VIDEO - JURNAL DE CĂLĂTORIE Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 18 iunie 2021



Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână



Cu circa 700.000 de locuitori, aproape 40 de milioane de rădăcini de măslini, cu 1 milion de oi şi capre declarate oficial, cu legende despre zei, istorie şi cultură, cu 440 de plaje, cu munţi şi platouri naturale, hoteluri de lux care uimesc prin opulenţă şi arhitectură, cu cel mai bun ulei de măsline şi delicatese unice prin naturaleţea şi originalitatea lor, Creta sau Insula lui Zeus - cea mai mare dintre cele 6000 de insule ale Greciei - este un loc de vis, unde lucrurile se întâmplă pas cu pas ("siga-siga", cum spun localnicii), preferat de turişti din toate ţările.

În Creta oamenii se respectă şi tind să formeze o comunitate unită prin tot ceea ce fac, inclusiv prin faptul că nu au garduri între proprietăţile pe care deţin măslini. O insulă bogată în vegetaţie, unde leandrii uriaşi de diverse culori se întind pe km întregi de-a lungul drumurilor ori în grădinile hotelurilor sau pur şi simplu pe câmp, Creta se bucură de un pământ care păstrează umiditatea, astfel încât plantele ce cresc acolo pot rezista o vară întreagă fără apă. Cu toate acestea, cretanii s-au gospodărit şi există sistem de irigaţii în toată Creta.

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Insula lui Zeus a dat oamenilor mii de tipuri de copaci, plante şi flori, cele mai renumite fiind oregano, cimbrişorul, salvia, stejatul, chiparosul etc. În Creta sunt foarte mulţi vulturi, cei mai mari putând atinge şi tei metri când îşi întind aripile şi fiind capabili să răpească înclusiv oi sau capre. Pentru toate acestea, dar şi pentru soarele, apa şi muntele ei, pentru oraşele cu clădiri şi scări albe, împodobite cu minunata bugambilie şi superbul hibiscus veşnic înflorit şi nu în ultimul rând pentru răsăriturile şi apusurile unice, Creta - împărţită în patru regiuni - Chania, Heraklion, Lasithi şi Rethimno - merită vizitată.

Călătorie în Creta necunoscută

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Creta nu înseamnă doar plajă, apă şi soare, ci şi munţi, peşteri şi platouri montane. Cine se hotărăşte să vadă partea mai necunoscută a Cretei, poate opta pentru o excursie de o zi pe cărări de munte. Prima oprire ar fi la Mănăstirea Kera Kardiotissa (Cuvântul Kera înseamnă Maica lui Dumnezeu, iar Cardiotissa - cordial), veche de cel puţin 800 de ani - un loc liniştit şi un colţ de natură unde ne putem lăsa toate grijile cotidiene. După o plecăciune la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că a fost furată de trei ori de otomani şi tot de trei ori s-a întors pe peretele bisericii, şi după câteva minute de reculegere în liniştea profundă din curtea Mănăstirii, turiştii pleacă încărcaţi pozitiv pe urmele lui Zeus.

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

În drumul către Peştera lui Zeus, privirea turiştilor este furată de-a dreptul de priveliştea de pe Platoul Lasithi, cu cele 10.000 de mori de vant, care poate fi admirat de la tavernele amenajate la poalele munţilor. Turiştii se opresc aici să facă fotografii, să deguste din faimoasele plăcinte cretane cu brânză şi miere, să savureze un frappe făcut de localnici sau să se răcorească cu un fresh de portocale.

Odihniţi şi încărcaţi spiritual, cei care doresc să viziteze peştera unde se spune că s-a născut Zeus urcă preţ de 15-20 de minute pe un mirific drum de munte, printre măslini şi peisaje de vis. Traseul pe muntele Dikti, către peşteră, poate fi făcut şi cu măgăruşul, iar drumul cu acesta costa 10 euro doar pentru urcat sau 15 euro urcat-coborât. Descoperită în secolul al XX-lea, Peştera lui Zeus este una din cele 3.700 de peşteri din Europa şi încântă prin uimitoarele şi numeroasele stalactite şi stalacmite.

Pentru a continua experienţa, la întoarcere se poate intra la muzeul amenajat pe 3000 de mp la poalele muntelui, unde regăsim scene istorice şi din mitologia greacă, precum şi un sat cretan reconstituit.

Pe drumul de întoarcere, nu trebuie ratate atelierul de ceramică, înconjurat cu mori de vânt, şi tavernele din zonă, unde mâncarea este gătită proaspăt, din alimente produse local.

Insula Spinalonga - povestea tristă a Cretei care nu trebuie ocolită

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Coborând din munte către mare, oraşul-port Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae) ne oferă prilejul să ne pierdem privirea în largul Mării Mediterane, să ne bucurăm de adevărate momente de shopping şi să admirăm cele mai mari investiţii în turism, realizate în regiunea Elounda - staţiunea de top a Cretei, fost sat pescăresc.

În apropiere de oraşul Agios Nikolaos se află Biserica Selinari, probabil cea mai iubită biserică din partea de NE a Cretei. Preferată de cretani pentru botezul copiilor, aceasta are şi un izvor despre care se spune că îl întinereşte pe cel care se spală cu apa sa.

Odată ajunşi în portul Agios Nikolaos, turiştii nu pot rata o plimbare de 15 minute cu barca până la Insula Spinalonga sau Insula Leproşilor, care are o poveste tristă, dar care merită vizitată. Înconjurată de ziduri de apărare construite de veneţieni începând cu anul 1579, insula a găzduit leproşii aduşi cu forţa din Creta în jurul anilor 1903. Numită, în acele vremuri, Insula Morţilor Vii, acum este un sit arheologic, autorităţile depunând documentaţia necesară pentru a face parte din patrimoniul UNESCO.

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

În partea locului pot fi descoperite secretele celor mai bune produse cretane, vizitând fabrica de ulei de măsline, unde încă se mai produce în mod tradiţional ulei şi ferma unde putem vedea cum fac cretanii brânza de capră. Peste tot se poate degusta din delicatesele locului, având posibilitatea să şi cumpărăm de la magazinele cu produse naturale, special amenajate de localnici pentru turişti. De reţinut este că jumătate din uleiul grecesc este produs în Creta, acesta fiind cel mai calitativ ulei de măsline din toată Grecia.

Mormântul lui Nikos Kazantzakis şi Palatul Knossos - perlele Cretei

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Cei care ajung în Creta şi vizitează frumosul oraş Heraklion nu pot ocoli Mormântul cunoscutului scriitor Nikos Kazantzakis, care a scris cartea Zorba Grecul, şi panorama care se întinde la marginea mormântului, înconjurată de sute de leandri împodobiţi cu flori colorate.

Poet, romancier, dramaturg, eseist, filozof, Kazantzakis a scris, de-a lungul vieţii, poeme, romane, eseuri şi cărţi de călătorii, fiind, probabil, cel mai important şi cel mai tradus scriitor grec al secolului al XX-lea. A devenit cunoscut în 1964 când a fost lansat filmul Zorba Grecul, bazat pe romanul cu acelaşi nume. Cu o mare credinţă în Divinitate şi într-o căutare veşnică, foarte bun prieten cu Panait Istrate, Nikos Kazantzakis a murit în 1957 şi a lăsat scris pe mormântul său: "Nu sper nimic, nu îmi este frică de nimic, sunt liber".

Coborând înapoi în oraş, piaţa de legume şi peşte, tavernele, bazarul, strada cu magazine de-o parte şi de alta care duce la mare fac din Heraklion un oraş de vis.

Printre obiectivele turstice din centrul oraşului se numără Biserica Sf. Mina, protectorul păgubiţilor, construită la 1715 şi sub care se află depozitele de apă ale oraşului, şi Muzeul de arheologie din Piaţa Libertăţii, al doilea cel mai mare din Grecia.

La doar 5 km de capitala Cretei se află Palatul Knossos, cel mai renumit obiectiv al Insulei lui Zeus, unde descoperim misterele populaţiei minoice. Între anii 1900 şi 1931, arheologul englez Sir Arthur Evans a făcut săpături arheologice în apropiere de Heraklion, descoperind unul dintre cele ma vestite obiective arheologice. Palatul a fost construit în jurul anilor 1500 î.Hr., iar lucrările de reconstrucţie s-au bazat pe vechi imagini ale palatului găsite pe frescele minoice locale. Acestea arată că minoizii erau scunzi, dar atletici, iar femeile minoide erau foarte cochete. În Palatul Knossos, unde trăiau 2000-3000 de persoane, a fost stabilit primul tron din Europa. Biletul de intrare la palat este 15 euro pentru un adult.

Creta - insula în care istoria, mitologia, relaxarea şi gastronomia merg mână-n mână

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele ce pot fi vizitate dacă mergem pe insula Creta, unde, în 2021, sunt aşteptaţi să ajungă în jur de 40.000 de turişti români. Sâmbăta trecută, primul charter Animawings - companie ce aparţine Memento Group - cu turişti din România a aterizat pe aeroportul Heraklion, capital Cretei. Pentru a ajunge în Creta, turiştii trebuie să dovedească fie că au făcut vaccinul anti Covid-19, fie că au test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de plecare sau să dovedească faptul că au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. De asemenea, este obligatoriu ca cei care pleacă în Grecia să completeze, cu cel mult 24 de ore înaintea plecării, un document plf online, care se găse te pe site-ul MAE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cornel Nistorescu a mai scris un articol azi: Rusine Grecia.

    Eu merg in Bulgaria (BRAVO BULGARIA), la Balcic, si apoi Muntenegru. Fara prostiile de testari si verificari care limiteaza dreptul comunitar. Sunt cetatean european si am drepturi, trebuie sa circul liber. 

    Cele 10.000 de mori de vant ale Platoului Lassithi nu mai exista demult. S-au mai pastrat doar cateva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb