VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / CRISTIAN POPA, MEMBRU ÎN CA AL BNR: "În BNR avem un mix interesant de tinereţe şi experienţă, care face lucrurile să meargă "

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Cristian Popa

Cristian Popa

Popa: "Pericolul inflaţionist nu trebuie omis; ţara noastră importă inflaţie"

Dacă în criza din anul 2008 băncile erau parte a problemei, în 2020 sectorul bancar a fost parte a soluţiei, susţine Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administraţie din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta subliniază că indicatorii din sistemul nostru bancar sunt la nivelul celor din UE sau chiar mai buni. Printre altele, reprezentantul băncii centrale a menţionat: "Sistemul bancar de la noi a învăţat mult din criza precedentă, ceea ce se vede în rezultatele sectorului - toţi indicatorii bancari arată bine.

A crescut solvabilitatea şi în anul 2020, ceea ce spune ceva despre sectorul bancar, acesta fiind un punct de sprijn pentru economia reală. Sectorul bancar a ajutat economia reală, anul trecut, sprijinind antreprenorii şi companiile româneşti. Aşadar, dacă vorbim despre sistemul bancar, cuvântul de rezistenţă este rezilienţa".

Creditarea a avut evoluţii pozitive şi în pandemie, au fost moratorii publice şi private, bancile au fost prezente, la fel şi BNR, care a intervenit şi a luat o serie de măsuri - a redus dobânda fără să exagereze, a dat lichiditate când era nevoie, a deblocat piaţa titlurilor de stat etc., evidenţiază Cristian Popa, adăugând că a fost o colaborare constructivă în sector, în beneficiul economiei.

"Când vine vorba de BNR, aş spune că, la nivelul Consiliului de Administraţie, avem un mix interesant de tinereţe şi experienţă, de iniţiativă şi energie alături de experienţă şi cunoaştere, un mix interesant care face lucrurile să meargă", a mai spus reprezentantul BNR.

În opinia sa, o problemă clasică din economie este deficitul de capital. Cristian Popa consideră că finanţarea trebuie căutată întâi pe bursă şi apoi la bănci: "Probleme sunt peste tot, trebuie să învăţăm să lucrăm împreună, să ascultăm ce au de spus oamenii, să învăţăm principiile, să căutăm soluţii în jurul nostru. Cred că există soluţii foarte bune în care piaţa de capital cu piaţa bancară colaborează, crează sinergii, pot trece împreună peste dificultăţi. Eu zic să se vină după capital întâi la bursă si apoi să se vină la bănci pentru credite. A venit momentul să punem capitalul la treabă, să aducem capital de investiţii şi să facem o poveste de succes".

Printre altele, Cristian Popa consideră că pericolul inflaţionist nu trebuie omis, pentru că în această perioadă este real, iar ţara noastră importă inflaţie: "Preţurile internaţionale la mărfuri au crescut semnificativ, însă trebuie să spun că facem ceea ce facem de obicei. Banca Naţională este la datorie. Suntem atenţi, aşa cum ne ştiţi. Acest proces ar putea fi tranzitoriu, ar putea fi de moment sau ar putea avea un caracter mai degrabă permanent. Însă acestea sunt întrebări importante pe care vă asigur că ni le punem, căutăm şi găsim răspunsuri. Avem şi ştim că avem o răspundere mare în faţa cetăţenilor, aceea de a prezerva puterea de cumpărare a monedei naţionale. Avem mandatul de stabilitate a preţurilor. Cred, însă, că este prematur să spunem mai mult decât că stăm alături de mandatul nostru, că vom fi cerebrali, raţionali, ca şi până acum, şi cred că am arătat că putem face asta".

Reprezentantul BNR a precizat că banca centrală a păstrat spaţiul de manevră, acesta fiind unul "decent": "Cred că suntem într-o poziţie bună şi cred că nu am exagerat anul trecut când ne-am limitat cu reducerile de dobândă".

În opinia domniei sale, recuperarea pierderii înregistrată la nivelul economiei în 2020 va avea loc anul acesta.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dancila unde se incadreaza, ca nu are experienta si nici tinerete?

    1. La interesant.

      post de speraclu, caci deschide usi...

    Dancila = BNR

    in BNR aveti un mix de pile, nepotisme, nesimtire si multa mocirla umana.

    Aaa, si Dancila.  

    mi-e greata de voi.  

    nu mai sunteti pe lista dezvoltarii mele profesionale.  

    Dupa faza cu Dancila, am inteles cine sunteti.  

    Groapa de gunoi Glina unde se retrag cazaturile din politica romaneasca! Adica gunoaiele!  

    (!) Ar da extrem de rau in CV-ul meu sa am BNR scris acolo! (!)  

    În sec 21,o Bancă Națională trebuie să aibe sau să controleze un Fond Suveran constituit din aprox 25% din detinerile băncii ,cu care să intre pe bursele lumii după ce acestea au scăzut cu peste 20la sută. Nu te mai poti descurca altfel.

    Lumea asta nu se mai bazează pe muncă, ci pe financiar  

    1. Nicio bancă națională nu face așa ceva. Că nu-i rolul ei. Cine vrea este liber să-și investească singur banii în bursă. Fie direct, fie prin fonduri de investiții.

      În rest sunt de acord cu dumneavoastră. Banii se fac din speculă nu din muncă. 

      fals / incomplet!

      Banii se fac pe Speculatia muncii altora! 

      Anticipatia corecta a platii etc forme de creditare pe seama productivitatii viitoare si plata a altora! 

      Asa si banca asa si govul crediteaza in existenta bani. 

      Asa si investitorii asa si speculantii; pe o anticipatie viitoare de plata a sltor prosti productivi dar si prosti educati financiar. 

      Banii nu sunt bani sunt credit in existenta! 

      Yildurile datorate sunt istoric platite de prostii productivi si nu de cei ce au creat creditul in existenta (banci comerciale, fonduri, guverne, investitori, etc). 

      Pentru ei exista bail out, pentru restul exista bail in (ultimul scapa turma). 

      semnat comenturi “cretine” 

    Ia vedeți câți tineri capabili au fost umiliți la concursurile BNR și mai ales vedeți cum se organizează concursurile BNR. Nici măcar nu înțeleg ce rost mai au ...doar de justificare a "alesului" pentru post. Concursurile BNR sunt o mizerie. Chemăm mulți fraieri la "concurs" pe un post unde alesul este demult ales. Facem concurs să îi dăm legitimitate alesului ...cel mai bun dintre participanți (fără nicio șansă)..și gata. Alesul e angajat la BNR. Sunt tineri capabili in BNR recomandați de cine trebuie, dar știți domnule Popa câte nulități tinere sunt angajați prin BNR?? Tineri de o prostie rară. Sunt acolo bine mersi. Dar aveți dreptate. Cu ei apare mixtul de angajați.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb