VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / VALENTIN VANCEA, DIRECTORUL GENERAL ADJUNCT IT & OPERAŢIUNI, PATRIA BANK: "Mă aştept să avem o creştere susţinută a intermedierii financiare, în acest an"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Valentin Vancea

Valentin Vancea

"Băncile comerciale trebuie să se adapteze la noua realitate"

Dacă anul trecut, în plină criză generată de pandemia Covid-19, sistemul bancar a dat dovadă de rezilienţă, anul acesta va fi de creştere, este de părere Valentin Vancea, Directorul General Adjunct IT & Operaţiuni în cadrul Patria Bank.

Domnia sa a spus: "Anul trecut, în condiţii de criză sanitară, sistemul bancar a dat dovadă de rezilienţă. Iar dacă ar fi să ne uităm în urmă, la perioada crizei anterioare, putem să vedem cât de pregătit este acum sistemul bancar. Vorbim de un nivel de capitalizare foarte ridicat şi de o lichiditate absolut confortabilă. Dacă anul trecut a fost un an în care sistemul bancar a arătat o rezilienţă, anul acesta este un an de creştere".

Reprezentantul Patria Bank a adăugat: "Practic creşterea se vede - nivelul de intermediere non-guvernamentală a cresciut foarte mult, vorbim de o creştere cu 8%. Chiar dacă într-adevăr se aşteaptă ca PIB-ul să recupereze nivelul din 2019 la sfârşitul acestui an, există anumite sectoare de activitate care au performat foarte bine şi unde vorbim de o creştere constantă. Este vorba despre sectorul construcţiilor, de partea de IT, care a funcţionat extraordinar de bine. Iar băncile au dovedit şi în anul anterior că nu au fost decuplate de la evoluţia economiei reale. Băncile au fost actori, au fost aproape de ceea ce s-a întâmplat în economie, iar partea de creditare şi de intermediere nu a stagnat, ci dimpotrivă a crescut. Mă aştept ca în acest an să avem o creştere susţinută a gradului de intermediere financiară".

Pe de altă parte, Valentin Vancea a atras atenţia că băncile comerciale trebuie să se adapteze la noua realitate a mediului financiar, ce cuprinde sisteme precum fintech şi blockchain, care fac parte tot mai mult din viaţa clienţilor.

Reprezentantul Patria Bank a spus: "În industrie se vorbeşte foarte mult în ultimul timp de fintech, de blockchain. Practic, şi nu o spunem doar noi, băncile comerciale, ci au început să o spună foarte apăsat şi supraveghetorii şi reglementatorii, aceste iniţiative care păreau acum câţiva ani destul de timide, au accelerat foarte puternic în ultimii ani şi anumite porţiuni de activitate care tradiţional erau ale băncilor s-au dus încetul către aceşti actori. Practic, şi din această perspectivă băncile comerciale trebuie să se adapteze la noua realitate. Către ceea ce doresc clienţii".

Conform celor spuse de Valentin Vancea, potrivit studiilor realizate atât la nivelul pieţei bancare româneşti cât şi la nivelul pieţei bancare europene, clienţii între 25 şi 50 de ani au o apetenţă foarte mare pentru accesul digital al serviciilor bancare.

"În anii anteriori, conform acestor studii, clienţii de peste 50 de ani aveau o anumită reticienţă în accesarea serviciilor bancare remote (n.r. de la distanţă). Poate că şi din perspectiva faptului că apreciau şi apreciază în continuare relaţia umană, contactul cu un consilier de vânzări, cu un consilier de credit etc. În schimb se observă, probabil şi în urma efectelor pandemiei, că şi această categorie de clienţi a început să prefere accesul remote al serviciilor digitale", a spus Valentin Vancea, care a adăugat : "Cred că vedem nişte evoluţii fantastice la nivelul sistemului bancar românesc şi sunt absolut convins că vor continua. Practic, vorbim de o evoluţie cantitativă şi calitativă a ceea ce înseamnă digitalizare, dar poate că accentul a fost foarte mult pus pe platforme. Pe platforme prin care clienţii pot să acceseze deschiderea on-line a unui cont, constituirea unui depozit, semnarea unor contracte prin semnătură electronică calificată. Cred că din ce în ce mai mult ne vom duce pe partea de adaptabilitate a produselor. Tocmai pentru a putea să contracarăm, şi spun asta într-un sens pozitiv, tot ceea ce înseamnă fintech-uri şi blockchain".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb