Plângerile contravenţionale şi solicitările de înlocuire a sancţiunii amenzii contravenţionale cu munca în folosul comunităţii ar urma să fie soluţionate exclusiv în şedinţe de judecată desfăşurate în sistem online, dacă un proiect de lege iniţiat, ieri, de 29 deputaţi liberali, va fi adoptat de Parlament.
Iniţiatorii actului normativ consideră că şedinţele de judecată online vor duce la soluţionarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile şi la creşterea gradului de acces la justiţie prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare şi de apărare.
În acest sens, în expunerea de motive a proiectului legislativ se arată că "dacă un contravenient locuieşte în Cluj, dar fapta contravenţională a fost săvârşită în municipiul Constanţa, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanţei de judecată pentru a-şi susţine plângerea contravenţională". De asemenea, expunerea de motive mai subliniază că "nici martorii, experţii şi nici avocaţii nu vor mai trebui să străbată întreaga ţară pentru a ajuta la soluţionarea unei cauze de complexitate redusă".
Menţionăm că, potrivit autorilor proiectului de act normativ, propunerea legislativă vizează o formă de permanentizare a şedinţelor de judecată în sistem online pentru anumite cauze şi nu are impact bugetar, pentru că mijloacele de comunicaţie audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislative există, fiind deja la dispoziţia instanţelor de judecată care pun în executare prevederile Legii nr.114/2021 (lege care se aplică doar din motive generate de pandemia de Covid-19).
Propunerea legislativă vine şi în sprijinul continuării digitalizării instanţelor de judecată, acesta fiind un obiectiv asumat de Guvernul României. Mai mult, autorii proiectului arată că această soluţie de judecată a dosarelor este deja folosită în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, cele mai avansate în aplicarea acestui mijloc fiind Estonia, Germania, Slovacia, Suedia şi Spania.