ZIARUL BURSA

18 iunie 2021
Ediţia din 22.01.2025
Cristian Popa

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / CRISTIAN POPA, MEMBRU ÎN CA AL BNR: "În BNR avem un mix interesant de tinereţe şi experienţă, care face lucrurile să meargă "

E.O.Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Popa: "Pericolul inflaţionist nu trebuie omis; ţara noastră importă inflaţie" 

Dacă în criza din anul 2008 băncile erau parte a problemei, în 2020 sectorul bancar a fost parte a soluţiei, susţine Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administraţie din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta subliniază că indicatorii din sistemul nostru bancar sunt la nivelul celor din UE sau chiar mai buni. Printre altele, reprezentantul băncii centrale a menţionat: "Sistemul bancar de la noi a învăţat mult din criza precedentă, ceea ce se vede în rezultatele sectorului - toţi indicatorii bancari arată bine.

Avocatul Alexandra Ianul: "Decizia CCR opreşte practica aberantă a instanţelor"

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ - CONSTITUŢIONALĂ Avocatul Alexandra Ianul: "Decizia CCR opreşte practica aberantă a instanţelor"

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 18 iunie 2021

În ultimii ani, instanţele au considerat că nu este impreviziune o apreciere a cursului de peste 100%, subliniază Alexandra Ianul  

Alin Iacob, AURSF: "Restabilirea încrederii consumatorilor în bănci - element vital pentru o funcţionare sănătoasă a sistemului bancar"

CREDERE: "Foarte mulţi debitori au obţinut hotărâri defavorabile în instanţe, deşi creşterea francului elveţian în raport cu leul a generat un dezechilibru contractual evident"

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) conform căreia Legea dării în plată este constituţională, cu o singură excepţie, opreşte practica "aberantă" a instanţelor, care, în ultimii ani, au considerat, în majoritate, că nu este impreviziune o apreciere a cursului de peste 100%, consideră avocatul Alexandra Ianul (fostă Burada), care a susţinut constituţionalitatea legii.

Bogdan Neacşu

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / BOGDAN NEACŞU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ROMÂNE A BĂNCILOR: "Cuvântul cheie al anului 2020 a fost adaptarea, iar pentru 2021 acesta este creşterea"

A.V.Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

"Solvabilitatea şi lichidităţile băncilor, la nivel foarte solid" 

Cuvântul cheie al anului 2020 a fost adaptarea - atât pentru sistemul bancar, cât şi pentru economia reală, iar pentru 2021, cuvântul cheie este creşterea, spune Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi directorul general al CEC Bank, care subliniază că sistemul bancar din ţara noastră se află la un nivel foarte solid atât din perspectiva solvabilităţii, cât şi a lichidităţii, lucru dovedit şi la momentul la care a izbucnit pandemia, pe neaşteptate, în 2020.

Daniel Szekely

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / DANIEL SZEKELY, DIRECTORUL EXECUTIV CLIENŢI IMM ŞI MICROBUSINESS, BANCA TRANSILVANIA: "Există interes pe zona de creditare"

A.V.Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

"Anul 2021 va fi mult mai bun decât 2020 şi 2019"  

Anul 2021 va fi, cu siguranţă, mult mai bun decât 2020 şi 2019, potrivit domnului Daniel Szekely, directorul executiv al diviziei de Clienţi IMM şi MicroBusiness din cadrul Băncii Transilvania, care declară: "Dacă mă uit la cifrele de acum, observ mai mulţi factori care arată că lucrurile vor merge înspre bine.

Claudiu-Marinel Mureşan

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / CLAUDIU MUREŞAN, PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ACTIVITATE BANCARĂ DIN SENAT: "Clienţii sectorului bancar vor forţa digitalizarea instituţiilor publice"

George MarinescuBănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Digitalizarea sectorului bancar va avea efecte benefice în sectorul public, deoarece clienţii băncilor vor forţa instituţiile publice să îşi digitalizeze activitatea, susţine Claudiu-Marinel Mureşan, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului.

Valentin Vancea

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / VALENTIN VANCEA, DIRECTORUL GENERAL ADJUNCT IT & OPERAŢIUNI, PATRIA BANK: "Mă aştept să avem o creştere susţinută a intermedierii financiare, în acest an"

A.I.Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

"Băncile comerciale trebuie să se adapteze la noua realitate" 

Dacă anul trecut, în plină criză generată de pandemia Covid-19, sistemul bancar a dat dovadă de rezilienţă, anul acesta va fi de creştere, este de părere Valentin Vancea, Directorul General Adjunct IT & Operaţiuni în cadrul Patria Bank.

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

VIDEO - JURNAL DE CĂLĂTORIE Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Emilia OlescuCompanii / 18 iunie 2021

Cu circa 700.000 de locuitori, aproape 40 de milioane de rădăcini de măslini, cu 1 milion de oi şi capre declarate oficial, cu legende despre zei, istorie şi cultură, cu 440 de plaje, cu munţi şi platouri naturale, hoteluri de lux care uimesc prin opulenţă şi arhitectură, cu cel mai bun ulei de măsline şi delicatese unice prin naturaleţea şi originalitatea lor, Creta sau Insula lui Zeus - cea mai mare dintre cele 6000 de insule ale Greciei - este un loc de vis, unde lucrurile se întâmplă pas cu pas ("siga-siga", cum spun localnicii), preferat de turişti din toate ţările.

Dumitru Nancu

VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / DUMITRU NANCU, DIRECTORUL GENERAL AL FNGCIMM: "Creşterea economică a ţării noastre se datorează în primul rând programului IMM Invest"

A.I.Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Întreprinderile care au beneficiat anul trecut de programul IMM Invest au întors în economie 13 miliarde lei, conform directorului FNGCIMM 

Creşterea economică a ţării noastre se datorează în primul rând programului IMM Invest, este de părere Dumitru Nancu, Directorul General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM).

Sufrageria mă-sii de viaţă!

Cornel CodiţăEditorial / 18 iunie 2021

Cornel Codiţă

"Ei, şi eu am visat încă din copilărie să fiu subaltern, dar nu mi-a mers. Am fost avansat o dată... şi încă o dată şi încă o dată şi... iată-mă la 45 de ani directorul cooperativei Avîntul Mobilei. E foarte trist, Gore, dar asta e! /.../ O, Doamne, Doamne, sufrageria mă-sii de viaţă... Da, ce vină am eu, mă, că sunt capabil? Ce vină am eu, că am atîta spirit organizatoric? Ce vină am eu că sunt dat dracului de deştept? Ia spune, ce vină am eu?"

Lupta împotriva dopajului, intensificată înainte de startul JO

O.D.Sport / 18 iunie 2021

Dopajul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale sportului actual. În ciuda pedepselor drastice, încă mai există sportivi dispuşi/forţaţi să trişeze. Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA) a anunţat o creştere a numărului controalelor antidoping în întreaga lume, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în ciuda pandemiei de coronavirus: "Aşa cum s-a anunţat în mai, numărul total al eşantioanelor recoltate de OAD (organizaţii antidoping) este în creştere rapidă, în ciuda actualei pandemii de Covid-19".

EUROPAfest, concerte cu artişti din 20 de ţări

EUROPAfest, concerte cu artişti din 20 de ţări

O.D.Cultură / 18 iunie 2021

Revenirea la normalitate din punct de vedere al evenimentelor culturale este evidentă, agenda acestei veri stă drept mărturie.

Pe 16 iulie, Festivalul Internaţional EUROPAfest îşi va deschide porţile şi invită "lumea bună să i se alăture într-un maraton de 9 zile de evenimente pline de culoare şi rafinament". Artişti din 20 de ţări - Argentina, Aruba - Insula Caraibe, Azerbaidjan, Australia, Austria, Brazilia, Columbia, Coreea de Sud, Cuba, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Polonia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Ţările de Jos şi Ucraina vor prezenta producţii muzicale în spaţii de concert tradiţionale şi neconvenţionale.

Vaccin pentru un loc la cămin

Vaccin pentru un loc la cămin

O.D.Miscellanea / 18 iunie 2021

Viaţa de student nu este deloc simplă în pandemie. Regulile se schimbă şi devin tot mai stricte şi nici măcar locuitul la cămin nu mai este la înde­mâna oricui. Studenţii Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) care doresc să folosească, peste vară, căminele în scop personal, în regim hotelier, trebuie să se vaccineze anti-COVID-19, în timp ce studenţii care au peste vară activităţi didactice obligatorii nu sunt condiţionaţi de vaccin.

Salvaţi copiii militează pentru dreptul constituţional la alocaţia de stat

O.D.Miscellanea / 18 iunie 2021

Organizaţia Salvaţi Copiii reaminteşte factorilor de decizie că dreptul la alocaţia de stat este consacrat constituţional şi se acordă fără discriminare tuturor copiilor şi adolescenţilor din România. Organizaţia a trimis o scrisoare deschisă pe această temă către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul unei formaţiuni care a făcut propuneri legate de alocaţie: "În contextul dezbaterilor actuale cu privire la majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi luând în considerare propunerea formaţiunii politice pe care o conduceţi de a stabili valori diferite ale alocaţiei în funcţie de veniturile familiilor, Salvaţi Copiii doreşte să vă reamintească că dreptul la alocaţia de stat este consacrat constituţional şi se acordă fără discriminare tuturor copiilor şi adolescenţilor din România. Din acest motiv, orice proiect de lege care va urmări impunerea unui cuantum variabil sau deductibilitatea alocaţiei din impozitul pe venit este neconstituţională şi contravine vădit principiului general al nediscriminării prevăzut de Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Conform articolului 49 (2) din Constituţia României, «Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap». Singura interpretare posibilă a acestui text constituţional presupune respectarea caracterului universal al acordării dreptului la alocaţie.

OPINII Până şi JP Morgan investeşte în cash

Cristian DogaruInternaţional / 18 iunie 2021

CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, declara recent că banca de investiţii stochează 500 miliarde dolari pentru ca aceştia să fie plasaţi la momentul oportun în instrumente monetare ce vor fi favorizate de creşterea previzibilă a dobânzilor. Şeful JP Morgan estima că banca îşi va păstra respectiva poziţie o perioadă considerabilă de timp, în aşteptarea efectelor inflaţiei (care nu va avea un caracter tranzitoriu, cum suntem azi asiguraţi, n.n) şi că nu va investi acum în tilturi ale trezoreriei (dobânzile sunt încă foarte mici) sau alte active. Faptul că o bancă de investiţii recomandă rămânerea pe cash în aşteptarea investiţiilor profitabile în instrumente monetare, ar trebui să ne dea de gândit. Până acum, cuvântul de ordine era fuga de pe astfel de plasamente din cauza randamentelor reduse, dar această paradigmă ar trebui să se schimbe dacă inflaţia se înşurubează bine în economiile dezvoltate.

Plângerile contravenţionale, judecate online

PROIECT LEGISLATIV: Plângerile contravenţionale, judecate online

I.Ghe.Miscellanea / 18 iunie 2021

Plângerile contravenţionale şi solicitările de înlocuire a sancţiunii amenzii contravenţionale cu munca în folosul comunităţii ar urma să fie soluţionate exclusiv în şedinţe de judecată desfăşurate în sistem online, dacă un proiect de lege iniţiat, ieri, de 29 deputaţi liberali, va fi adoptat de Parlament.

Iniţiatorii actului normativ consideră că şedinţele de judecată online vor duce la soluţionarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile şi la creşterea gradului de acces la justiţie prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare şi de apărare.

Licitaţie eşuată pentru Ministerul Finanţelor

Licitaţie eşuată pentru Ministerul Finanţelor

M.G.Macroeconomie / 18 iunie 2021

Ministerul Finanţelor a mai bifat ieri o nouă licitaţie eşuată în palmaresul acestui an, a opta la număr din a doua jumătate a lunii februarie încoace, în condiţiile în care în pieţele internaţionale se manifestă o serie turbulenţe financiare pe fondul recalibrării aşteptărilor investitorilor cu privire la conduita politicii monetare a Federal Reserve (Fed).

Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată o cerere anemică de doar 296 milioane de lei pentru licitaţia de titluri de stat cu scadenţa iunie 2026 prin care Ministerul voia să împrumute din piaţă 600 de milioane de lei. Investitorii nu au mai avut apetit în general pentru această parte a curbei în ultimele luni având în vedere că Ministerul nu s-a mai împrumutat cu succes pe această scadenţă din luna aprilie.

Tranzacţii de 26,4 milioane lei, cu mult sub cele din sesiunea anterioară

Tranzacţii de 26,4 milioane lei, cu mult sub cele din sesiunea anterioară

A.I.Piaţa de Capital / 18 iunie 2021

Creşteri pentru majoritatea indicilor  

Valoarea tranzacţiilor din sesiunea de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de numai 26,44 milioane de lei, cu mult sub cea din ziua anterioară, de 78,6 milioane de lei.

Indicii au avut creşteri, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene. Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 0,39%, la 1.033,83 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut o apreciere de 0,1%, până la 2.285,11 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii preponderent pozitive.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9242 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Euro a crescut ieri, cu 0,01 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9242 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1945 dolari, în depreciere cu 0,41%...

MACRO NEWSLETTER 18 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 18 iunie 2021

Macroeconomie / 18 iunie 2021

Producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală în luna mai 2021, până la 16,5%, de la 18,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după un avans de 0,1% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo