VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / RADU HANGA, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI: "O piaţă dezvoltată înseamnă acces mai simplu al companiilor la capital"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2021

Radu Hanga

Radu Hanga

Simplificarea mecanismului de taxare a investitorilor şi predictibilitatea cadrului legal - precondiţii pentru dezvoltarea pieţei de capital, conform repre­zentantului BVB

O piaţă de capital dezvoltată presupune, în primul rând, accesul mult mai simplu al companiilor la capitalul disponibil, a punctat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), adăugând că există o corelaţie pozitivă între dezvoltarea economică a unei ţări şi dezvoltarea pieţei de capital.

Radu Hanga a spus: "Credem că o piaţă de capital dezvoltată nu înseamnă neapărat lichiditate sau tranzacţii mai multe. Este vorba despre companii locale care au acces mult mai simplu la capitalul disponibil. Ceea ce este o precondiţie esenţială pentru dezvoltarea economică a ţării. Sunt nenumărate studii făcute la nivel global care arată corelaţia între dezvoltarea economică a unei ţări şi dezvoltarea pieţei de capital".

Preşedintele BVB a punctat că, pentru a dezvolta piaţa de capital, există două precondiţii necesare, respectiv simplificarea mecanismului de taxare a investitorilor şi predictibilitatea cadrului legal.

"Una este simplificarea accesului investitorilor la piaţă.

Ne dorim să avem mai mulţi investitori care să îşi plaseze capitalul disponibil în companiile locale listate. Iar în acest sens, este foarte importantă simplificarea interacţiunii cu fiscul (...). Avem o iniţiativă prin care vrem să punem piaţa de capital la nivel de egalitate cu depozitele bancare, adică taxare la sursă şi o anumită reducere a nivelului de fiscalitate pentru că, din punct de vedere tehnic, taxarea la sursă înseamnă trecerea de la taxarea netă a câştigurilor la taxarea brută. Avem discuţii în acest sens cu Ministerul Finanţelor şi cu instituţiile statului şi ne bazăm pe suportul lor pentru implementare", a spus Radu Hanga.

Iar a doua condiţie ţine de predictibilitate, a adăugat preşedintele operatorului pieţei noastre de capital.

"Întotdeauna, costul de finanţare al unei companii, indiferent că se face în cadru privat sau prin intermediul pieţei de capital, este afectat de riscul pe care-l presupune acea companie. Iar riscul este întotdeauna asociat şi cu predictibilitatea sau lipsa ei. O companie care evoluează într-un mediu predictibil, în care poate să îşi facă planuri pe termen lung, să ofere investitorilor o perspectivă pe termen lung cu privire la business-ul său, va avea condiţii de finanţare mai facile. Va avea un cost de finanţare mai scăzut, indiferent că vorbim de finanţarea bancară sau de cea prin intermediul pieţei de capital. Pentru că eu văd cele două zone ca fiind strâns conectate" a detaliat Radu Hanga.

Radu Hanga: "Dincolo de finanţare, cel mai important avantaj al listării este vizibilitatea"

"Ne aşteptăm să lansăm un indice pentru piaţa AeRO"

Pe lângă finanţarea creşterii afacerii, cel mai important avantaj adus de listarea la bursă pentru o companie este creşterea vizibilităţii, a subliniat Radu Hanga, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital.

Radu Hanga a spus: "Cred că dincolo de finanţarea creşterii afacerii, cel mai important avantaj al listării unei companii este vizibilitatea. În momentul în care o companie vine în piaţă, are acces la o scenă, presa începe să vorbească despre acea companie, apare un canal suplimentar de comunicare cu acţionarii şi consumatorii. Mai mult decât atât, cele două clase încep să se suprapună. Adică, prin cumpărarea de acţiuni, consumatorii devin parte a poveştii companiei. Practic, se creează o platformă prin care, pe de o parte există acces la finanţare, iar pe de altă parte există capacitatea suplimentară de a promova afacerea, de a o face mai vizibilă".

Aprecierile preşedintelui BVB vin într-un context în care, în ultima perioadă am asistat la un val de listări pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al bursei noastre, atât prin acţiuni cât şi prin obligaţiuni.

Radu Hanga a subliniat: "AeRO este o platformă care vine ca un complement al Bursei de Valori Bucureşti şi se adreseză companiiilor care sunt la început de drum. Cerinţele de raportare, cele privind nivelul capitalizării, sunt mai reduse. Vorbim despre minim 250.000 de euro capitalizare anticipată, pentru o companie care se listează şi atrage capital prin intermediul acestei pieţe. Am creat o platformă care ajunge foarte jos în zona ecosistemului antreprenorial şi ne bucurăm să vedem că funcţionează tot mai bine".

Conform celor declarate de preşedintele BVB, în ultimii doi ani, zece companii antreprenoriale au fost listate în piaţa AeRO, capitalizarea cumulată a acestor emitenţi fiind de aproape 200 milioane de euro.

"Dar cel mai important din punctul de vedere al trendului este că, din ultimele zece companii, şase au fost în acest an. Practic, vedem un interes crescut al companiilor pentru a accesa finanţarea prin intermediul pieţei AeRO a Bursei de Valori Bucureşti", a adăugat Radu Hanga.

De asemenea, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital a punctat că BVB are în vedere lansarea unui indice pentru piaţa AeRO, dar că totuşi este nevoie de o bază de selecţie mai mare a companiilor, astfel încât indicele să fie relevant pentru investitori.

"Pentru a fi relevant, un indice trebuie să fie investibil. Indicii sunt folosiţi ca benchmark pentru cei care investesc într-o piaţă - administratori de fonduri sau investitori individuali. Astfel, pentru a fi relevant, trebuie ca în componenţa indicelui să existe suficient de multe companii şi suficient de mari ca valoare, pentru a fi folosite ca vehicule de investiţii. Este un proiect la care lucrăm, vedem noi companii venind către piaţa AeRO şi ne aşteptăm să lansăm un indice pentru această piaţă", a spus Radu Hanga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb