VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / DUMITRU NANCU, DIRECTORUL GENERAL AL FNGCIMM: "Creşterea economică a ţării noastre se datorează în primul rând programului IMM Invest"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Dumitru Nancu

Dumitru Nancu

Întreprinderile care au beneficiat anul trecut de programul IMM Invest au întors în economie 13 miliarde lei, conform directorului FNGCIMM

Creşterea economică a ţării noastre se datorează în primul rând programului IMM Invest, este de părere Dumitru Nancu, Directorul General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM).

Domnia sa a spus: "Cred că parteneriatul public-privat între Guvern şi sistemul financiar-bancar început în anul 2020 este cel mai de succes din ultimii 30 de ani. Creşterea economică despre care s-a vorbit, consider că se datorează în primul rând acestui program, pentru că atât sistemul financiar-bancar cât şi Guvernul au înţeles necesitatea capitalizării firmelor româneşti.

În anul 2020, în doar şase luni de implementare, 10% din firmele care au realizat venituri în ţara noastră au aderat la Programul IMM Invest".

Peste 25.500 de firme au beneficiat anul trecut de IMM Invest, spune Dumitru Nancu

Conform celor prezentate de directorul FNGCIMM, anul trecut, prin programul IMM Invest, s-au acordat un număr record de finanţări, de 25.586. Sistemul financiar-bancar a acordat circa 15 miliarde de lei IMM-urilor, garanţiile oferite de Guvernul României, prin Fondul de Garantare, au fost de 12,9 miliarde de lei, iar toate cele cele 25.586 de întreprinderi au întors în economie aproximativ 13 miliarde de lei.

"Aceşti bani au venit din contribuţii, din CASS, din CAS, din impozit pe venit - 7,7 miliarde de lei, TVA-ul net plătit de aceste firme - 3,6 miliarde lei. Faptul că 13% au fost doar investiţii iar restul ponderii creditelor acordate a fost pe capital de lucru, arată şi că impactul fiscal a fost mai mare, pentru că o investiţie se amortizează în cel puţin cinci-şase ani, pe când capitalul de lucru a generat acea infuzie imediată de capital. Altfel spus, prin programul IMM Invest nu au existat sume cheltuite, ci dimpotrivă vor fi generate venituri suplimentare în perioada de implementare, din 2021 până în 2026", a spus Dumitru Nancu.

Conform celor prezentate de directorul FNGCIMM, anul trecut, construcţiile au fost principalul domeniu finanţat prin IMM Invest, urmate de transporturile rutiere şi agricultura, în timp ce HoReCa a fost pe locul al cincilea. Circa 52% din întreprinderile finanţate au fost microîntreprinderi, cu până în nouă angajaţi, 38% au fost întreprinderi mici, cu până în 49 de angajaţi şi doar 10% au fost întreprinderi cu un număr de angajaţi situat între 50 şi 249, a precizat Dumitru Nancu.

În acest an, prin Agro Invest şi IMM Invest au fost aprobate 4.906 credite, în valoare de 4,5 miliarde de lei, conform directorului FNGCIMM

Referitor la evoluţia programului din acest an, directorul FNGCIMM a spus: "Programul a fost prelungit până la 30 iunie. Am făcut demersurile pentru a-l prelungi până la sfârşitul anului şi aşteptăm ratificarea Comisiei Europene. Considerăm că până la 1 iulie programul va fi prelungit prin Ordonanţă de Urgenţă. Anul acesta am modificat programul pentru a extinde categoriile de beneficiari. Este vorba, în primul rând, despre acele întreprinderi mediu-capitalizate. Sunt întreprinderi care au peste 249 de angajaţi, dar mai puţin de 500 şi o cifră de afaceri între 50 şi 100 milioane de euro."

Conform celor prezentate de directorul FNGCIMM, pentru 2021, programul IMM Invest a avut un plafon de 14 miliarde de lei.

"În acest moment, pe platforma IMM Invest s-au înscris 18.000 de solicitanţi, din care 4.000 sunt pe IMM Agro, iar diferenţa este pe IMM Invest. Sumele sunt suprasubscrise, mai ales la IMM Agro Invest, unde avem subscrieri de un miliard de lei, iar cerinţa din spate a sistemului bancar a ajuns deja la patru miliarde. Este un program care deja şi-a arătat succesul şi necesitatea, pentru că în acest moment vorbim de sume pe care sistemul financiar-bancar le-a injectat în economie", a spus Dumitru Nancu, adăugând: "Până în acest moment, în total, prin Agro Invest plus IMM Invest au fost aprobate 4.906 de credite. Valoarea finanţată de către instituţiile bancare se ridică la 4,5 miliarde, iar garanţia fondului este de 3,5 miliarde de lei. Deci, peste 20% din totalul plafonului alocat pentru IMM Invest plus Agro, a fost cheltuită".

În cazul Agro Invest, au fost aprobate 2.876 de credite, în valoare de 4,2 miliarde de lei, iar unele bănci au epuizat plafonul alocat acestui program şi urmează să se facă o glisare de fonduri din bugetul alocat pe IMM Invest, a precizat Dumitru Nancu.

"Sperăm ca până la sfârşitul anului să dublăm numărul de finanţări faţă de 2020 - dacă am avut 26.000, sperăm să avem undeva la 50.000 de beneficiari ai programului", a conchis directorul general FNGCIMM.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. FAls. Cresterea economica se datoreaza cresterilor veniturilor prin cresterea salariilor si a pensiilor. Mai verifica statistica, dle director. IAr aceste crestere se datoreaza programului PSD pe care PNL nu l-a mai putut bloca fiind legi in vigoare.

    1. Sa revii cu mesaj când deficitele își vor produce consecințele.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb