VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / BOGDAN NEACŞU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ROMÂNE A BĂNCILOR: "Cuvântul cheie al anului 2020 a fost adaptarea, iar pentru 2021 acesta este creşterea"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Bogdan Neacşu

Bogdan Neacşu

"Solvabilitatea şi lichidităţile băncilor, la nivel foarte solid"

Cuvântul cheie al anului 2020 a fost adaptarea - atât pentru sistemul bancar, cât şi pentru economia reală, iar pentru 2021, cuvântul cheie este creşterea, spune Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi directorul general al CEC Bank, care subliniază că sistemul bancar din ţara noastră se află la un nivel foarte solid atât din perspectiva solvabilităţii, cât şi a lichidităţii, lucru dovedit şi la momentul la care a izbucnit pandemia, pe neaşteptate, în 2020. Domnia sa afirmă: "Sistemul nostru bancar a făcut faţă acestei situaţii, a răspuns imediat nevoilor economiei, fără să existe situaţii de panică, probleme de lichiditate sau să apară disfuncţionalităţi în derularea operaţiunilor.

Aproape totul s-a desfăşurat normal în condiţiile date. Asta nu înseamnă că nu ne-am confruntat cu provocări la nivelul băncilor, dar acestea au fost mai degrabă de ordin operaţional. Nu am întâmpinat plângeri majore din partea clienţilor în privinţa gestionării operaţiunilor curente".

Bogdan Neacşu continuă: "Am reuşit să ne adaptăm şi să găsim acele soluţii care să ne facă să depăşim situaţiile limită şi să asigurăm o perspectivă clienţilor noştri, respectiv economiei în ansamblul ei".

Potrivit oficialului CEC Bank, lunile mai şi iunie 2020 au fost momente de intensitate maximă pentru că trebuiau găsite permanent soluţii şi, totodată, asigurată continuitatea activităţilor. Bogdan Neacşu menţionează: "Ulterior a trebuit să găsim soluţii prin care economia reală să simtă că partenerii bancari joacă un rol proactiv în derularea programelor pe care statul le-a pus la dispoziţie, dar şi să injectăm lichidităţile disponibile în proiecte viabile sau în strategii comerciale adaptate noilor condiţii".

"La finalul anului 2020 aveam un sistem bancar cu o solvabilitate de peste 25%"

La finalul anului 2020 aveam un sistem bancar stabil, cu o solvabilitate de peste 25%, cu o lichiditate mult îmbunătăţită chiar şi după ce a trebuit să facem operaţiuni neuzuale comparativ cu anii anteriori, spune Bogdan Neacşu, precizând că a fost înregistrată o creştere a intermedierii financiare în baza operaţiunilor derulate de la distanţă, online, în contextul interdicţiilor impuse din cauza pandemiei. "Întreg sistemul bancar a reuşit, într-un timp foarte scurt, să pună la dispoziţie toate instrumentele astfel încât clienţii să nu resimtă limitările venite odată cu pandemia de Covid-19", declară reprezentantul CEC Bank, adăugând: "Sistemul bancar s-a pus imediat la dispoziţia economiei reale. Am înţeles instantaneu nevoia de a ne adapta cu soluţii pragmatice - printre care amânarea la plată a datoriilor - care să dea confort clienţilor. Ulterior, împreună cu alte instituţii, am creat programe eficiente pentru economia reală, cum sunt IMM Invest, AGRO IMM Invest, dar şi alte soluţii care să ajute segmentele afectate să depăşească aceste momente".

Domnia sa mai aminteşte că băncile au avut şi soluţii proprii: "Toată lumea a înţeles să se mobilizeze şi să finanţeze economia reală, pe de o parte, iar pe de altă parte, să ajute statul în finanţarea deficitului şi să pună la dispoziţie lichidităţile necesare tocmai pentru a traversa în mod eficient acest moment. Odată depăşite aceste lucruri, merită să vedem care sunt segmentele cheie şi domeniile în care ne adaptăm pentru a da continuitate programelor începute".

"Mediul antreprenorial s-a luptat din răsputeri să îşi ducă business-ul mai departe"

"Anul trecut am văzut cum mediul antreprenorial s-a luptat din răsputeri să îşi ducă business-ul mai departe, să se adapteze, iar rezultatul este absolut remarcabil", declară oficialul CEC Bank, subliniind: "În 2020, intermedierea financiară a crescut chiar faţă de anii anteriori pandemiei, cu un ritm de aproximativ 6%, care este remarcabil, având în vedere că în anumite luni din an creditarea a fost încetinită. Dar, am recuperat ulterior".

Oficialul CEC Bank continuă: "2021 a început în forţă. Toate băncile sunt preocupate mai degrabă de cum să finanţeze şi cum să ducă lichidităţile în economia reală, acolo unde sunt proiecte de finanţat sau unde este nevoie de susţinerea afacerilor. Vedem antreprenori foarte motivaţi să găsească proiecte noi de finanţat, pe toate segmentele - şi persoane fizice, şi juridice. Sunt sectoare economice câştigătoare, care nu au fost prea mult afectate de pandemie, dar sunt şi segmente afectate, iar bancherii înţeleg să le finanţeze şi pe acestea. Ele trebuie sprijinite ca să ajungă la un nivel de performanţă adaptat acestor vremuri. Dăm curs oportunităţilor, dar ne asumăm şi riscuri. Trebuie să ţinem cont de rolul nostru principal, acela de a asigura intermedierea financiară".

În opinia lui Bogdan Neacşu, sunt foarte multe oportunităţi în economia reală, iar sistemul bancar vrea să ajute la continuarea reformelor structurale şi investiţionale la nivelul ţării. "Aşteptăm cu mare interes Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar vom susţine în continuare şi programele anterioare, precum IMM Invest, spre exemplu", mai afirmă domnul Neacşu.

"Accelerarea digitalizării a determinat şi o educaţie accelerată a clienţilor"

În contextul pandemiei, digitalizarea operaţiunilor bancare s-a accelerat, potrivit domnului Bogdan Neacşu, care afirmă: "Revizuirea proceselor bancare, respectiv digitalizarea a început cu ceva vreme în urmă, ca nevoie de reorganizare a modelului de business după criza anterioară. Acum, pe fondul pandemiei, doar ne-am adaptat şi am accelerat anumite procese pentru că ne-au cerut conjunctura, piaţa, clienţii. Observăm că anumite lucruri au fost foarte bine primite de clienţi, precum deschiderea unui cont de la distanţă sau efectuarea de tranzacţii online, fără prezenţa la ghişeu".

Oficialul CEC Bank spune că aceste facilităţi vor fi menţinute şi după pandemie. "Comportamentul clienţilor s-a schimbat. Accelerarea digitalizării a determinat şi o educaţie accelerată", subliniază Bogdan Neacşu, adăugând: "Într-un termen foarte scurt i-am făcut pe clienţi să înţeleagă maniera în care pot să utilizeze o serie de servicii bancare de la distanţă. Accelerarea digitalizării a însemnat investiţii crescute pentru bănci, dar şi educarea angajaţilor şi a clienţilor, care trebuie să înţeleagă cum se folosesc produsele bancare".

Domnia sa concluzionează că banca pe care o reprezintă va continua să investească în tehnologie, fiind observată preferinţa clientului pentru mediul online şi produsele adapatate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cresterea numarului de bugetari si a falimentelor private.

    România e cea mai săracă și mai mizerabil la tara din UE. Cu cine vor ăștia sa aibă creștere? Cu 350 de euro salariu pe luna???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb