe spor de brutalitate cu cat ne deplasam spre est. Daca ar fi consolidat BCR SA aceasta plata suplimentara bineinteles ca ar fi fost fara temei. Desi nici argumentul temporal nu erste de neglijat, domnul Isarescu conform raport Financiar BCR supravegand firme care deja au fost sterse din registrul comerrtului pe principiul geniului eminescian...era pe cand nu s-s vazut...azi o vedem , dar nu in UE:-)

      Stați așa ca pana mâine suma poate creste.

      Sigur Isarescu a uitat vreo indemnizatie modica de vreo 5000 euro ca I s-a mai intamplat sa uite omul. 

      A uitat el credite de sute de mii de euro ,d'apoi câteva mii acolo.

      E omenește  

      Hehe cotele apelor dunării.

      Așa și cu veniturile lui Isarescu.

      Tot cresc cu după ploaie 

    Cine spunea că nu există Rai pe pământ înseamnă că n-a văzut veniturile de la Bancul National al României.

    Si pentru toata lumea veniturile lui Isarescu si publicarea salariilor e o victorie a sotului lui Gorghiu.De cand a scris pe blog s-a declansat jihadul ceea ce ma face sa cred ca sunt jocuri la un alt nivel, dar sa nu intram in detalii ca peretii au urechi.

    Sa ne mai amintim (ca lumea uita repede) cata valva s-a facut ca Mugurel face vin da? Ca nu plateste impozite sau ca are facilitati sau ca e conflict de interese sau ca duce cursu unde vrea ca sa exporte ieftin si pot s-o tin asa pana duminica. 

    S-au dat cifre de 40.000 euro pe luna. Nu pe Luna, acolo or fi 40.000 ca e viata mai usoara si lucrurile mai ieftine de 6 ori, deci acilea si se pune intrebarea unde e restul de la 21.000 cat zice ANI pana la 40.000? Sigur ca nu-l intreaba mimeni pe sotul lui Gorghiu cum a facut calaculele ca nu intereseaza pe nimeni, putea sa zica 60.000 da a fost baiat finut, s-a oprit la 40. Important e ca a dat in BNR si si-a atins scopul ca BNR a publicat salariile. Sigur ca ultrasii o sa sara sa spuna ca nu, ca legea, s-o respecte etc etc. Yeah yeah yeah. Acum se poate vedea de ce e atata interes sa intre politicul in BNR sau alti tineri la costum care stiu cu dobanzile si repo swapuri si alte jucarii de-astea, ca sunt bani multi si unora le e foame si n-au loc de Mugurel care s-ar putea sa prinda suta ca guvernator ca se tine bine si nu mananca cu paine. Si bea si vin curat rosu, care ajuta la inima deci...Problem.

    Acum ca am terminat si cu salariile de la BNR lumea va fi mai buna mai curata mai uscata si romanii dorm mai linistiti. Ce urmeaza? Ca sigur sotul lui Gorghiu mai are niste xl-uri pregatite cu calcule cu ceva. Targetul principal n-o fo atins. 

    1. Functionarii publici nepenali se apuca de facut vin pe SRL dupa ce parasesc institutiile statului independente.

      Functionarii publici isi publica declaratiile de venituri conform legii, nu la cererea opiniei publice. Evita astfel sa declare venituri de 10 000, 13 000, 16 000 sau 21 000 euro/luna, inca incomplete.

      Propaganda securista continua, dar se cam strânge lațul. 

      de ce spun lucru acesta? Daca in loc da urmareasca atent, perspicace si vioi pe nomazii bancari pe traseul de transhumanta Viena Bucuresti Chisinau eludeaza actualmente legea publicand pana la MINUTE discutiile statului inteleptilor de Pune intrebarea: cand corectam rapofi BCR pe 2015?

      Din ceea ce ai scris, m-a impresionat doar: " Sigur ca ultrasii o sa sara sa spuna ca nu, ca legea, s-o respecte etc etc. Yeah yeah yeah."

      Eventual, tineretul pofticios de scaun isarescian, de care pomenesti, nu se deosebeste in aceasta privinta - Legea, yeah, yeah, yeah. 

      Este o mentalitate decazuta, imoralitate fatisa, sa numesti "ultras", pe cel care militeaza pentru respectarea legii. 

      Ce faci tu?! 

      Ne indemni sa alegem pe cel intelept, intr-o competitie in care nici unul dintre concurenti nu respecta legea? 

      Mai intii sa respecte legea, abia apoi aleg omul. 

      Care a fost, frate, durerea lor cu legea asta?! 

      De ce au dat prilejul acestui repros?

      Pe ce te bazezi ca nu sint si alte devieri de la lege, de vreme ce "legea, yeah, yeah, yeah"?! 

      Cand am zis legea yeah yeah yeah ma refeream la faptul ca e un pretext, in spate sunt alte jocuri. Sigur ca legea e lege, nu discutam, desi de multe ori e ambigua si interpretabila, pe principiul daca vor sa te lege te leaga, cam asta e la noi. Si pariu ca s-au lasat greu cu publicarea veniturilor pentru ca sunt mari, iar de acum inainte sa vezi atacuri gen romanii mor de foame li se taie salarii, pensii si tot si aia la BNR se imbuiba din curs si dobanzi in cardasie cu bancile si gulerele albe. Asta o fo durerea lor. Si a oricui castiga mult in tara asta. Ne e frica sa spunem cat castigam ca sare lumea pe noi. Ca sigur banii aia sunt furati, luati de la stat deci de la noi toti yeah yeah yeah. La noi exista prezumptia de vinovatie de cand te nasti daca ai bani, toata viata trebuie sa dovedesti contrariul, indiferent cat stii, ce faci, ce riscuri iti asumi. Vezi si cat de iubit e Tiriac sau altii ca el. Human nature.

      De acord, pot fi jocuri in spate si presiunea politica pentru respectarea legii sa fie doar un pretext, ca aceia sa-si atinga scopurile.

      Avem o problema: BURSA nu face jocurile nimanui; subiectul a fost initiat de BURSA, la inceputul lunii ianuarie; faptul ca, ulterior, subiectul a fost confiscat politic nu incumba nici o responsabilitate ziarului BURSA, ci dispretului fata de lege a BNR, care a insistat in ilegalitate, chiar si dupa semnalarea ei publica.

      Am mai spus-o si o mai spun o data: comunicatorii BNR sint un dezastru, incapabili sa semnaleze conducerii ca publicul a formulat o problema reala si ca ea trebuie rezolvata efectiv, iar nu prin minciuni; iar Isarescu si-a cam pierdut charisma, daca nu chiar si limpezimea. 

      Am uitat sa semnez mesajul 5.5.

      dragul meu Rogue, daca ai fi citit scrisorile lui nea Mugurel catre nea Marin de la Francoforte ai fi descoprit un cuvant brutal: ELUDARE (ianuarie 2012).De cate ori folosesti matale aceasta notiune in limbajul zilnic?

    Unde-i lege nu-i tocmeală.

    Dar unde vede E.O. o victorie atât de clară a legii când (acum observ și eu pentru că nu m-a interesat subiectul) art. 1 din lege nu prevede deloc explicit unde trebuie să declare BNR veniturile. 

    La ANI sau public (pe site)?

    Prea multă patimă strică. 

    1. După 26 de ani este clar că nici obiectivele BNR nu sunt clare. Se compensează bieții comuniști și nici ei nu știu de ce. Economia e varză, o piață de desfacere, populația e un simplu șeptel obligat la creditare pentru consum, statele UE, altele decât cel român, dețin monopolurile, iar BNR n-are de făcut nimic și nici asta nu-i iese.

      Si, si - ANI si public, pe site-ul BNR.

      Intradevar, victoria legii nu este clara, de vreme ce declaratia BNR de 16 000 de euro este inadvertenta cu cea de la ANI, de 21 000 de euro. 

      Dupa cum vezi, legea este cu tocmeala si suma nu scade, ci tot urca, de parca am fi la licitatie. 

      Pentru respectarea legii, nu este prea multa patima. 

      In schimb, pentru eludarea ei, este prea mult penibil. 

      Ti-ai imaginat vreodata ca Banca Nationala a Romaniei va cobori atit de jos, pentru un nimic?! 

      Eu unul sint terifiat. 

      Ma intreb, acum, ce ascunde cealalta chestie, cea observata de mine mai de demult, ca BNR nu isi asuma informatiile pe care le furnizeaza publicului.

      Dupa cum vezi, din astfel de nimicuri explodeaza chestii surprinzatoare. 

      In declaratia de avere!!! Deci, la ANI si pe site!!

      Ar fi intelept da le publicam. Asa a grait domnul guvernator.:-) De numeste principiul RMO

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb