Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că măsurile de protecţie socială împotriva efectelor crizei ar putea include o creştere a salariului minim garantat şi a pensiilor mici, o variantă posibilă fiind introducerea pensiei minime obligatori.
"Una din priorităţile construcţiei bugetare pentru anul 2009 este protejarea categoriilor sociale vulnerabile, persoanele cu pensii şi salarii mici, astfel încât efectele crizei să fie cât mai mici", a declarat Videanu, citat de Newsin.
Ministrul a afirmat că vor creşte pensiile mici şi va avea loc o reevaluare a nivelului salariului minim pe economie.
"Se va discuta acest lucru cu partenerii sociali astfel încât nivelul salariului să crească până la nivelul sustenabilităţii din punct de vedere al coşului zilnic", a adăugat Videanu.
Întrebat dacă Guvernul ia în calcul introducerea pensiei minime garantate, ministrul Economiei a afirmat că aceasta este o variantă de lucru, în acest moment evaluându-se care sunt resursele pentru creşterea pensiilor.
O altă prioritate a bugetului pe anul în curs este, susţine Videanu, demararea unui program de investiţii publice care să ajute sectorul privat să compenseze pierderile provocate de căderea pieţelor externe.
De asemenea, ministrul Economiei a afirmat că este necesară o disciplină a cheltuielilor bugetare care să conducă la recâştigarea credibilităţii externe a României astfel încât să crească din nou ratingul de ţară, a cărui scădere provoacă dificultăţi în accesarea liniilor de finanţare externe.
Oficialul guvernului a explicat: "Lipsa de finanţare conduce la o scădere a cererii agregate în economie şi de aceea este necesar un program de investiţii publice care să compenseze pierderile. Vom avea o mare problemă cu sectorul privat, dacă nu vom avea acces la finanţare externă".
Ministrul a menţionat că şi statul are dificultăţi de finanţare a deficitului public.
"România s-a împrumutat nepermis de scump în anii trecuţi", a apreciat Videanu, acuzând precedentul Executiv că politicile economice pe care le-a promovat au condus direct la scăderea ratingului de ţară al României. "Scăderea ratingului are efect direct asupra mediului privat. România are greu acces la liniile de finanţare externă, iar costurile sunt foarte mari", a declarat ministrul.
O altă prioritate anunţată de Videanu a fost atragerea fondurilor europene într-o proporţie apropiată de 100%.
Pe de altă parte, pedelistul a admis că anumite zone se confruntă cu lipsa proiectelor însă a spus că această situaţie trebuie rezolvată, deoarece un grad redus de accesare a fondurilor venite de la UE va duce la o creştere a cheltuielilor, fapt ce va avea efect negativ asupra deficitului bugetar.
Conform prognozei lui Videanu, deficitul bugetar nu ar trebui să depăşească 2% astfel încât România să-şi recâştige credibilitatea pe pieţele externe de capital. De asemenea, ministrul Economiei estimează o creştere economică pentru anul 2009 de 2,5%.