VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Andrei Iacomi, George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2022



FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica a devenit o temă recurentă a ultimilor ani în piaţa noastră de capital, ultima variantă fiind vehiculată chiar luna trecută, când Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Reuters că Fondul Proprietatea (FP) va lista cel puţin 15% din producătorul de energie, în condiţiile în care statul nu poate să îşi vândă participaţiile la companiile pe care le deţine, din cauza unei legi votate în Parlament.

Listarea Hidroelectrica ar urma să fie introdusă pe ordinea de zi a unei adunări a acţionarilor companiei de către Fondul Proprietatea, iar Ministerul Energiei, ce deţine 80% din producătorul de energie, va vota "pentru", după cum reiese din declaraţiile ministrului, urmând astfel să se îndeplinească şi unul dintre angajamentele luate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Daniel Naftali, manager adjunct de portofoliu al Fondului, a afirmat săptămâna trecută, în cadrul Videoconferinţei "Forumul Investitorilor", organizată de Grupul de presă BURSA, că ţinând cont de dimensiunea pachetului de acţiuni, despre care spune că poate valora peste 2,5 miliarde de dolari, este necesară o listare duală a companiei, după modelul Electrica sau Romgaz, care au fost listate şi la Londra. În schimb, actori ai pieţei noastre de capital susţin că listarea producătorului de energie ar trebui făcută doar la Bursa de Valori Bucureşti.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, precum şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor sau Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, sunt adepţii listării Hidroelectrica numai la BVB, fapt ce va spori vizibilitatea bursei, va atrage investitori, va oferi fondurilor de pensii o nouă companie solidă în care să investească economiile românilor, va creşte lichiditatea, pe scurt va dezvolta piaţa noastră de capital.

În plus, listarea unui pachet semnificativ al producătorului de energie este văzută în piaţă drept elementul ce poate facilita intrarea noastră în categoria pieţelor emergente în ierarhia MSCI, agenţie ce are criterii cantitative mai ridicate decât FTSE Russell, unde piaţa noastră a intrat, în 2020, în categoria celor emergente secundare.

În ultimul său raport, Fondul Proprietatea evaluează Hidroelectrica la 42,64 miliarde de lei, cu 66% peste estimarea valorii companiei de la finele anului 2020, creştere apărută probabil, îndeosebi pe fondul situaţiei din piaţa energiei, unde în a doua parte a anului trecut am avut preţuri record, ce avantajează producătorii. Deţinerea de 20% pe care FP o are la Hidroelectrica este estimată la 8,53 miliarde de lei.

În aceste condiţii, dacă compania ar fi listată la evaluarea atribuită de către Fondul Proprietatea, producătorul de energie ar fi cea mai mare societate românească de la BVB prin prisma capitalizării, în condiţiile în care evaluarea bursieră a OMV Petrom se ridică la 26,6 miliarde de lei.

Dar, listarea Hidroelectrica este o poveste veche a bursei noastre, în care unii actori ai pieţei aproape că nu mai cred. "Noi la bursa de valori aşteptăm această companie de mai mult de zece ani. De multe ori mă tem că este o discuţie fără sfârşit, că mediul politic nu vrea de fapt această listare. Este un sentiment personal. Am discutat cu foarte multe guverne de-a lungul anilor şi niciodată această listare nu s-a finalizat", a spus Dan Paul săptămâna trecută, în cadrul Videoconferinţei "Forumul Investitorilor".

În prezent, listarea unei cote din participaţia majoritară pe care statul român o deţine la Hidroelectrica este blocată de legea 173/2020 adoptată de fosta majoritate parlamentară PSD-ALDE-Pro România, care interzice înstrăinarea participaţiilor statului timp de doi ani de la intrarea în vigoare a actului normativ. PNL a încercat să abroge dispoziţiile respectivului act normativ şi în acest sens a trimis în Parlament un nou proiect legislativ. Deşi iniţiativa legislativă a trecut de Senat în martie 2021, de atunci proiectul de lege stă blocat la Camera Deputaţilor.

CLAUDIU MUREŞAN, SENATOR USR: "Prezenţa la bursa din Londra ar face din Hidroelectrica un jucător major pe piaţa energetică regională"

FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Un proces de listare duală a companiei Hidroelectrica ar aduce avantaje legate, în primul rând, de posibilitatea de atragere a unor investitori internaţionali mari în portofoliul firmei respective, susţine senatorul USR Claudiu-Marinel Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, bănci şi piaţă de capital.

"Sunt un susţinător al Bursei de Valori Bucureşti şi îmi doresc dezvoltarea pieţei de capital locală pentru că am încredere că aceasta a devenit o platformă sustenabilă de finanţare a companiilor locale.

Despre listarea la bursă a Hidroelectrica se vorbeşte de mai bine de zece ani şi până acum nu s-a făcut prea mult in această direcţie. Este păcat că pierdem timp, bani şi oportunităţi. Listarea locală a Hidroelectrica ne-ar aduce mai aproape de statutul de piaţă emergentă şi de la MSCI. Proiectul poate aduce în prim-plan bursa locală, pentru că, cu certitudine, această tranzacţie va fi una dintre cele mai mari înregistrate în regiune în ultima perioadă. De asemenea, listarea la bursă a Hidroelectrica - chiar şi un pachet minoritar - ar transforma complet şi în bine modul în care operează compania şi ar oferi mai multă transparenţă, mai multă raţionalitate economică şi ar reduce semnificativ implicarea politicului.

Pe de altă parte, evident că o listare duală aduce şi avantaje legate, în primul rând, de posibilitatea de atragere a unor investitori internaţionali mari în portofoliul companiei. Şi mă refer aici la investitorii care nu au în momentul de faţă acces, nu sunt prezenţi pe BVB. De asemenea, prezenţa la Londra ar face din Hidroelectrica un jucător major pe piaţa energetică regională, statut pe care, după părerea mea, Hidroelectrica îl merită pe deplin", a declarat, pentru ziarul BURSA, senatorul Claudiu Mureşan.

Domnia sa a ţinut să precizeze că listarea companiei Hidroelectrica la London Stock Exchange trebuie pregătită din toate punctele de vedere, pentru reducerea oricărui risc.

"În acelaşi timp, nu ne putem uita în altă parte atunci când ni se arată posibile minusuri, şi mă refer aici la costurile aferente listării, la riscurile pe care le presupune prezenţa companiei pe o piaţă cu destul de multe întrebări fără răspuns apărute odată cu Brexit. Sper ca cei care iau decizia asta să o ia cu toate informaţiile pe masă, astfel încât, în final, să fie o decizie de succes", a concluzionat Claudiu Mureşan. (M.G.)

DANIEL NAFTALI, MANAGER ADJUNCT DE PORTOFOLIU FONDUL PROPRIETATEA: "Tranzacţia poate avea loc când vom fi convinşi că interesele acţionarilor sunt protejate"

FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Fondul Proprietatea (FP) este gata să listeze la bursă o parte importantă din portofoliul de acţiuni deţinut la Hidroelectrica, dacă Guvernul va aproba listarea companiei de stat, obiectiv care este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Pentru asigurarea evaluării corecte de către piaţă a companiei Hidroelectrica, reprezentanţii Fondului Proprietatea consideră însă că este nevoie de o listare duală a pachetului iniţial de acţiuni ce va fi scos la vânzare, atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la bursa din Londra.

"Având în vedere valoarea ofertei, pentru noi este foarte importantă structurarea sa corectă. De aceea, evident că, pe lângă listarea la Bursa de Valori Bucureşti, dorim ca listarea să fie realizată şi pe o bursă internaţională, având în vedere şi modelul companiilor Romgaz şi Electrica, care au realizat, pe lângă listarea principală pe BVB, şi o listare la Londra. Credem că listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă, tocmai această tranzacţie având rolul de a atrage investitori pe piaţa de capital şi într-o companie românească, investitori care până acum nu au investit. Sperăm ca toată piaţa să susţină acest demers de a continua programul de listare a companiilor de stat. Hidroelectrica este unul dintre cele mai importante obiective pentru noi. Sunt discuţii cu acţionarul majoritar, statul român, şi propunerea noastră este ca Fondul Proprietatea să realizeze oferta de vânzare. (...) Evident o astfel de tranzacţie poate avea loc în momentul în care noi, ca administratori ai Fondului Proprietatea, suntem convinşi că interesele acţionarilor noştri sunt protejate şi, în urma unei astfel de tranzacţii compania, în urma listării, este corect evaluată de piaţă. Vorbim despre o tranzacţie care ar putea avea o valoare de peste 2,5 miliarde dolari, o valoare semnificativ mai mare decât orice a avut loc doar pe piaţa de capital din România. Acesta este motivul pentru care noi considerăm că o listare duală este necesară", a declarat Daniel Naftali, manager Adjunct Portofoliu Fondul Proprietatea, în cadrul conferinţei "Forumul Investitorilor", eveniment organizat săptămâna trecută de Grupul de presă BURSA.

Reprezentantul Fondului Proprietatea a precizat că în PNRR există obligaţia asumată de statul român de a lista cel puţin 15% din capitalul Hidroelectrica până la 30 iunie 2023 şi obligaţia statului de a lista şi alte companii din portofoliul deţinut.

"Discuţiile noastre cu guvernul sunt în acest sens, de a realiza o listare cu acţiunile Fondului Proprietatea, ofertă publică cu acţiunile FP, chiar de 15% din capitalul social al Hidroelectrica, compania devenind ulterior companie listată şi statul român şi-ar îndeplini astfel obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană. Pentru ca acest proces să aibă loc e nevoie de o adunare generală a acţionarilor care să aprobe acest demers, AGA ce nu a avut încă loc", a spus Daniel Naftali.

Managerul Adjunct de Portofoliu al Fondului Proprietatea a menţionat că fondul nu şi-a schimbat strategia privind listarea Hidroelectrica, despre care factorii decidenţi din ţara noastră discută de mai bine de zece ani, şi a arătat că pentru accelerarea şi consolidarea tranziţiei pieţei de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă este nevoie de noi emitenţi.

"E vorba de companii mari şi din păcate chiar dacă am avut în ultimul an listări de companii private, se simte lipsa unor companii mari care, multe dintre ele se află în proprietatea statului român. De aceea, am militat pentru modificarea sau abrogarea legii 173/2020 aprobată de Parlament în timpul pandemiei, care interzicea statului vânzarea participaţiilor, chiar şi minoritare, la companiile de stat, blocând de facto listarea respectivelor companii la bursă. Din păcate, legea îşi produce în continuare efectele", a arătat Daniel Naftali.

Reprezentantul Fondului Proprietatea a precizat că, pentru listarea la bursă a companiilor de stat, condiţiile de piaţă actuale sunt favorabile, mai ales că anul 2021 a fost un an record pentru oferte publice iniţiale (IPO). (G.M.)

DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Listările sunt bune dacă sunt făcute doar acolo unde există compania"

FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Listările sunt bune dacă sunt realizate doar în ţările unde au sediul companiile, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, adăugând că listarea unei companii româneşti şi la Londra nu face decât să ajute piaţa de capital londoneză.

"Listările sunt bune pentru investitori în general şi pentru statul român în particular, dacă sunt făcute doar în locul unde există compania, adică Bursa de Valori Bucureşti. (...) A face o listare de dragul listării, pentru a atrage foarte mulţi bani, printr-o listare la Londra, nu ajută decât piaţa de capital din Londra.

Vrem o listare prin care să dezvoltăm piaţa de capital din România, vrem listări la Bucureşti, vrem ca statul român să listeze companii pentru transparenţă, vrem număr de investitori mai mare", a spus Dan Paul săptămâna trecută cu ocazia Videoconferinţei "Forumul Investitorilor", eveniment organizat de Grupul de presă BURSA.

Afirmaţia preşedintelui Asociaţiei Brokerilor a venit după ce Daniel Naftali, manager adjunct de portofoliu al Fondului Proprietatea, a spus că având în vedere dimensiunea ofertei, este necesară listarea duală a companiei Hidroelectrica.

Dan Paul a completat: "Listările trebuie să aibă un sens, nu să se facă de dragul de a lista o companie, de a aduce bani care rămân în conturile companiei şi nu sunt folosiţi (...). Fondul Proprietatea face un exit parţial şi avem o companie listată la care investitorii pot să cumpere acţiuni, iar acest fenomen este bun pentru toată lumea. Fondul Proprietatea ne-a ajutat mult în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă şi piaţa în general, dar listările trebuie să aibă sens. Eu ca membru în Consiliul Bursei şi participant în piaţa de capital din România militez pentru listări doar la Bucureşti, pentru că listările duble au fost chiar o prostie". (I.A.)

RADU CRĂCIUN, PREŞEDINTELE APAPR: "Suntem adepţii unei listări unice doar la Bursa de la Bucureşti"

FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), spune că membrii asociaţiei sunt pentru listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti.

Domnia sa ne-a transmis: "Listarea unei companii de anvergura Hidroelectrica este cu siguranţă un eveniment cu consecinţe benefice asupra întregii pieţe de capital din România. Pe de o parte, deoarece îi creşte vizibilitatea în rândul investitorilor străini, iar aceasta are un impact pozitiv şi asupra altor emitenţi listaţi. Pe de altă parte, pentru că marii investitori locali - precum fondurile de pensii private - vor avea posibilitatea să investească în emitenţi lichizi şi atractivi. În acest spirit, noi suntem adepţii unei listări unice doar la Bursa de la Bucureşti." (A.I.)

ADRIAN CODIRLAŞU, VICEPREŞEDINTE AL CFA ROMÂNIA: "Cred că piaţa noastră are capacitatea să absoarbă o listare de dimensiunea Hidroelectrica"

FP vrea listare duală a Hidroelectrica; actori ai pieţei noastre sunt adepţii listării doar la BVB

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, crede că piaţa noastră de capital are potenţialul de a absorbi listarea unui pachet de 15% din Hidroelectrica, şi consideră că ar fi bine ca producătorul de energie să se listeze numai la BVB.

Analistul CFA ne-a spus: "Este o perioadă foarte bună pentru listarea Hidroelectrica. Se pune accent tot mai mare pe energia verde, adică exact ceea ce face compania. Trendul va continua iar Hidroelectrica este exact compania adecvată în noua paradigmă. Iar preţurile energiei sunt la maxime. O combinaţie de factori mai bună pentru listare ca acum cu greu se va mai găsi".

Adrian Codirlaşu a adăugat: "Chiar dacă lichiditatea este încă mică, piaţa noastră de capital a crescut, este considerată emergentă, şi cred că are capacitatea să absoarbă o listare de dimensiunea Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere, ar fi bine ca Hidroelectrica să se listeze doar la Bursa de Valori Bucureşti. Va atrage mai mulţi investitori instituţionali străini la BVB, care după Hidroelectrica ar putea să mai cumpere şi alte companii, iar bursa va câştiga un emitent foarte important şi se va dezvolta". (A.I.)

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Hidroelectrica a obţinut un profit net de 2,56 miliarde de lei, un nou maxim istoric, potrivit unui raport al FP din noiembrie 2021. Profitul la nouă luni al Hidroelectrica este de peste două ori mai mare decât cel aferent primelor nouă luni din 2020, de 1,26 miliarde de lei, şi chiar mult peste cel realizat în tot anul anterior, de 1,45 miliarde de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru acest sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Daca Hidroelectrica se va lista si la Londra, interesul londonez pentru societate va fi exact cat este si pentru celelalte perle romanesti listate acolo, adica zero.

    Decat codas la oras, mai bine la mine-n sat fruntas. 

    1. Ăștia de la USR sunt programați sa facă exact împotriva României , au fost f bine îndoctrinați ( manipulați )slugile ăstora de afara si cand au venit la putere au știu exact ce vor sa facă( sa distrugă ) ... la fel și cu listarea asta , așa ceva ....

      Ai luat-o pe aratura rau de tot. Si asta la inceput de saptamana. Listarea este benefica numai in Romania. Ar ajuta din plin fondurile de pensii. Adica de unde ne vom lua banii de pensii. Noi din fondurile de pensii pilon 2, grangurii din conducerea Romaniei, din pilon 1. nu mai amintesd de cei cu pensii speciale...

      USR este un partid finanțat de afara care nu urmărește decât distrugerea României.

      Stie careva de ce creste SIF 5?

      A fost arestat Dragoi si gasca?

      L-au mazilit pe Marcu? 

      Da. Se intoarce Ciurezu.

      Ar fi rau, dar oricum multa mai bine decat cu cooperativa Dragoi-Lakis-Marcu (si trepadusi de sub ei).

      ...

    Până la urmă fiecare își vede interesul. Sigur că pt BVB ar fi mai bună o listare doar la BVB, dar FP vrea să își ia toate măsurile că vinde, așa că nu vrea să riște să vândă puțin lansând oferta doar aici. Și cum FP tot vinde din dețineri, probabil va vinde 20 la sută nu 15. Așa că, cum de listarea e la mana FP, probabil se va face dual cu 20 la sută.

    USR un partid care a franat dezvoltarea tarii prin ce au facut la guvernare,in PNRR si alte escrocherii.Au ajuns la guvernare prin manifestatiile platite(din ce am vazut),la care a participat inclusiv Iohanis si recompensate ulterior.Din pacate majoritatea politicienilor de pe scena politica a tarii,au urmarit au urmarit ineresul lor in primul rand si mai putin dezvoltarea tarii si bunastarea oamenilor de rand.Legea salarizarii si a pensiilor e foarte concludenta.Apa de ploaie pentru oamenii cu venituri mici.

    1. Psd, pro romania si alde au hotarat acum 2 ani ca statul nu poate sa vinda pe bursa un pachet minoritar de actiuni. Nicidecum usr pe care-l acuzi de franarea dezvoltarii tarii. Psd a fost din 1990 la carma Romaniei si nu a binevoit sa se apuce de construit o autostrada. Cine a capusat Hidroelectrica atatia ani de zile? Baietii destepti sprijiniti de psd si de catre ministrul de atunci Dan Ion Popescu. Au sifonat bani din retehnologizari fictive si contracte de furnizare de curent electic la valori ff mici.

    Au mai fost listari duale. Sa analizam si sa invatam din trecut. Nu ii cereti pareea lui Gradinescu el e degeaba pe la ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb