VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" / PARTICIPANŢII LA FORUMUL BURSA ANTICIPEAZĂ: 2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2022

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Piaţa noastră de capital este poziţionată bine şi aşteaptă investitori

Anul 2022 se prefigurează unul tensionat, marcat de inflaţie, creşterea dobân­zilor şi, mai nou, de incertitudini generate de crize geopolitice, conform participanţilor la Forumul Investitorilor, eveniment organizat săptămâna aceasta de ziarul BURSA, care a adus în atenţie subiecte privind piaţa noastră de capital şi perspectivele investiţionale pentru următorii ani.

Cei prezenţi la eveniment - reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ai fondurilor de investiţii, emitenţi, analişti, brokeri şi investitori individuali - au avertizat că în 2022 nu se va mai repeta evoluţia pozitivă din 2021, însă piaţa noastră este bine poziţionată şi îi aşteaptă pe investitori.

Remus Dănilă, Head of IR & Business Development în cadrul BVB, a declarat că actualul context este marcat de inflaţie, de creşterea dobânzilor şi tensiuni geopolitice, dar că piaţa noastră de capital este poziţionată suficient de bine încât să fie un mediu care să dea încredere investitorilor.

Răzvan Szilaghyi, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Raiffeisen Asset Management, a spus că 2022 va fi un an destul de dificil, având în vedere evoluţia inflaţiei şi evenimentele geopolitice, astfel că "trebuie să ne uităm la planul pe termen lung".

Şi Mihai Purcărea, CFA - Director General al BRD Asset Management, atrage atenţia că pe pieţe există o nelinişte destul de mare, care nu a mai fost observată de ani buni, din cauza inflaţiei mari şi a dobânzilor joase.

La fel, Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments, susţine că piaţa acţiunilor va traversa o perioadă dificilă şi în niciun caz nu se vor repeta tendinţele din ultimii doi ani.

Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners, a afirmat că anul 2022 este unul extrem de interesant, cu o serie de oportunităţi la orizont, însă este foarte important ca acestea să fie puse în scenă de fiecare investitor în parte, în linie cu aşteptările de risc şi randament asumate pentru perioada viitoare.

În opinia lui Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, chiar şi într-un context diferit de cel din 2021, optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022, iar Antonio Oroian, broker în cadrul SSIF Goldring, crede că tot mai multe IMM-uri vor face pasul către bursa noastră, în viitorul apropiat, dat fiind că piaţa de capital din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani.

BVB - pe tendinţă ascendentă în 2021, într-un climat internaţional favorabil activelor de risc

Anul trecut, BVB s-a înscris pe o tendinţă ascendentă, într-un climat internaţional favorabil activelor de risc. În 2021, toate coşurile de acţiuni ale pieţei noastre de capital au avut evoluţii spectaculoase.

Indicele BET, care reuneşte cele mai lichide nouăsprezece acţiuni de la BVB, a depăşit pentru prima dată în istorie pragurile de 12.000 şi 13.000 de puncte, încheind anul cu un avans de de 33,2%, în timp ce, cu tot cu dividende, indicele a avut un randament de 40%.

În ultimii zece ani, doar în 2019 indicii de la BVB au avut evoluţii peste cele de anul trecut.

Totodată, din punctul de vedere al listărilor, 2021 a fost un an record.

În 2021, după reculul puternic din anul anterior - cauzat de măsurile impuse de autorităţile de la nivel mondial pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, odată cu apariţia vaccinului şi ridicarea treptată a restricţiilor, economiile s-au instalat pe un trend solid de creştere, cu perspective de a obţine performanţe nemaiatinse de zeci de ani. Dinamica economică s-a reflectat în profiturile companiilor care, pe parcursul anului trecut, au raportat rezultate financiare preponderent peste estimări. Tot în 2021, Rezerva Federală din SUA şi Banca Centrală Europeană (BCE) au ţinut dobânzile la zero şi au continuat programele de relaxare cantitativă, urmărind să susţină astfel economia.

În acest context favorabil internaţional, alături de factori din plan intern, precum dividendele acordate de companii, prezenţa fondurilor Pilon II care asigură o cerere constantă pentru acţiuni şi free-float-ul relativ redus al multor companii importante de la BVB, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 34,67% anul trecut, în timp ce pentru indicele extins BET-XT cu tot cu dividende, randamentul a fost de 37,08%.

Remus Dănilă, head of Ir & Business Development, BVB: "La început de 2022 avem un mediu mai tensionat şi incert"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Contextul actual este marcat de inflaţie, creşterea dobânzilor şi, mai nou, tensiuni geopolitice, însă Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are companii bine poziţionate, declară Remus Dănilă, Head of IR & Business Development, în cadrul BVB, precizând: "La început de 2022 avem un mediu ceva mai tensionat, mai incert. Problemele sunt creşterea dobânzilor, inflaţia şi tensiunile geopolitice. Credem că Bursa de Valori din România şi piaţa noastră de capital este poziţionată suficient de bine încât să fie un mediu care să dea încredere investitorilor şi partenerilor noştri. Vedem la bursa noastră un mix tot mai bun de valoare, de companii solide, de companii bine poziţionate în contextul actual".

Reprezentantul BVB adaugă: "Vedem companii care, cu banii atraşi din listările şi rundele iniţiale de finanţare, s-au extins în străinătate, şi-au dezvoltat business-ul, au lansat produse, şi sperăm ca toate acestea să se vadă pe termen lung în succesul tuturor celor implicaţi".

Remus Dănilă subliniază că operatorul pieţei noastre de capital ţinteşte atragerea cât mai multor investitori la BVB, atât locali, cât şi străini, menţionând: "Investitorii locali sunt o ţintă strategică pentru noi. Vedem în continuare un nivel foarte mare al economisirii în România. Un nivel foarte ridicat al depozitelor bancare, dar în acelaşi timp o participare relativ redusă a populaţiei la bursă. Încercăm să dezvoltăm anumite proiecte, avem iniţiative prin care să facem bursa mai cunoscută în rândul investitorilor".(A.I.)

Răzvan Szilaghyi, preşedintele Consiliului de Administraţie al Raiffeisen Asset Management: "Guvernanţa companiilor listate - foarte importantă în viitorul investiţional"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Sunt perioade în care nu există o soluţie pe termen scurt, în piaţa de capital, este de părere Răzvan Szilaghyi, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Raiffeisen Asset Management, care consideră că investitorii trebuie să aibă la îndemână un orizont mai lung de timp: "Aceasta trebuie să fie busola. Dacă mă gândesc la retrospectiva pieţei de capital, mă gândesc la două lucruri. În primul rând, la orizontul de investire. În 2021, piaţa locală a avut o performanţă nemaipomenită, dar trebuie să ne gândim şi la cum alegem momentele între care calculăm acel randament, aşa încât am putea avea de-a face şi cu un factor arbitrar. Termenul lung trebuie să fie cel mai important. Eu nu aş investi în bursa de la Bucureşti pentru cei 30% din 2021 sau pentru ce aşteptări ar putea fi în 2022, ci pentru cei 15-20% - randamentul din ultimii cinci sau zece ani. Cred că 2022 va fi destul de dificil, având în vedere evoluţia inflaţiei şi evenimentele geo-politice. Trebuie să ne uităm la planul pe termen lung, pentru că provocări au fost şi vor mai fi. Ne uităm la episodul pandemic, când am avut o scădere destul de mare a pieţelor, dar în 6-9 luni pierderea a fost recuperată. Aceasta este esenţa - există întotdeauna provocări, dar ne uităm la evoluţia pe termen lung".

Răzvan Szilaghyi consideră un lucru foarte important faptul că dividendele pe care companiile le plătesc sunt mai mari decât cupoanele la împrumuturi, la obligaţiuni, care sunt mai mari decât ratele la depozitele bancare.

Printre altele, reprezentantul Raiffeisen Asset Management consideră că guvernanţa companiilor listate este un subiect foarte important în viitorul investiţional: "Eu cred că, la nivel de industrie, vedem un proces de transformare. Subiectul ESG este foarte la modă. Noi, ca investitori, facem parte dintr-o piaţă care se transfomă la nivelul tuturor stakeholderilor şi sunt subiecte care pot vaforiza sau pot defavoriza investiţile în companii. Când există anumite implicaţii din zona de guvernanţă sau de mediu sau în zona socială, evaluarea companiei sau apetenţa de a investi în compania respectivă poate fi afectată.

Există toţi factorii macro-economici care sunt foarte importanţi şi este foarte greu să nu ne gândim la inflaţie, la evenimentele geo-politice, la modul în care companiile se vor transforma, dar lăsându-le de-o parte pe acestea, trebuie vorbit despre zona de guvernanţă. Faptul că avem investitori instituţionali care devin din ce în ce mai importanţi - fondurile de pensii de exemplu, dar şi fonduri de investiţii care investesc preponderent în acţiunile listate la BVB şi care cumulează peste 2 miliarde lei investiţi - mă face să mă gândesc la trei direcţii ce trebuie menţionate. Una dintre aceste direcţii, care vine de la nivel european, este că vom fi activişti; o alta este reprezentată de faptul că vom ţine cont de criteriile de ESG în deciziile noastre (în procesul decizional şi de guvernanţă aş pune această direcţie pe primul loc) şi a treia este tendinţa să dăm posibilitatea investitorilor să aleagă. Până acum, investitorii în fonduri de investiţii au ales pe ce zonă să meargă, acum tindem către zona în care să putem pune, de exemplu, o declaraţie la dispoziţie (impactul pe care investitorii îl pot avea asupra economiei şi asupra societăţii în ansamblu) şi feedbackul va veni în mod direct de la investitor, inclusiv pe zona de guvernanţă". (E.O.)

Mihai Purcărea, CFA, directorul general al BRD Asset Management: "Băncile centrale nu par să fie salvatorii pieţei"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Pe pieţe există o nelinişte destul de mare, care nu a mai fost observată de ani buni, spune Mihai Purcărea, CFA - Director General al BRD Asset Management, făcând referire la inflaţia mare şi dobânzile reduse. Domnia sa afirmă: "În 2022 putem vedea o nelinişte destul de mare în pieţe. Nu am mai avut de foarte, foarte mulţi ani o perioadă cu inflaţie mare şi dobânzi atât de joase. În toţi anii precedenţi - de la criza financiară din 2088-2009 -, a existat un salvator în pieţe, şi anume: băncile centrale, care au tipărit bani, au injectat lichiditate. Acum este destul de diferit, băncile centrale nu mai par să fie salvatori pentru că mandatul lor principal este acela de a lupta cu inflaţia, iar în momentul de faţă inflaţia le pune probleme, deci nu mai au libertatea să ajute pieţele. Mai mult, s-ar putea ca anul acesta băncile centrale să fie un inamic al pieţelor, în lupta pe care o vor duce pentru diminuarea impactului inflaţiei. S-ar putea să vedem un impact destul de negativ în pieţele financiare".

În opinia reprezentantului BRD Asset Management, perioada actuală seamănă puţin cu cea de la începutul anilor 2000, când, la fel ca acum, erau evaluări destul de ridicate ale companiilor, iar băncile centrale au început să crească dobânzile destul de agresiv din cauza inflaţiei. Dar, conchide domnul Purcărea, în ultimii 10-12 ani "nu am mai văzut o piaţă de genul acesta". (A.V.)

Milan Pruşan, managing director, NN Investment Partners: "Parcurgem perioade cu volatilitate ridicată"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Anul 2022 oferă o serie de oportunităţi, iar orizontul de timp trebuie lărgit pentru că parcurgem perioade cu volatilitate ridicată, declară Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners. Potrivit domniei sale, ce a funcţionat în anii anteriori din perspectivă investiţională probabil că va trebui ajustat semnificativ, iar anumite clase de active care nu au fost foarte atractive vor redeveni interesante în trimestrele următoare.

Milan Pruşan afirmă: "Anul 2022 este unul extrem de interesant. Sunt o serie de oportunităţi la orizont, însă este foarte important ca acestea să fie puse în scenă de fiecare investitor în parte, în linie cu aşteptările de risc şi randament asumate pentru perioada viitoare. În termeni generali, cred că orizontul de timp trebuie lărgit puţin pentru că parcurgem perioade cu volatilitate ridicată şi cu un nivel al incertitudinii la fel de ridicat, şi automat trebuie să ne luăm o serie de plase de siguranţă. Aşteptările noastre trebuie calibrate cu realitatea economică. Aş adăuga la riscul inflaţiei, riscul deciziilor guvernamentale mai puţin predictibile. Băncile centrale trebuie să fie mult mai agile decât au fost în anii anteriori. Vine şi riscul oboselii de după pandemie, care poate să însemne o scădere a încrederii investitorilor, o scădere temporară a încrederii în consum şi o serie de nemulţimiri sociale, care pot deveni mai prezente pe parcursul lui 2022 în diverse geografii".

Oficialul NN Investment Partners menţionează că există o nevoie de gestionare mai bună a contextului global: "Am parcurs decenii întregi de globalizare care în 2022 ne aduc un transfer aproape imediat al inflaţiei dintr-un continent în altul. Este o realitate cu care va trebui să ne obişnuim să trăim, nu o să fie un episod pasager. Ce a funcţionat în anii anteriori din perspectivă investiţională, probabil că va trebui ajustat semnificativ şi sunt sigur că anumite clase de active care nu au fost foarte interesante în anii anteriori, în trimestrele viitoare vor redeveni interesante. Este vorba despre mărfuri, dar totodată este probabil ca în următoarele două-trei trimestre să se discute diferit despre obligaţiunile emise de ţările emergente şi de cele cu monedă forte, chiar şi de obligaţiunile emise în monedă locală".

Potrivit domnului Pruşan, în prezent traversăm o perioadă de tranziţie în pieţele financiare, iar investitorii trebuie să îşi reechilibreze portofoliul. Milan Pruşan spune: "Este o tranziţie, o rotaţie. Trebuie dezvoltat portofoliul, reechilibrat, poate o supraexpunere pe sectorul tehnologic ar trebui recalibrată astfel încât sectoarele mai tradiţionale - energetic, financiar - să aducă o poză ceva mai frumoasă pentru portofoliile individuale în trimestrele viitoare (...). Investitorii cu un profil de risc mai scăzut, care tradiţional preferă obligaţiunile - corporative sau guvernamentale - se vor putea reîntoarce la această clasă de active. Avem o piaţă de capital, inclusiv pe zona instrumentelor cu venit fix, destul de stabilă şi din ce în ce mai vizitată de investitori, iar lucrul acesta trebuie să continue în anii următori".

Trebuie să construim pe această fundaţie a anilor trecuţi, inclusiv pe creşterea indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti, să atragem din ce în ce mai mulţi investitori, inclusiv de retail, care să aibă portofolii mai echilibrate, cu o perspectivă ceva mai lungă şi să intre în acest maraton cu încrederea că îl pot duce cu bine la bun-sfârşit, conchide Milan Pruşan. (M.G.)

Alexandru Stânean, CEO Teraplast: "Optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022 pe piaţa de capital"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022 pe piaţa de capital, este de părere Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, care subliniază: "Atât cei de la PWC, cât şi specialiştii de la JP Morgan văd, în special pe zona de acţiuni, un optimism, fie el şi moderat, care va domina pieţele în acest an".

Una din provocările pentru emitenţii de pe BVB este reprezentată de exerciţiul complicat şi nou numit scorurile ESG, completează Alexandru Stânean, care consideră că atât publicarea scorurilor ESG, cât şi îmbunătăţirea lor în timp va deveni un «must» în următoarea perioadă, pentru că viitorul va trebui să fie unul verde şi toţi emitenţii vor fi obligaţi să îşi ia angajamente în această direcţie.

Printre altele, Alexandru Stânean speră ca 2022 să fie anul în care vor fi ridicate restricţiile impuse în timpul pandemiei. CEO TeraPlast conchide: "Pandemia lasă efecte de care nu vom scăpa în acest an - preţurile materiilor prime, costurile din energie, mai mult decât duble în unele cazuri. Va trebui să învăţăm să trăim cu aceste efecte dincolo de limita restricţiilor şi să ne organizăm pe măsură". (E.O.)

Antonio Oroian, broker, SSIF Goldring: "Cred că multe IMM-uri vor face pasul către bursă"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Antreprenorii au înţeles că piaţa de capital reprezintă, poate, cel mai bun mijloc de finanţare a afacerilor, crede Antonio Oroian, broker în cadrul SSIF Goldring, în condiţiile în care, bursa noastră a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani. În plus, brokerul se aşteaptă ca tot mai multe IMM-uri să facă pasul către bursă, în viitorul apropiat.

Reprezentantul Goldring declară: "Piaţa de capital din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, din punctul de vedere al companiilor listate, cât şi al numărului de persoane care au devenit investitori. Rundele de finanţare derulate prin intermediul bursei au atins niveluri record în 2021, depăşind practic nivelul de un miliard de euro. Toate aceste lucruri se datorează în primul rând implicării Bursei de Valori Bucureşti, dar şi a celorlalţi participanţi, cum am fost şi noi, care am promovat oportunităţile atragerii de finanţare prin intermediul pieţei de capital. Iar antreprenorii au înţeles că piaţa de capital reprezintă, poate, cel mai bun mijloc de finanţare a afacerilor".

Antonio Oroian adaugă că Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate foarte mare pentru dezvoltarea României. "Vedem şi aceste măsuri care se vor lua pentru listarea mai multor companii la bursă. Vorbim despre 200.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piaţa Reglementată sau 25.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piaţa AeRO. Sunt bani suficienţi, care reuşesc să acopere taxele fixe pe care le au companiile cu instituţiile pieţei de capital în momentul admiterii la tranzacţionare şi chiar o mare parte din componenta variabilă a acestor costuri", punctează brokerul de la Goldring.

Din punctul său de vedere, este destul de dificil de anticipat care va fi sectorul vedetă al acestui an în piaţa noastră de capital, dar iese în evidenţă faptul că tot mai multe companii din domeniul tehnologic fac pasul către bursă, ceea ce este de bun augur pentru dezvoltarea pieţei. "Cred că vor fi multe companii de genul IMM-urilor care vor face pasul către bursă. Chiar acesta este şi unul dintre criteriile pentru acele fonduri din partea PNRR", conchide Antonio Oroian. (A.I.)

Vlad Popescu, CEO şi preşedintele consiliului de administraţie al NOROFERT: "2021 este un an de referinţă în istoria Bursei din România"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

2021 este un an de referinţă în istoria bursei din România, din punct de vedere al listărilor, spune Vlad Popescu, CEO şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Norofert S.A. În opinia domnului Popescu, evenimentele geo-politice actuale nu ajută piaţa de capital: "Au fost zile cu scăderi considerabile. Nu cred că este o problemă de încredere în piaţa de capital românească, ci o problemă globală. Pentru anul acesta, vedem şi mai multe investiţii de retail şi credem că va creşte numărul investitorilor". (E.O.)

Rudolf Vizental, CEO Roca Investments: "aştept o serie de corecţii"

2022 - un an al tensiunilor, marcat de inflaţie şi de creşterea dobânzilor

Piaţa acţiunilor va traversa o perioadă dificilă şi în niciun caz nu se vor repeta tendinţele din ultimii doi ani, este de părere Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments, care subliniază: "Nu văd o perioadă foarte optimistă, aştept o serie de corecţii, o mutare a lichidităţii din zona de acţiuni în cea de obligaţiuni. Nu se vor repeta tendinţele din 2020 şi 2021, de aceea, ca investitori, avem nevoie de răbdare pentru că pe piaţa de capital profitul nu se face atunci când cumperi, nici atunci când vinzi, ci atunci când ai răbdare".

Unul dintre efectele măsurilor luate de către autorităţile din întreaga lume pentru limitarea răspândirii pandemiei este inflaţia, care a început să crească semnificativ în a doua parte a anului trecut şi care deja a început să forţeze băncile centrale să crească ratele dobânzii de politcă monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb