Licitaţie eşuată pentru Ministerul Finanţelor

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2021

Licitaţie eşuată pentru Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor a mai bifat ieri o nouă licitaţie eşuată în palmaresul acestui an, a opta la număr din a doua jumătate a lunii februarie încoace, în condiţiile în care în pieţele internaţionale se manifestă o serie turbulenţe financiare pe fondul recalibrării aşteptărilor investitorilor cu privire la conduita politicii monetare a Federal Reserve (Fed).

Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată o cerere anemică de doar 296 milioane de lei pentru licitaţia de titluri de stat cu scadenţa iunie 2026 prin care Ministerul voia să împrumute din piaţă 600 de milioane de lei. Investitorii nu au mai avut apetit în general pentru această parte a curbei în ultimele luni având în vedere că Ministerul nu s-a mai împrumutat cu succes pe această scadenţă din luna aprilie.

Luni Ministerul de Finanţe a reuşit să atragă printr-o licitaţie de titluri scadente în aprilie 2036 255 milioane de lei. De notat că costul de finanţare pe aceste titluri pe 15 ani a fost cu 4 puncte de bază (0,04%) mai mare faţă de ultima licitaţie pe această scadenţă din luna aprilie.

Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani din piaţa secundară (RO10Y) a urcat în consecinţă ieri la 3,3% de la 3,23%, conform datelor furnizate de investing.com. Acesta este cel mai ridicat nivel al ratei de dobândă pe 10 ani din finalul lunii mai încoace.

Săptămâna aceasta Banca Naţională a României (BNR) a derulat o nouă licitaţie depo, pe şapte zile, la rata de dobândă de politică monetară de 1,25%, volumul adjudecat depăşind 9,1 miliarde lei, cel mai ridicat nivel din septembrie 2019, operaţiune care a drenat lichiditatea excedentară din sistemul bancar şi a afectat de asemenea licitaţia Ministerului.

În cursul săptămânii trecute, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 334,2 milioane de lei prin certificate scadente în ianuarie 2022, 690 milioane de lei prin titluri scadente în ianuarie 2028 şi 665,4 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2030 la costuri medii anuale de 1,72%, 3,00%, respectiv 3,27%.

În iunie ajung la scadenţă obligaţiuni de stat în lei în valoare de 10,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor va injecta lichiditate în sistem prin emisiunea netă de titluri. Ministerul Finanţelor mai are scadenţe mari în octombrie, în valoare de circa 9 miliarde de lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb