Viitorul învăţământului, între moţiunea de cenzură şi alegeri

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2012

Viitorul învăţământului, între moţiunea de cenzură şi alegeri

Soarta actualei generaţii de elevi a ajuns în faza pe voturi. Interesul de moment al politicienilor poate duce la situaţii greu de contabilizat, cu noi modificări ale structurii de bază a procesului de învăţământ. Pentru cei implicaţi în fenomen situaţia se poate transforma într-un adevărat coşmar. În urmă cu 3 săptămâni a apărut bacalaureatul profesional, acum 7 zile, când clasa pregătitoare îşi făcea debutul pe harta învăţământulu, tocmai s-a anunţat că aceasta va reveni de anul viitor la grădiniţă, iar acum opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură care să schimbe modificările. Ritmul în care apar lucruri noi în materie de învăţământ trădează lipsă de profesionalism în domeniu şi cinism.

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a prezentat principalele solicitări cuprinse în moţiunea simplă împotriva minis-trului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, "Nu-i împiedicaţi pe copiii de 3 ani să meargă la grădiniţă", între care renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă, dar şi demisia premierului: "Ultima greşeală pe care Guvernul Ponta este pe cale să o producă este cea legată de transferarea din nou a grupei pregătitoare la grădiniţă, ceea ce ar împiedica practic la anul copiii de trei ani să meargă la grădiniţă. Guvernul Ponta a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregătitoare şi această organizare a fost minuţios pregătită de Guvernul PDL. La instalare, Guvernul Ponta a găsit toate lucrurile pregătite pentru începerea sub bune auspicii a clasei pregătitoa-re. Renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe pentru a nu bloca accesul copiilor de 3 ani să intre la grădiniţă în anul 2013 şi pentru a nu ajunge la situaţia ca învăţătoarele să lucreze la grădiniţe. Depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare, precum şi numirea urgentă în aceste consilii a oamenilor de valoare inclusiv din diaspora ştiinţifică românească. Renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli şi introducerea unui sistem transparent prevăzut de Legea educaţiei naţionale, care să stimuleze performanţa profesională şi nu servilismul clientelei de partid". PDL reproşează actualei guvernari că a demis conducerea Institutului pentru Ştiinţe ale Educaţiei, a anulat licitaţiile pentru mobilier şi a alocat banii către şcoli şi a stopat procedurile de formare a cadrelor didactice. Raluca Turcan susţine că guvernul USL "vrea să desfiinţeze învăţământul profesional momind tinerii cu un presupus bacalaureat profesional fără nicio valoare sau relevanţă", cerându-i preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge modificarea adusă Legii educaţiei: "Dacă preşedintele nu promulgă legea şi această lege se întoarce, evident că poate fi corectată de majoritatea pe care o au în Parlament cei de la USL (...) PDL nu-i cere nimic şefului statului, preşedintele Traian Băsescu va decide ceea ce crede de cuviinţă". Deputatul PDL a acuzat Guvernul Ponta că a schimbat pe criterii politice toţi inspectorii generali şi adjuncţi dar şi 4000 de directori de şcoli şi în plus a mai cerut ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor şi emiterea unei interdicţii pentru acesta de a mai activa cel puţin 5 ani de zile în învăţământul universitar. Minis-trul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va răspunde la moţiunea simplă cu faptele concrete realizate de când a preluat mandatul, adăugând că în aceste două luni nu a dormit şi a făcut practic tot ce se putea.

Mai puţin atenţi la jocurile politice, elevii, părinţii şi profesorii încă încearcă să înţeleagă cum va decurge acest an de învăţământ, dacă, în urma acestei moţiuni sau a alegerilor din 9 decembrie, se va mai încheia cu un bacalaureat profesional sau nu şi dacă micuţii de 6 ani vor merge la toamna viitoare la şcoală sau la grădiniţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb