VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / CLAUDIU MUREŞAN, PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ACTIVITATE BANCARĂ DIN SENAT: "Clienţii sectorului bancar vor forţa digitalizarea instituţiilor publice"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Claudiu-Marinel Mureşan

Claudiu-Marinel Mureşan

Digitalizarea sectorului bancar va avea efecte benefice în sectorul public, deoarece clienţii băncilor vor forţa instituţiile publice să îşi digitalizeze activitatea, susţine Claudiu-Marinel Mureşan, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului.

"Reducerea costurilor, îmbunătăţirea performanţelor în relaţia cu clienţii, performanţa proceselor bancare vor avea la bază un proces educaţional complex în vederea elaborării şi perfecţionării unei lumi digitale viitoare aşa cum ne dorim pentru toţi.

Când spun proces educaţional, mă gândesc la oportunitatea pe care o au reprezentanţii sistemului bancar de a-i învăţa pe actualii şi viitorii clienţi ai băncilor să folosească serviciile şi produsele care au în spate procese digitalizate. Făcând asta, având deja experienţa cu sectorul bancar, unul digitalizat şi eficient, oamenii, clienţii vor forţa şi restul instituţiilor, inclusiv cele publice, să se digitalizeze", a spus Claudiu Mureşan.

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a arătat că în perioada pandemiei au existat mai multe solicitări din partea clienţilor sistemului bancar şi nu numai, care căutau soluţii noi, digitale, pentru efectuarea plăţilor, pentru a reduce intervenţia manuală.

"Aş da aici exemplu ING care este, încă din 2018 - de când a renunţat practic la operaţiunile din sucursale - o bancă sută la sută digitală, astfel că solicitările clienţilor se aliniază cu direcţia urmărită de noi toţi. Aşadar viitor înseamnă că trebuie să renunţăm tot mai mult la formularele pe hârtie şi să putem trimite solicitările, în calitate de clienţi, direct în portalul de plăţi", a precizat Claudiu Mureşan.

Domnia sa a menţionat că digitalizarea este un lucru esenţial dar, dacă economiei nu i se permite să iasă din blocaj cât mai curând posibil, lucrurile se vor complica şi mai mult.

"Criza generată de pandemia Covid-19 în întreaga lume a accelerat procese demarate de multă vreme dar care aveau o evoluţie lentă. Mă refer aici la automatizare, la digitalizare sau la implementarea muncii la distanţă. (...) Se constată astfel că există câteva industrii câştigătoare în această conjunctură economică complicată, nefavorabilă, determinată de pandemie. Mă refer aici la industria IT şi la tot ce ţine de partea de digitalizare. Companiile care considerau până acum digitalizarea ca fiind o acţiune ce mai poate aştepta au fost forţate să îmbrăţişeze transformarea digitală pe repede înainte. Comerţul electronic a înflorit în această perioadă complicată, iar după cum vedem curierii aleargă să satisfacă comenzi într-o evoluţie puternic crescătoare. Istoria ne-a învăţat că, în general, situaţiile de criză socială au dus fie la război, fie la accelerarea dezvoltării tehnologice. Suntem într-unul din aceste momente acum, un moment în care, din fericire, acum umanitatea a ales calea dezvoltării proceselor tehnologice. Dacă analizăm toate aceste situaţii din trecut, vom constata că vizionarii care vor fi capabili să se readapteze, să îşi reinveteze business-urile şi să identifice oportunităţile în perioadă de criză vor fi marii câştigători", a afirmat preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului.

El a arătat că importantă este digitalizarea sectorului public, proces care trebuie accelerat şi extins cât mai rapid şi care ar aduce beneficii atât zonei bugetare cât şi mediului privat.

"Accelerarea şi extinderea digitalizării administraţiei fiscale o vedem ca pe o cale de a stopa procesul de scădere a veniturilor la buget, evident luând în considerare intenţia declarată a Guvernului şi a Parlamentului de a nu majora taxele şi impozitele în perioada următoare. Este evident de asemenea că digitalizarea în sectorul public înseamnă mult mai puţină birocraţie. Este la fel de evident că aceasta va face mai uşoară viaţa sectorului privat şi va duce la reducerea costurilor atât în bugetele publice, cât şi în cele private. Multe companii private au fost nevoite să treacă la digitalizare, peste noapte, de la începutul pandemiei pentru a supravieţui. Instituţiile publice au făcut, de asemenea, câţiva paşi de apreciat în această direcţie, cel puţin pe durata stărilor de urgenţă şi alertă. Dar evident există încă loc de îmbunătăţiri şi măsurile de digitalizare luate pe durata stărilor impuse de pandemie trebuie să continue, să devină noua normalitate şi atunci când aceste stări vor înceta", a spus senatorul Claudiu Mureşan.

Domnul Mureşan a menţionat că robusteţea bugetului prin prisma creşterii veniturilor sale depinde de disciplina financiară într-un regim fiscal cât mai corect, coroborat cu extinderea bazei de impozitare. De aceea, digitalizarea sistemului de colectare este esenţială şi trebuie gândită în relaţie cu reforma amplă a administraţiei publice.

Un rol esenţial în digitalizarea economiei, conform lui Claudiu Mureşan, l-au jucat în perioada pandemiei operatorii din telecomunicaţii, care se află într-o cursă permanentă de a ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, pentru a-şi eficientiza şi pentru a-şi îmbunătăţi propriile operaţiuni, mai ales în contextul presiunii ridicate exercitată de criza pandemică. Domnia sa susţine că, fiind unul dintre sectoarele economiei unde tehnologia dictează practic mersul lucrurilor, este firesc ca jucătorii telecom să fie preocupaţi de automatizarea şi digitalizarea modului în care interacţionează cu sistemul bancar şi clienţii acestuia.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului a precizat că o preocupare constantă pentru perioada următoare o va reprezenta pentru parlamentari crearea unei legislaţii care să încurajeze investiţiile în infrastructura de vârf, în tehnologie, practic în soft şi hard, destinată acestui proces de digitalizare.

"Digitalizarea trebuie să fie percepută ca un lucru necesar, firesc în evoluţia lucrurilor şi un deziderat care este obligatoriu de atins, lucru realizabil doar în condiţiile unui cadru legistativ şi fiscal stabil, transparent şi nevolatil. Telemunca, digitalizarea, implementarea noilor tehnologii vor transforma radical societatea românească în ansamblul său, dar şi societatea la nivel global, vor eficientiza activitatea multor firme şi vor influenţa structura viitoare a pieţei muncii şi nu numai. De aceea, digitalizarea trebuie să fie un obiectiv, un deziderat al nostru, al tuturor", a punctat Claudiu Mureşan.

Domnia sa a mai precizat că parlamentarii sprijină implementarea pe scară largă a semnăturii electronice, care este o măsură necesară pentru economie în condiţiile reformei digitale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Clienţii băncilor vor forţa instituţiile publice să îşi digitalizeze activitatea"

    Afirmație ciudată, fara suport! Clienții băncilor au card și internet banking de ce putin 10 ani și ANAF n-a mișcat nimic până în 2020..

    Vorbe goale... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb