Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat oficialilor FMI, în cadrul unei întâlniri de vineri, activitatea ministerului pe care îl conduce şi a punctat, în special, asupra celor două domenii strategice pe care le gestionează: politica industrială şi politica energetică.
Printre proiectele importante pe care Adriean Videanu le-a prezentat delegaţiei Fondului Monetar se numără proiectul de elaborare a strategiei de reindustrializare a României şi proiectul de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice.
Ministrul a arătat că o mare parte a angajamentelor asumate de Ministerul Economiei au fost respectate, iar excepţiile au fost generate de blocaje financiare.
Nemulţumirea ministrului Videanu a fost aceea că anumite companii profitabile, cum este Electrica, nu-şi poate derula programele investiţionale pe anul în curs din cauza datoriilor CFR.
Potrivit ministrului, pentru valorificarea potenţialului energetic al ţării, a reluat discuţiile cu marile companii străine (ENEL, E-ON, CEZ, GDF, RWE, Verbund şi Vattenfall).
Oficialii FMI şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda Guvernului nostru sprijin în procesul de controlare a cheltuielilor şi operare a investiţiilor, menţinând recomandările referitoare la monitorizarea cheltuielilor guvernamentale, astfel încât să existe mai multă disponibilitate pentru investiţii.
În plus, Videanu a informat delegaţia că a cerut companiilor din subordine, pentru o mai bună monitorizare a cheltuielilor, să prezinte bugetele pe anul viitor încă din luna septembrie a acestui an.
De asemenea, ministrul Economiei a anunţat înfiinţarea unui consiliu consultativ la nivelul ministerului, care să valorifice resursele existente în sectorul privat, mediul academic şi structurile de cercetare din zonele respective, astfel încât să existe o bună expertiză asupra managementului companiilor din portofoliul ministerului.