VIDEOCONFERINŢA "SISTEMUL BANCAR DUPĂ UN AN DE PANDEMIE" / RADU GRAŢIAN GHEŢEA, PREŞEDINTELE CA AL LIBRA BANK: "Sistemul de plăţi instant reprezintă viitorul"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2021

Radu Graţian Gheţea

Radu Graţian Gheţea

Există suficiente motive în sectorul bancar pentru un optimism moderat, este de părere Radu Graţian Gheţea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Bank şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Domnia sa subliniază că sistemul bancar a fost pregătit în primul rând să facă faţă provocărilor pandemiei, apoi să implementeze şi să distribuie facilităţile acordate de stat. Deşi au fost amânări la plată şi au existat temeri că gradul de neperformanţă va creşte, totuşi nivelul creditelor neperformante a rămas la sub 4%, a ţinut să precizeze domnul Gheţea.

Reprezentantul Libra Bank a adăugat: "Este important că controlăm acest fenomen care ar putea apărea în condiţii pandemice. Populaţia a fost destul de activă, în sensul solicitării de credite şi în această perioadă.

Economia funcţionează corespunzător, există premisele ca în perioada imediat următoare să vedem ce se întâmplă cu producţia agricolă, nu am motive să cred că situaţia se va înrăutăţi".

Incluziunea financară, care este un obiectiv primordial si al ARB si al multor instituţii şi bănci din România, este în plin proces de creştere, mai apreciază Radu Graţian Gheţea. Doi din trei români folosesc serviciile bancare digitalizate - cont curent, credite şi alte produse şi servicii -, exemplifică bancherul, subliniind că am început să facem paşi importanţi şi în acest domeniu şi că plăţile au reprezentat dintotdeauna motorul pentru digitalizare: "Româna a fost un exemplu când am trecut la carduri. Am trecut peste o etapă importantă pe care unele ţări nu au reuşit să o depăşească nici acum - foaia de CEC. La noi, de circa un an s-a introdus sistemul de plăţi instant, care este, în opinia mea, viitorul. Acesta este un subiect foarte presant acum - Comisia Europeană doreşte, sub presiunea consumatorilor, să extindă sistemul plăţilor instant la nivel european. În România sunt acum nişte bănci pionier - CEC Bank şi Libra Bank -, la care se adaugă două bănci foarte mari - Banca Transilvania şi BCR -, care au promovat sistemul de plăţi instant, iar acesta funcţionează foarte bine. Eu le recomand băcilor care deja se preocupă de implementarea sistemului de plăţi instant să se grăbească, iar celor care încă nu s-au apucat le spun că în scurt timp vom avea presiuni din partea UE pentru a transforma aceste plăţi instant într-un standard. Vorbim despre plăţile instant în lei, dar va fi nevoie să abordăm şi plăţile instant în euro. Sistemul funcţionează ireproşabil, nu am văzut sincope, iar meritul este al instituţiilor, dar şi al ARB, care a coagulat ceea ce se întâmplă în piaţă.

Avem deci infrastructuri, experienţe pozitive şi ar fi păcat să nu dezvoltăm mai mult aceste lucruri care pot conduce la bunăstarea clienţilor noştri, astfel încât să poată beneficia de produse şi servicii de o manieră electronică simplă, fără deplasări, fără costuri suplimentare".

Printre altele, Radu Graţian Gheţea opinează că riscul legislativ nu s-a temperat foarte tare. "Din experienţa mea, lista iniţiativelor legislative, care ai impresia că s-a clarificat într-un fel sau altul, poate fi redeschisă oricând şi nu putem spune că avem, în acest moment, mai mult de un respiro. Lumea este preocupată de altceva. În campanie electorală au fost tot felul de iniţiative, acum sunt în dulap, iar din 2023 vor fi scoase de la naftalină şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru contracararea lor", a conchis bancherul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb